A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

„A nemzetek gazdagsága” – Rendszerbírálat és rossz hír

2011. november 11. - suhodminyák

Attól tartok rájöttem a sikeres ország receptjére. Brutálisan egyszerű. Nagy-Britannia alapvetően két dolog miatt gazdagabb / sikeresebb nálunk.

Az egyik (bármily szarul hangzó) ok az eredeti tőkefelhalmozás. Ezt ők, ahogy sokan mások is, idegen területek leigázásával és kirablásával abszolválták. Döbbenetes belegondolni, hogy mekkora a szegénység azokban az országokban, ahova betették a lábukat. Magyarul elég ránézni ezekre az országokra, hogy lássuk az egyenleget: vajon nyertek vagy vesztettek az angolokon.

Számos ország eleve azért az az ország ami, mert az angolok (és esetenként több más európai állam, meg az USA) azzá tették. Mivel a helyi viszonyokkal nem törődve, vagy legalábbis azokat nem egészen értve tették ezt, ezek a helyek jelenleg is meglehetősen instabilak.

Amikor erre gondoltam, beugrott, hogy ja de ott van a szintén az angolok által leigázott Ausztrália vagy Új-Zéland. Azok gazdagok. Aztán a homlokomra csaptam. Ott is az angolok leszármazottai élnek jól; az őslakókat meg lehet nézni.

Ha az első lépést megugrottuk, a következő siker-faktor a minél hosszabb időn át tartó háborítatlanság. Hasonlítsuk össze Angliát és Magyarországot ilyen szempontból. Ha nem elég kontrasztos a kép, olvassunk kicsit utána annak, hogy Albániának milyen körülmények adódtak a komplett eddigi történelme alatt.

Egy meggazdagodott, majd nem háborgatott helyen lehet és érdemes hosszú távon gondolkodni. Meg lehet venni azt a cipőt, ami ötször drágább, de tizenötször annyi ideig tart, és be lehet vele menni egy elegáns étterembe. Lehet és érdemes elegáns éttermet építeni.

Azért jutottam az imént vázolt következtetésre, mert itt élve egyszerűen nem látom, hogy miben jobbak az angolok. Nincs ez az ország jobban megszervezve. Nem mennek könnyebben az ügyek. Nem értelmesebbek az emberek. Csak gazdagok, és nyugtuk van.

A híres demokratikus elkötelezettséghez is hozzáfűznék két gondolatot. Az úgynevezett demokrácia számos előnye mellett egy igazán hasznos eszköz arra, hogy a nyugati típusú piacgazdaságnak otthont adjon. A nemes cél mellett alapvető üzleti érdek, hogy a világ egészében jól táplált, vastag pénztárcájú fogyasztók mosolyogjanak. És fizessenek.

Másrészt, és az előzővel összefüggésben, a demokrácia luxuscikk. Ha alig bírok mozdulni, mert úgy telezabáltam magam, könnyebben intek, hogy parancsolj kérlek, tölts te először kávét magadnak, én pihenek egy kicsit, aztán megpróbálok még egy süteményt megenni.

Ilyen pozícióból nézve tényleg furcsának hat a kenyérhéjon marakodás, meg az ügyetlenkedés a pénzzel. Őszintén szólva eléggé felzaklatott ez a felismerésem. Ugyanis akkora és olyan régre datálódik a lemaradásunk, és ezáltal annyi nyomot hagyott rajtunk, annyi súlyt akaszt ránk, hogy tényleg kiábrándító belegondolni.

És mivel – ahogy mondani szokás – a baj nem jár egyedül, szükségképpen kitermeltünk egy pénzéhes, az eredeti tőkefelhalmozás személyes megvalósításán fáradozó politikai osztályt, akiktől – ahogy az többszörösen konkrétan bebizonyosodott – semmi jót nem várhatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr745032712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolto 2011.11.11. 21:58:44

"...semmi jót nem várhatunk" ...és még jó darabig megszabadulni sem fogunk tudni. Úgyhogy te a legjobb helyen vagy ahhoz, hogy pár év múlva neked is nyugtod legyen, és a gyerekeid már ne is tudják, hogy más is lehetne.

EHC 2011.11.13. 23:02:27

Kutatások alapján a gazdagságra leginkább a kultúra van hatással, mármint azok a dolgok közül, amin lehet változtatni. Azért nem elhanyagolható tényező, hogy az angolszász országokban van ez az általános elgondolás, hogy ha nem dolgozol, akkor éhen döglesz, ha meg sokat hajtasz, akkor sikeres lehetsz. Most ezt vesd össze a magyar mentalitással... ;)

Ismeretlen_35729 2011.11.15. 13:23:34

EHC, igen, csak ez is tyúk-tojás probléma. Ugyanis ha van pénzed, az magában is kitermel kulturális változást. Meg lehet például figyelni az újgazdagokat, ahogy generációnként változnak. Pl. Egyiptomban nyaraló oroszokról hallottam, hogy a nagymama (bábuska) még sokszoknyás parasztasszony, az újgazdag fia hivalkodó pénzszóró, az ő gyerekei meg már nyelveket beszélő, a nyugati világban otthonosan mozgó emberkék. Az itteni kultúrához még annyit, hogy épp most szigorítják a juttatások odaítélését, mert tömeges stratégiává vált, hogy tizenévesek összehoztak három gyereket, majd az erre kapott támogatásból elég színvonalasan éltek úgy, hogy dolgoznia már nem igazán kellett senkinek. Na most van az, hogy erre már itt sincs pénz.
süti beállítások módosítása