A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

BBC

2011. november 11. - suhodminyák

Öregedésem folyamata nem állt meg, de még csak nem is lassult, ugyanis itt is leginkább a közszolgálati rádiót hallgatom. Konkrétan a világhíres BBC 4-es csatornáját. Nálunk legtöbbször az etikai kódexüket emlegetik, és úgy beszélnek róluk, mint a pártatlan tájékoztatás és a szakmaiság létező legmagasabb csúcsáról.

Ezt most nem fogom megcáfolni, de két dolgot azért megfigyeltem. A mi MR1-ünk – jobb napjain(!) – nem marad el színvonalban a BBC4-től: a felolvasott hírek és a kulturális műsorok színvonala egyértelműen ugyanabba a ligába sorolja a két médiumot.

Feltűnt viszont, hogy itt hajlanak bizonyos engedményeket tenni a tények száraz közlése közben. Tegnapi hír volt, hogy Carlos (a terrorista) bíróság elé állt Franciaországban. Ezen a tényen kívül persze elmondták, hogy mivel vádolják, miről híres (miket tett), mi történt vele azóta, most milyen állapotban van, és miket mondott. Ez idáig tanítanivalónak hangzik.

Aztán a végén – ugyanabban a hanghordozásban, ahogy a tényeket sorolták – hozzátették, hogy az áldozatok hozzátartozóinak évtizedeket kellett várniuk arra, hogy végre igazságot szolgáltassanak, és Carlos megkapja a büntetését azért, amiket tett.

Szerintem ez az a pont, ahol már nem tényeket közölnek, hanem állást foglalnak. Mégpedig úgy foglalnak állást, hogy a saját álláspontjukat és értékeiket – bújtatott módon – beleszövik a hírekbe, és egyértelműen „segítenek” a hallgatónak abban, hogy helyesen gondolkodjon, és helyesen érezzen.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr295032711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolto 2011.11.11. 21:34:42

Hát, szerintem az nem értékítélet, hogy közlik, hogy évtizedek óta nem szolgáltattak igazságot, hanem kőkemény tény. Tény, amely illusztrálja, hogy az igazságszolgáltatás lassan és rossz hatékonysággal működik. Még csak nem is prejudikáltak, hiszen mindenki tudja, hogy Carlos terrorista, ő maga sem tagadja, tehát nem mentek elébe az ítéletnek, csak annyit mondtak, hogy most majd (jó sokára) nyilván megszületik egy döntés, amely végre pontot tesz az ügy végére.

Ismeretlen_35729 2011.11.13. 15:00:25

Ha csak ennyit közölnének, az csak tény lenne. Ők viszont egyúttal állást is foglaltak, és érzékeltették, hogy szegény rokonoknak járt már az igazságszolgáltatás. Ez pedig, még ha sokunk értékrendje szerint így is van, mégis bújtatott értékítélet és a hivatalosan kívánt értékeke megerősítése. Amúgy ez tényleg nem a legjobb példa, csak most erre emlékeztem konrétan. De hátha találok másik "tényt". Például az Afganisztánban állomásozó, ott a hazájukat védő hősökkel kapcsolatban.

Ismeretlen_35729 2011.11.13. 15:01:52

A hátha találok alatt azt értem, hogy figyelni fogom a híreket ilyen szemmel, és szólok, ha találtam valamit. :-)
süti beállítások módosítása