A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Sri Lankából nézve

2011. november 11. - suhodminyák

Az egyik kedvenc munkatársam Sri Lankáról származik. Tizenhét volt, amikor elmenekült otthonról: polgárháború volt és irtották egymást az emberek. Először Németországban kötött ki, ott még állampolgárságot is kapott, majd Angliába jött, mert úgy tudta, hogy itt nincs üvegplafon. Ott nem lehetett egy bizonyos (nagyon alacsony) szintnél feljebb vergődni. Egyelőre (öt év tapasztalata alapján) úgy néz ki, hogy itt sem.

Van egy felesége, meg két gyereke. Ennek az embernek az égvilágon semmilyen végzettsége nincs, mindig takarításból, rakodásból meg ilyesmikből teremtette elő a pénzt. A gyerekei iskolába járnak, tudnak már németül és angolul. Ez az ember mindig mosolyog. A bőre szinte fekete, a fogai olyan fehérek, hogy nincs milyen jelzőt hozzájuk ragasztani.

Azt is mosolyogva meséli, hogy a kocsija annyit eszik, hogy csak akkor jön ki nullára, ha rendesen kap borravalót. És általában nem kap rendesen. (Mások se). Azt is nevetve mesélte, hogy a múltkor az egyik súlyosabb környéken járó motorral hagyta a háta mögött a kocsit, amit azonnal el is kötöttek. Lepergett előtte az élete: így nem tud pénzt keresni, új autóra nincs pénze, kábé vége mindennek. A fickó, akinek a pizzát vitte, kérdezte, hogy mi a probléma. Amikor megtudta, telefonálni kezdett, majd azt mondta, hogy várjon két percet. A kocsi pont két perc múlva a szomszéd utcában állt négy nyitott ajtóval és járó motorral. Megtanulta a leckét.

A kocsiknál időztünk egy kicsit. Hogy mi drága, és mi nem. Hogy nekünk Zsigulink volt, amire én nem is tudom, hány évet kellett várni. Ők meg a négy testvérével megfordultak az utcán, ha bicikli tulajdonost láttak. A legkisebb Sri Lankán van, a többiek Németországban, Franciaországban és Kanadában. Az előbbieket nagyjából évente látja, az utóbbit soha.

Amikor megeredt a nyelve, kicsit politizált is. Azt mondta, hogy Mahatma Gandhi inkább ravasz volt, mint nagyszerű. Sikerének nagy részét azok érték el, akik harcoltak, embert öltek. A szabadságharcosok. Vagy nyugatiul: terroristák. Ők teremtették meg az alapot arra, hogy Gandhi eladhassa békés imidzsét, és hatalomba kerülhessen. Aztán úgy fogalmazott, hogy Radzsiv Gandhit is meg kellett ölniük. Többes szám első személyben.

Azt is mondta, hogy Hitlerről is másként gondolkodik, mint ahogy itt szokás. Erre azért felszaladt a szemöldököm. Ő úgy tartja számon, hogy Hitler a gazdagok kezéből a szegényekébe akarta adni a jólétet. Erre arcjátékkal és kézjelekkel mutattam, szinte önkéntelenül, hogy a számomra rendelkezésre álló információk alapján egészen mást szűrtem le. Ő meg jelezte, hogy elhiszi és elfogadja, hogy én mást gondolok erről. Hitler másik érdeme a szemében, hogy elvonta az angolok energiáját és haderejét a gyarmatokról, akik e nélkül tán soha nem szabadulhattak volna fel. Ezen nem vitatkoztunk.

A múltkor szemetet szedtünk. A helyi diákok, miután a szemeteseket nagyjából megtöltötték az utcán megevett pizzák dobozaival, többet nem kísérleteztek, hogy mégis betuszkolják valahova őket, vagy ne adj’ isten elvigyék egy másik szemetesig, hanem ocsmányul szétdobálták őket. Meg a kisebb mártásos tégelyeket, meg azok fólia fedeleit.

Ő hajlott volna arra, hogy csak a nagyobb darabokat szedjük össze. Mondtam, hogy átérzem, hogy mire gondol, de az a helyzet, hogy mégis csak össze kell szednünk ezeket is. Elfogadta, és szedte ő is. Kiegyeztünk abban, hogy a cigarettás dobozokat, meg a piás üvegeket nem szedjük fel. Azokhoz már tényleg semmi, áttételes közünk sincs.

Miközben eszerint cselekedtünk, egyszer csak elkerekedett a szeme ijedtségében, és megálljt parancsoló kézmozdulattal hirtelen hozzám lépett. Egy vaskos, csupasz pizzaszélet tartottam a kezemben. Azt mondta, hogy ezt ne, és kitárt tenyerével az ég felé mutatott. Ez a madaraké. Na, mondtam, ebben mélyen igazad van, és neheztelve gondoltam saját magamra, amiért ezt nekem külön el kellett mondani.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr475032700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása