A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Politikailag még korrektebb

2012. augusztus 02. - suhodminyák

A politikai korrektség esztelen vadhajtásairól jó pár tréfa született már évekkel ezelőtt is. Itt ezt élesben csinálják.

Még 2010-ben történt, hogy a dublini(?) reptéren havazott, és emiatt pár járat nem, vagy nem időben indult el. Egy utas úgy elkeseredett, hogy azt tweetelte, hogy kedve lenne felrobbantani az egész komplexumot. Hivatalból feljelentették, és bíróság elé állt.

Az eljárás során azt vizsgálták, hogy akik a szöveget annak idején olvashatták, azok tréfaként, túlreakcióként vagy terrorista fenyegetésként dekódolták az üzenetet. A bíró végül arra jutott, hogy minden bizonnyal minden olvasó megértette, hogy egyszerű dühről van szó, és nem valódi robbantási szándékról.

A vád alól felmentett figura persze nagyon megkönnyebbült, és arról számolt be, hogy amikor megtudta, hogy vádat emeltek ellene, szinte nem bírta elhinni, és az élete teljesen kifordult korábbi pihe-puha menetéből. Hát hogyne fordulna ki, ha az ember egy abszurd dráma főszereplőjévé válik.

A legutóbbi hasonló esetben egy tizenhét éves fiú tweetelte az egyik itteni olimpikonról/olimpikonnak, hogy pár éve halott apjára hozott szégyent a játékokon nyújtott gyenge teljesítményével. A valóban nem szép beszólásnak az lett a vége, hogy a zsaruk kimentek hozzá, és letartóztatták. Én arra tippelek, hogy el is fogják ítélni.

Miközben sokan talán örülnek, hogy ilyen karakánul védik a méltósághoz, meg az összes alapjárandósághoz való jogokat, többen azért aggódni kezdtek, hogy az egész tébolyda már egy másik alapjogot kezd el cipővel maszatolni: a szólásszabadságot.

Tegnap meg azt hallottam szintén a rádióban, hogy tanulási zavarral (learning disabilities) küzdőket használnak ki egyesek. Például egy férfit egy bangladesi nővel házasítottak össze ilyen komisz módon. Lázasan kezdett zakatolni az agyam, hogy hogy történhetett a dolog. Diszlexia? Vagy nem tudott nyugodtan ülni, és hogy szabadulhasson, igent mondott bármire, csak elmehessen végre? Vagy bukott egy kvízjátékon, és ez volt a büntetése?

Míg ezen törtem a fejem, a következő mondatból kiderült, hogy a megfejtés annyi, hogy a sértett értelmi szintje egy hároméves gyerekével volt egyenlő. Pont. Tanulási nehézség? Na. Ahhoz is hülye volt, hogy megtanuljon négyévesnek lenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr265032765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása