A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Grand Theft Auto V

2014. december 17. - suhodminyák

A BBC4-en több értelmes műsor is van. Ezen értelmes műsorok közül nem egy, nem kettő szórakoztató is. Az egyik ilyenben a hírhedt Grand Theft Auto V-ről volt szó, és persze arról, hogy az milyen pusztítást végez, vagy nem végez a gyerekek lelkében.

gta5.jpg

Az alaphelyzet az volt, hogy egy anyuka egyszerűen nem vette meg a kb. kilencéves gyerekének a játékot azzal, hogy az lealacsonyítja a nőket. Ezt egy női műsorban hallotta először, aztán tovább tájékozódott és meggyőződött róla, hogy tényleg ez a helyzet. Csak hab volt a tortán, az egész játékot hivatalból üldözendő cselekmények szövik át.

A kialakult helyzet rengeteg szomorúságot és kellemetlenséget okozott a szóban forgó gyereknek, aki így kénytelen volt a barátainál játszani: ő volt az egyetlen ismert ember a kortársai között, aki nem birtokolhatta a játékot.

De mondom, ez csak az alaphelyzet. Ugyanis több meglepő dolog is történt közben. Először is meghívták az anyukát és a gyereket a műsorba, ahol újra összeszedték, hogy a témában folytatott vitájukban meddig jutottak. A srác persze igyekezett minél összeszedettebben érvelni amellett, hogy a GTA-val való foglalatoskodás nem okoz maradandó károsodást a lelkében. Kétségtelen – ismerte el –, hogy rengeteg a bűn a játékban, de minden józan ésszel megáldott gyerek tudja, hogy ez egy fiktív világ, olyan helyzetek gyűjteménye, amit a való életben több szempontból sem lenne kedve kipróbálni, a játékon belül viszont egyszerűen szórakoztató.

A nők lealacsonyítása a srácnak fel sem tűnt magától, de ilyen szemmel megvizsgálva rá kellett, hogy jöjjön, hogy az anyja nem a levegőbe beszél: itt tényleg leginkább kurvák vagy objektumok a nők. És ez tényleg nincs jól így, ezzel az elvvel egyetért. Ez azonban szükségszerűen azt is jelenti, hogy a fiú ezek után nem járhat az édesanyjával templomba, ugyanis a katolikus egyház szintén abszolút ocsmányul bánik a nőkkel.

Erre viszont az anya nem gondolt. A férje ateista, az apja zsidó volt, úgyhogy ő csak a saját, női perspektíváján keresztül olvadt az egyház kebelére, és ez az egész elkerülte a figyelmét. Mivel azonban igaznak találta, kénytelen volt elismerni, hogy fiának igaza van, és morálisan és logikailag is védhető, hogy így nem akarja betenni a lábát a templomba.

Itt tartanak most; a frontok megmerevedtek, az anya bojkottálni akarja a játékot, illetve azt szeretné, hogy minél többen tegyék ezt, a srác meg azt mondja, hogy ez technikailag kivihetetlen, és eleve kudarcra van ítélve. De a patthelyzetbe belenyugodni nem tud, úgyhogy addig is írt a játékot fejlesztő cégnek, és felvázolt pár lehetőséget, hogy hogyan lehetne a varázs megtartása mellett kevésbé offenzív irányba terelni a játékot, hogy végre ő is akadály nélkül játszhasson vele.

A műsorvezető megkérdezte, hogy mit érzett, amikor rájött, hogy egy ász van a kezében a katolikus egyházzal kapcsolatban. A gyerek elismerte, hogy ez egy megelégedésre okot adó, diadalmas pillanat volt. A rádiós ezek után megdicsérte a srácot az anyjának, hogy büszke lehet rá, hogy milyen intelligens, milyen összeszedetten érvel, noha ennek persze megvan az a súlyos hátránya is, hogy aztán vitatkozni kezd.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr426991445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

coltaan 2014.12.17. 19:39:27

Ha ez nem fikció, akkor a srác megérdemli, hogy használja a játékot! ;-)

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2014.12.17. 21:15:57

@coltaan: Nem, ez tényleg megtörtént, és én is azt gondolom, hogy megérdemli a srác, plusz a templomba járásból is örökre felmenteném. :-)

nnnnnnnn 2014.12.18. 10:23:26

"itt tényleg leginkább kurvák vagy objektumok a nők"

valóságban is leginkább ugyanez a helyzet

Túrós (törölt) 2014.12.18. 10:51:01

Körülnézhetnének még a nagyemberek világában,a hol a pénz beszél hogy valóban mennyire objektumok ott az emberek, de sebaj, tagadjuk csak a valóságot, bármi ami ezt bemutatja egy kicsit is akár poén, játék szintjén az elítélendő, maradjanak csak a disney szirupnál, hízzanak fel azon egy szerencsétlen fasszá, aki majd huszon akárhányévesen döbben rá hogy valójában mennyire nulla objektum ő is az élet sakktábláján.

hondamonda 2014.12.18. 11:09:51

A GTA az amerikai kultura szatiraja.

Korabban a konzervativ vallasos jobboldal tamadta a videojatekokat, hogy eroszakot okoznak, most az autoriter szelsobaloldal es az extremista, harmadik generacios feministak tamadnak a szexizmus es a rasszizmus vadjaval. Az utobbiak azonban sokkal veszelyesebbek, mert a progresszivitas alruhajaba bujnak es elvezik a mainstream sajto tamogatasat. Nem kell felni, ok is helyre lesznek teve.

saját macskám 2014.12.18. 11:18:29

king kong ping pong fing fong

Gera 2014.12.18. 11:26:22

Egy 18+ besorolású játékról beszélünk, remélem ez megvan.

Ádám Szirtes 2014.12.18. 11:39:14

@Gera: Ilyen értelmes nézőpontokkal az amerikai anyukák nem tudnak mit kezdeni.

Baaah 2014.12.18. 11:54:41

Az egészet nem értem, mit csinál a katolikus egyház a nőkkel?

Miért kellene egy 9 évesnek GTA-val játszani, wtf????

Az anyja bojkottálja csak a játékot mert van aki szerint ciklonba fingani is jelent valamit.

Jancsiszeg1980 2014.12.18. 12:24:11

De tényleg. Végre másnak is feltűnt, hogy a játék besorolása 18+.

Ne a játékot támadják, mert sok szülő engedi a gyerekét ilyennel játszani. Én 35 vagyok, megvettem magamnak, és jól szórakozok vele, ha kint szar idő van, de azon mindig ledöbbenek, hogy az online játéktérben mennyi GYEREK van. Általános iskolások is. De persze az jobban bosszant, hogy porba aláznak :D Jobban vezetnek, jobban céloznak, gyorsabbak, ügyesebbek.

Egyébként azt kell mondjam, hogy az online játékban megszűnik majdnem minden, ami miatt támadják a játékot: nincs szexizmus, nincs rasszizmus. Csak olyan van, aki meghal és olyan, aki nem... Nemtől, színtől függetlenül...

2014.12.18. 12:55:43

agyrákot kaptam ettől a cikktől

coltaan 2014.12.19. 03:57:43

@Baaah: ha lehetôségem van választani, hogy a gyerek GTA-val játszon vagy inkább ministráljon a pap bácsival, akkor a GTA a nyerô....
süti beállítások módosítása