A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Központi kandalló

2009. december 10. - suhodminyák

Az angol lakásokban gyakran a cirkó-fűtés bevezetése miatt likvidált kandallók helyére lesz figyelmes az ember. Az volt a szokás ugyanis, hogy az ottaniak csak késő délután raktak a tűzre, aztán a közelében ücsörögtek – mondjuk a nappaliban – egészen addig, amíg a fa le nem égett, aztán elmentek aludni. 

De bezzeg most, hogy a legtöbb helyen már cirkóval oldják meg a temperálást… nem változott semmi. Hazajönnek délután, és bekapcsolják a fűtést. Nem feltekerik mondjuk 17 fokról 20-ra, hanem bekapcsolják. 

A gázzal úgy lehet takarékoskodni, hogy az ember leveszi a fűtést valamelyest, ha nincs otthon, de nem annyira, hogy aztán újra felemelve túl sok energiát kelljen beleölni, míg felfűt a rendszer. Ezt ki lehet számolni, vagy ki lehet kísérletezni, vagy rá lehet érezni. Az angolok viszont nemet mondanak mindhárom megoldásra, és igent a hagyományőrzésre. 

Úgyhogy lefekvés előtt kikapcsolják az egészet, hadd hűljön 18-20 órát, aztán adnak a hidegvíznek, amit, ha már átjárta a fűtőtesteket, ismét magára hagynak. Így a hőmérsékletet szabályozó fali egységre (az egész értelmére) sincs szükség. Hát a tűznek se lehetett megmondani, hogy hány fokon égjen.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr425032409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lajos 2009.12.10. 12:01:20

a lakasban, ahol most lakom (Yorkshire), LESZERELTEK a termosztatokat. ott hevernek a futotest mellett, mikor kerdeztem a landlordot, mondta, hogy csak az szabalyozas miatt epitettek be. meg aztan nem tudom otthon letezik e ilyen, en itt talalkoztam vele eloszor, hogy IDOZITO van a fali gazkeszuleken. be lehet rajta allitani, hogy naponta hanytol hanyig menjen a futes. erted, homerseklettol fuggetlenul. eszemmegall. mondjuk az atalakitott malomepulet szimplauvegezesu ablakai meg a tablak koruli ujjnyi resek mellett ez mar nem oszt nem szoroz... :)

Ismeretlen_51260 2009.12.10. 12:02:09

Azt hiszem erre a mentalitásra utalva mondják: még szerencse, hogy szigetország.

SDr 2009.12.11. 09:35:01

Bővebb materiáért / inspirációért tessék Gumó mestert ( http://k64.org/London ) olvasni. A szimplaüvegezés szintén megér egy mesét. Az angolul nemtudó erősen barna eladók(!) remélem csak londoni kuriózum; a lehúzós ügynökségek, a paraszt landlordok, és a pénzbedobálós gázórák (!!) valószínűleg nem. Hiába no, a kúltúrsokk :)
süti beállítások módosítása