A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Gyógyszerreklám

2009. május 20. - suhodminyák

Van a gyógyszerreklámoknak pár morálisan illetve kognitíve elszomorító vonása. Az egyik, hogy rendszeresen úgy kezdődnek, hogy jelzik a fogyasztónak, hogy ő is érintett. Azaz betegségtudatot igyekeznek ébreszteni benne. Ezt úgy kell csinálni, hogy aggódó hangon megkérdezik, hogy tapasztalt-e már magán az ember valami olyan tünetet, mint pl. fejfájás, fáradtság, szomj. Ha igen, akkor könnyen lehet, hogy nagyon nagy a baj: Ön is napjaink egyik népbetegségében szenved. Őrült szerencse viszont, hogy cégünk kifejlesztette rá a gyógyszert. Lehet a pénztárhoz fáradni.

 

A másik, ami feltűnt, hogy például a különböző fájdalmak esetében fel sem merül, hogy nézesse már meg az ember, hogy nem a bele lóg-e ki, vagy a porc vált-e le, vagy nem kéne-e mozogni néha. Nem. Egyszerűen be kell venni párat egy fájdalomcsillapítóból, és már lehet is dobálni az unokát, vezetni a repülőt, nevetve rohanni a tengerparton. Közben hadd súlyosbodjon a helyzet, maximum megeszik az ember egy levéllel abból a pirulából.

 

Mindez egy konkrét példáról jutott eszembe, amit kétszer hallottam a rádióban, de azóta sajnos(?) nem. Valami szemcseppet(?) reklámoznak azzal a kéretlen és hazug konkrétsággal, hogy az ember látása negyven éves kora fölött rohamosan romlani kezd, hogy aztán élete alkonyán jó eséllyel meg is vakuljon. Hacsak nem ken / csepegtet ebből a lónyálból minden nap.

 

Persze felmerül bennem, hogy aki ezeket elhiszi, az megérdemelten retteg, és költi minden pénzét hasonlókra, de ugyanakkor azt is gondolom, hogy az ilyen reklámetikai, lényegét tekintve pedig erkölcsi bűnöket olyan kommunikációs csatornán kellene visszajelezni az elkövetőnek, amit ő is ért: bírságolni kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr225032270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása