A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Hajra kent akkordok

2016. március 13. - suhodminyák

Úgy érzem, hogy erősen közeledem ahhoz a ponthoz, ahonnan nem fogok tudni érdemben tovább fejlődni tanár nélkül. A Dirty Deeds-zel egyre jobban boldogulok, de még mindig baromira fáraszt – mármint fizikailag. Jó hír viszont, hogy még relatíve intenzív fáradtság mellett sem romlik annyira a teljesítményem, mint amennyire vártam volna. Ez persze nem jelenti azt, hogy a teljesítményem valami baromi jó lenne.

Közben rájöttem, hogy a gitározós oldalak tabjai magánvélemények, és az általam megvizsgált esetek döntő többségében power chordokat használnak, amivel három gondom van. Az első, hogy az eredeti dalt nem úgy játsszák, ezért aztán nem is úgy hangzik, ahogy kéne, de nagyon nem. Ennyi erővel ráspollyal is játszhatnék öntöttvas radiátoron. A második, hogy szerintem a power chord technika azért egy kicsit olyan a rendes akkordokhoz képest, mint marokra fogni a ceruzát. A harmadik meg az, hogy az iménti sznob véleményem ellenére, még csak nem is megy könnyebben, mint a rendes akkordozás. Így viszont nyugodt lélekkel hagyom a francba.

jootix--1fc9cede59.jpg

Most a Play Ballon dolgozom. Sajnos sokadszor futok bele abba, hogy a hajamra kenhetem a már ismert akkordjaimat, mert az eredetiben egy kicsit másképp játsszák. Rendszerint úgy, hogy még egy húr el van némítva, amivel megint problémám van, szám szerint kettő. Egyrészt újra kell tanulnom, hogy például a módosított G-ről C-re ugorjak. Egyszerűen nem ez a séma van az ujjaimban; az az egy ujjnyi eltérés pont borít mindent. Másrészt a – jelen esetben – elnémított első húr hangja nekem / nálam baromira hiányzik a hangzásból. A hangmagasság stimmel, de ahogy a következő, alapértelmezés szerinti akkordot pendítem, az mintha egy másik, zsebrádión leadott dalhoz tartozna. Az eredetiben semmi hasonló, hangzásbeli, teltségben megmutatkozó különbség nincs. Feltételezem, hogy valahol valami beállítás áll a háttérben. A clean-ről overdrive csatornára váltva ez a disszonancia csökken, de a hangzás egésze is alpáribb, tehát nem érzem megoldásnak. Jó lenne, ha az oktatóvideókon szánnának pár kockát arra, hogy mit min hova csavargattak.

Madártávlatilag mindeközben arra jöttem rá, hogy túlságosan az akkordokból indulok ki, azokat tekintem az építőkockáimnak, és alig jut eszembe eltérni tőlük. Ha igen, az a véletlen műve, amit aztán inkább nem építek be sehova, mint igen. Többek között oda kéne eljutnom, hogy kreatívabban tudjak hozzáállni a dallamgyártáshoz, és a fejemben lévő ötletet folyékonyabban tudjam lefordítani a gitárnyakra. Most még vaktában próbálkozom inkább, és jóval ritkább, hogy egy, a fejemben születő dallamötletet próbálok megszólaltatni. Egyszerűen kitapasztaltam, hogy mik harmonizálnak egymással, és azok környékén keresgélek.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr318473590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ShotInTheDark 2016.03.14. 09:58:47

Egy (mások által megírt) dal eljátszása és egy új nóta megírása az két különböző dolog. Rengeteg gitáros van akinek páratlan a technikája (szinte bármit eljátSICK), de a dalírás nem megy nekik. A legtöbb előadónak a nagy:tudású zenei:producerek segítenek (sok-sok pénzért) a nótaféleséget gatyába rázni / eladhatóvá tenni / kerekre csiszolni. Most kezdted a gitározást és már dalt / dallamokat akarsz írni? Háát, egy házat megrajzolhatsz úgy, hogy a kéménynél elkezded és haladsz tovább a tető majd ablakok irányába (és lesz amilyen lesz), vagy: halványan megrajzolod a ház formáját, méreteit és ha megvan az alap akkor bemázolod szépre. A (jó)nótaírásoz komoly tudás kell(ene) Másik dolog: A TAB-os gitárkottákat (az esetek 113%-ban)nem az eredeti előadó veti papírra, hanem egy (jó:esetben) tehetséges zenészembör. (az eredeti kottáknál is) Mindenki egy kicsit máshogyan fogja / kezeli a hangszerét, máshogyan hallja, másképp írja le. Te használd azt ami neked (most) kényelmes / örömet okoz. Később játszhatod úgy a nótát ahogy a nagyfiúk teszik. Oké, ha még nem rogytál meg a roppant súly alatt, akkor: www.ultimate-guitar.com/lessons/guitar_gurus/malcolm_and_angus_young_guitar_methods.html , www.youtube.com/user/CifraClub/search?query=ac+dc , www.youtube.com/watch?v=FgSnqIHb-k0 Én azt javaslom, hogy (pl.:)a Songsterr -oldalon keress magadnak különböző stílusban megírt nótákat. Talán segít az írásban az ha látod a felépítésüket. Ingyen van. (eleje,közepe,vége,íve,átvezetők,fokozás, stb...) A dúdolás is hasznos lehet. (érdemes az egyszerűségre törekedni; a bonyolításoknál széthullhat a jó?ötlet) +Az AC/DC hangzáshó'- a torzítás nagyon alacsonyra van véve. www.youtube.com/watch?v=mdLHy1w8-FM (ui.: fejezd be a hisztit! :)

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2016.03.14. 10:35:48

@GirlGoneBad: Egy (mások által megírt) dal eljátszása és egy új nóta megírása az két különböző dolog. Rengeteg gitáros van akinek páratlan a technikája (szinte bármit eljátSICK), de a dalírás nem megy nekik. A legtöbb előadónak a nagy:tudású zenei:producerek segítenek (sok-sok pénzért) a nótaféleséget gatyába rázni / eladhatóvá tenni / kerekre csiszolni. Most kezdted a gitározást és már dalt / dallamokat akarsz írni?

Nekem úgy tűnik, hogy játszani és dalt írni a sok átfedeés mellett elég különböző is, úgyhogy nem érzem életszerűtlennek, hogy ezen a síkon is araszolgassak. Persze dal ebből nem egyhamar fog születni, és hogy mégis szülessen, ahhoz nyilván jól jön, ha már létező dalokat tanulok.

Másik dolog: A TAB-os gitárkottákat (az esetek 113%-ban)nem az eredeti előadó veti papírra, hanem egy (jó:esetben) tehetséges zenészembör. (az eredeti kottáknál is) Mindenki egy kicsit máshogyan fogja / kezeli a hangszerét, máshogyan hallja, másképp írja le. Te használd azt ami neked (most) kényelmes / örömet okoz.

Valami ilyesmit próbálok, de azért igyekszem kifelé tolni magam a komfortzónából, hátha beég valami a sok erőlködéstől.

A hangzásos link nagyon jó, kösz. Ezek szerint plusz két ketyere is kéne hozzá, de ezt nem fogom elkapkodni, plusz a szobai kaliberű erősítőm se lesz ehhez elég, de mire ez lesz a végső szűk keresztmetszet, addig eltelik pár év, attól tartok. Viszont kellemes meglepetés, hogy ők ezekkel a ketyerékkel szedik le a fölösleges csillámokat a magas régiókból, azaz nem csoda, hogy a vékony húr elhagyásával sérül a hangzás, mert ezek szerint ők sem hagyják el a vékony húrokat.
süti beállítások módosítása