A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

A marsi

2015. október 15. - suhodminyák

Az esetek meghatározó többségében jobban szokott tetszeni a könyv, mint annak megfilmesítése. Ezért olvastam el A marsi című könyvet; hátha most is így lesz. Csak ez most nem fog egyhamar kiderülni, mert a filmet majd csak akkor nézem meg, ha le lehet tölteni.

martian.jpg

Az alaphelyzet (ott ragadni egy idegen bolygón) nagyon tetszett, mert olyan atmoszférát teremthet, ami a főhős mellé szippantja az olvasót, aki aztán fizikailag lesz képtelen lerakni a könyvet, mert úgy érzi, nem szállhat ki, amíg ki nem keveredett a bajból.

A könyv majdnem így is indul: már a tizedénél tartottam, amikor még mindig tetszett. De aztán a technikai részletesség (amit addig úgy éltem meg, hogy még az én agyam is hajlandó lett volna forogni, hogy adott helyzetből vajon hogy lehet kikecmeregni) egyre nyomasztóbbá vált, és elég hamar azt vettem észre, hogy vakrepülök a részletek felett, és várok valamire, ami engem érdekel.

Engem egy ilyen helyzetben az érdekelt volna, hogy mi folyik a főhős fejében a praktikus, és kétségtelenül életbevágó jelentőségű technikai jellegű problémamegoldáson kívül. Pl. halálfélelem? Fásultság? Reményvesztés? Csakazértis dac? Düh? Bármi. De ez a karakter csak egy bosszantó, sekélyes, álvidám fasz, aki a mindig jópofa szerepét magára öltve (sikertelenül) igyekszik kiszámítható vicceivel jópofának tűnni.

Andy Weir szemmel láthatóan rengeteg energiát lapátolt abba, hogy a lehető legpontosabb elképzelése legyen a planetáris, tudományos és technikai szférákban, de az emberek, akiket ábrázolni próbált, a sakkfigurák bonyolultságát sem érik el.

Aztán az egész csak egyre rosszabb lett a szokásos amerikai sablonokkal, amiket a szerző szégyenérzet nélkül locsolt méter magasra mindenhol, mintha csak az iparos írók egyesülete szabálykönyvének utasításait követné.

Voltak ugye a földi irányító központ emberei. Egytől egyig kitűnő emberek, esetleg szerethető kis hibákkal, rohadt súlyos munkabírással, pontossággal, de kreativitással is. Volt persze a Föld bolygó komplett lakossága, akik az USA-t árnyalatnyival jobban szeretik, mint a saját anyjukat, és lélegzet visszafojtva követik az eseményeket minden mást hátrahagyva. És nem volt persze senki, aki azt mondta volna egy kocsmában a pultosnak, hogy bazmeg kapcsold már el ezt a szart, zenét nyomassál, és ha rémlik, bő húsz perce kértem még egy sört.

Hihetetlen, hogy ezek a toposzok milyen erősek az USA-ban. Muszáj beletenni őket minden ilyen iparos könyvbe (amilyet többet nem szeretnék olvasni), és/mert a célközönség megköveteli, hogy megkapja a propagandáját, amit ha nem töltenének megállás nélkül lefelé a torkukon – saját, belső normarendszer híján – úgy csuklanának össze, mint egy ázott szalmababa.

Van viszont egy olyan sablon, amit évtizedek óta figyelek, de nem igazán tudok hova tenni. Ez pedig a parancsmegtagadó, lázadó hős figurája – amiből itt is bepróbálkozik pár. Namost az ilyen írásokban ezek jutalmat nyernek, mert bátor szívük fényt mutat az emberiségnek problémamegoldásból, meg emberségből, és demonstrálhatják, hogy az új kontinenst belakó pionírok szellemiségére örökké élni fog. Mondom: ezer könyvben és filmben fordul elő ez az ordas hazugság Amerikáról.

És az amerikaiak a jelek szerint mégis pontosan tudják, hogy a konkrét hétköznapokon mégiscsak az a legokosabb, leghelyesebb, ha szépen csinálják, amit mondanak nekik. Alternatív megoldások gondolatának dédelgetéséhez meg kis iránymutató segítség az Edward Snowden szappanopera.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr87970097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Goosnargh · http://mostittvagyok.com/ 2015.10.15. 11:22:50

Nekem egy gondolat motoszkál a fejemben mióta tudom a film cselekményét : egy kapitalista, a pénzt birtoklók érdekeit szolgáló társadalomnak mi érdeke fűződik ahhoz, hogy csilliárd dollárért hazahozzon egy embert. Abból a pénzből ami egy marsi mentőexpedíció megszervezése, lebonyolítása hány ezer embert lehet megmenteni itt a földön ? Meg amikor hasonló filmekben zajlik a nemes célért a küzdelem - hazahozni, kimenteni egy embert - és a felkészülés során már ilyen - olyan balesetben meghal harminc ember a felkészítő csapatból, majd a fél csapat a mentőexpedicó során. De a végén mindenki örül, hogy egy ember megmenekült. Értem én, hogy "senkit nem hagyunk hátra" De álszentnek tartom. Inkább Spock áll hozzám közelebb: "A többség érdeke fontosabb mint az egyén érdeke" Bocs, ha kicsitt offtopic volt.

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2015.10.15. 11:27:00

@Goosnargh: Teljesen egyetértek veled. A valóságban simán hagyták volna megdögleni, a kommunikációs osztály meg írt volna egy szép nekrológot, utólag kapott volna valami kitüntetést, meg elneveztek volna róla egy alapítványt.

Boca 2015.10.15. 11:36:16

@Goosnargh: A praktikum emögött sok más mellett az a cél lehet h a későbbiekben mások is el akarjanak majd utazni ilyen messzire, abban a tudatban h ha bajba kerüljenek, meg fogják őket menteni. Általában sokkal többen jönnek haza egy küldetésből sikeresen, tehát bőven megéri még anyagilag is megmenteni azt a párat akit kell, mert ha nem tennék, elfogynának idővel a jelentkezők és az egész kültetésdi bebukna.
Amúgy azt nem tudjuk h a pénz érdekeit nem szolgáló társadalmak mit tennének hasonló helyzetben, mert ők nem jutnak ilyesmi közelébe.

Goosnargh · http://mostittvagyok.com/ 2015.10.15. 11:50:04

bocs, hogy folytatom az offtopicot, de a pénz addig jótékony amíg érdeke fűzödik hozzá. Sok eset van a világban, mint például a kiömlő olaj szennyezett eszkimók ügye akik mellé addig állt a kapitalista amíg ő jól jött ki a balesetből. Pontosan tudják mérni, hol az a pont ahonnan már csökken a határhaszon és elzárul a csap. Egy ilyen marsi mentőexpedíció hihetetlen pénzbe kerül, úgy érzem messze többe mint ami egy "cirkusz kell a népnek" cselekedthez kell.

Boca 2015.10.15. 14:23:59

Az űrkutatás a kétségtelen szórakoztató faktor mellett tudományos célokat szolgál, ez lehet az érdek.
De ha úgy nézed h a NASA költségvetése a töredéke akár egy közepes ország hadi kiadásainak, akkor meg még így is aprópénz.

Jacko__ 2015.10.16. 17:05:23

A lazado hos sztereotipiajanak ugyanaz a titka, mint a tobbi nyalas sablonnak: az emberek nem a valosagot akarjak latni, amikor beulnek a moziba, hanem inkabb el akarnak szakadni tole, mert az annyira kiabrandito. Amiota letezik CGI, azota az ember a VAGYAIT is megnezheti. Ez mar inkabb palya, mint a veluk egyre inkabb kontrasztban allo valosag. (Egyebkent miert nezne barki is mar egy evtizede ezeket az egysegsugaru superhero-muvikat...)

@Boca: A jelentkezok soha nem fogynak el. A multkor olvastam a cikket, ami arrol irt, hogy pont valami jovobeli Mars-expediciohoz valo toborzo felhivasra tizezrek jelentkeztek ugy, hogy a technikai kihivasokra meg csak elmeleti valaszokat sem tud a tudomany jelenlegi allasa valaszt adni. (Ezen jelentkezok kilenc tizedeert egyebkent nyilvan nem lenne kar...)

Boca 2015.10.19. 10:54:42

@Jacko__: Ez is igaz, mindenesetre komoly összetartó erővel bírhat az a tudat h az embert meg fogják menteni, időt és fáradságot nem kímélve.

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2015.10.19. 12:26:10

@Jacko__: Igazad van. Azért mégis van valami csodálatra méltó, ösztönös, rejtélyes mechanizmus, ami alapján tudják az emberek, hogy mi a cseledni való eszme, és mi a szigorúan ábrándozni való.

dreamhotep 2016.01.21. 10:22:38

@suhodminyák: helytálló kritika. olvashattam volna korábban...
süti beállítások módosítása