A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Szociális idióták – diagnózis és terápia

2009. május 07. - suhodminyák

 

Vannak azok a típusú emberek, akik hasonszőrűekkel nevetgélnek hosszú perceken át a tejtermékek pultja előtt azon a részen, ahol nélkülük is csak annyi hely van, hogy az ember csak a kilégzési ütemben fér át. Ők semmilyen vizuális jelet vagy látványelemet nem vesznek észre, nekik szólni kell. Akkor, mint akik idegen bolygón ébredtek épp, körbecsodálkoznak, és félreállnak. (Pár pillanattal később a második legalkalmatlanabb helyen lehet a nyomukra bukkanni).

 

Vannak aztán azok, akik olyankor szólnak rám türelmetlenül a pénztársorban, hogy legyek szíves átengedni őket magam előtt, amikor a kosaramat behúzott hasamnál tartva lapulok a kávék és a csokik közé szemmel láthatóan azért, mert épp magam mögött engedek át egy másik vásárlót, akin három másodperccel korábban önállóan észrevettem az átkelési szándék eltéveszthetetlen jeleit.

 

Ez a két típus valójában egy. Tagjai szociális idióták, akik számára a többi ember triviálisan várható vagy akár már látható viselkedése kibogozhatatlan káoszba ködlő rejtély, ugyanis mindig elfelejtik, hogy egyáltalán van olyan, hogy többi ember. Ők csak azt tudják, amit ők akarnak, de azt teljes bizonyossággal.

 

Hogy ne csak bíráljak, amit mindenki tud, igyekszem terápiát is javasolni. A tanítás alá vont személyek – megfelelő elméleti képzés után – medencébe merülve olvassanak egy tigriscápa gondolataiban. Ennek a terápiás állatnak végtelenül egyszerűek a motivációi, könnyen dekódolható cselekvésében nem vezérlik elvont gondolatok vagy szeleburdiság, a helyes és helytelen megfejtést pedig egyaránt késlekedés nélkül, félreérthetetlenül visszajelzi.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr925032253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_51006 2009.05.10. 17:16:57

Szoktam volt vállalni a tigriscápa szerepét, amikor (úgy 20-25 vásárlásból egyszer) nekem is tolják a bevásárlókocsit. Nézi a polct, és halad előre, fel sem tételezve, hogy élő akadályba ütközhet, aki épp én vagyok. Udvarias, félszeg mosollyal szoktam visszataszajtani a veséjükbe a kocsit, amit általában felháborodott bocsánatkéréssel reagálnak le. Tulajdonképpen vicces.

Jacko__ 2015.07.30. 17:52:18

Nekem akkor forr fel az agyvizem, amikor valaki gyalog erkezik a zebrahoz, es megnyomja a gombot. Ezutan(!) felnez, es a zoldet nem megvarva atmegy.

Auto nyilvan csak a tavolban van meg, es tisztan latszik, hogy pont akkorra fog odaerni, amikor pirosra valt neki a lampa, hogy a paraszt (gyalog) atkelhessen. Persze tipikusan ilyenkor egy csomoban erkeznek az autok, hogy ne csak egynek kelljen megallnia. Igy tortenhet meg, hogy feleslegesen fogy a fekbetet, a forgalom megakad, eg a benzin, es omlik a greenhouse-gas a legkorbe.

Ezt en emberiseg-ellenes buncslekmenynek minositem, es annak megfeleloen is buntetnem.

(Nem is tudom, hogy ezt hogy nem hoztad fel peldanak; a taxizas alatt biztos hogy millioszor kellett igy megallnod...)

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2015.07.31. 09:22:16

@Jacko__: Amikor ezt írtam, rémálmomban sem jött elő, hogy egyszer taxizni fogok. Akkor aztán persze gazdagon megtapasztaltam ezt a jelenséget is. :-)
süti beállítások módosítása