A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Mégis mit köszönhetünk a rómaiaknak?

2016. október 30. - suhodminyák

Az utóbbi időben egyre több helyen láttam, hogy az évszázadokat, meg a budapesti kerületek neveit nem római számmal írják, hanem egyszerűen arabbal. Első reakcióm a felháborodással vegyes szomorúság volt, ahogy láttam, hogy egy cizellált hagyomány átadja a helyét a hallás után tanulók módszerének, mintha a hagyományos ceruzafogásról állnánk át a marokra fogásra.

romai.jpg

A második gondolatom meg az volt, hogy ezzel az érzésemmel vajon mennyire különbözöm azoktól a száznégy éves emberektől, akik afölött keseregnek, hogy ma már senki nem tud olyan latin idézeteket, amiknek amúgy a magyar fordítása tökéletesen kifejezi az eredeti jelentéstartalmat.

A harmadik gondolatom: semennyire.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr6911915121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Érvsebész 2016.10.30. 12:39:40

Régen minden jobb vót

coltaan 2016.10.30. 19:56:34

Rossz hir, hogy ha sosem voltal konzervativ, akkor lassan az leszel :-D

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2016.10.31. 09:25:58

@coltaan: Azon vagyok, hogy ez ne következzen be. Az az időskori elbutulás előszele. Van, aki huszonévesen kezdni. ;-)

coltaan 2016.10.31. 09:58:37

@suhodminyák: Jo hir, ha megis lesz olyanod, akkor nem fogod eszrevenni :-D

eq2 2016.11.02. 08:51:08

Frappánsan csak annyit mondanék: Scientia potentia est.

Óvatosan bánnék én a latin közmondások tökéletes fordításával. Ahogy tanul az ember és kinyílik a világ előtte rájön, hogy nem biztos, hogy a modern 500 szavas szókincs mindent lefed és 140 karakter mindenre elég volna. A tudás megszerzésével nem kevesebbek leszünk még ha ez olyan "menő" gondolat is manapság. Az ott van a "zinternet" pedig a sok funkcionális analfabéta korában sajnos nem válasz mindenre. Ahogy egy helyen szellemesen megfogalmazták az Y generáció "műveltsége/tudása" addig tart amíg van áram. :-) Minél többet tudsz annál jobban érzed mennyi mindent nem is tudsz. De ennek a fordítottja is igaz. Nem is ez a baj hanem ha a tudás elvesztése megnyugtat. :-)

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2016.11.02. 17:05:12

@eq2: Nem velem vitatkozol - ha valakivel egyáltalán. Vannak minden nyelven olyan kifejezések, amik nem pontosan fordíthatók le más nyelvre. Nem mind ilyen. A modern, 500 szavas szókincs nekem egy kicsit homályos, hogy honnan jön, szerintem itt keveredik pár dolog a fejedben. A "menő" gondolatról se hallottam, miszerint a tudás megszerzésével kevesebbek lennénk. Amiket írsz, az a poszttól független, és innen csak annyi látszik belőle, hogy régen minden jobb volt.
süti beállítások módosítása