A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Minden út Rómába vezet

2015. november 04. - suhodminyák

Noha a szokványos akkordokból is végtelen számú kombináció hozható ki – mert például ugyanaz a hang teljesen másként hangzik különböző hangok társaságában –, mégis úgy éreztem sokszor, hogy amit egy adott helyre szeretnék pendíteni, az egyszerűen nem szerepel a készletemben. Úgyhogy fogtam a relatíve legközelebb álló akkordot, és megnéztem, hogy ha teszem azt kihagyom belőle a legmagasabb komponenst, akkor véletlenül nem azt kapom-e, amit megálmodtam. (De).

roadguitar.jpg

Innen vérszemet kaptam, és elkezdtem vadászni az ilyesmire, és olyan riffeket kezdtem csiholni, amikben bizonyos helyen csak pár (vagy akár csak egy) húrt pendítek meg, hogy pont az a magasság és zengés jöjjön elő, ami legjobban illik a kiszemelt helyre. (Nem tudom, mi ennek a fizikai, zeneelméleti vagy bármilyen más oka, de például a G hangnak van egy unikális minősége, egy olyan zengése és húzása, amit más hangok nem tudnak. Esetleg az A valamelyest).

Eközben egyrészt megtanultam, hogy eddig már ismert akkordokat úgy fogjak le, hogy az egyik (vagy másik) húrt csak némítom. Ugyanaz a kéztartás, de az ujjaknak más az összjátéka. Örömmel nyugtáztam, hogy ez csak rövid ideig volt furcsa, aztán megszűnt a beidegzett kényszerem, hogy minden húrt alaposan leszorítsak. Szerintem ez egy fontos tanulási pont, ennek még fogom hasznát venni: egyre szabadabbak, egyre függetlenebbek lesznek az ujjaim.

Másrészt arra lettem figyelmes, hogy ahogy a speciális lefogásokat keresgéltem, és kisebbnél kisebb változtatásokat eszközöltem nem egészen megelégedve a részeredménnyel, sokszor visszajutottam az eredeti akkordhoz, és arra jutottam, végül az fog a legjobban passzolni. Változatlanul úgy vagyok vele, hogy engem leginkább az egyszerű riffek indítanak be: minél cifrább, cizelláltabb valami, annál alacsonyabb az energiaszintje. Ez szerencsés körülménynek tűnik: Így nem kell annyira és/vagy olyan sokáig megszakadnom, hogy egyről a háromra jussak.

Mindeközben kicsit hanyagoltam a 12 bar blues shuffle-t, de a napokban visszasompolyogtam, és láttam, hogy azért csak leülepedett valami a korábbi kínlódásból, és megint jobb vagyok egy parányival – valahol a statisztikai hibahatáron. Az új riffjeimet egyre többször játszom dobgép kísérettel, és ez is egyre jobban megy. Amikor egybeolvadni nem tudok a ritmussal, akkor legalább segít tudni, hogy merre járok. A legjobb hír, hogy visszahallgattam korábbi felvételeimet, és úgy látom, hogy jobban játszom, mint korábban, és tökmindegy, hogy mennyivel: egyáltalán a tény nagyon tetszik. Így szükségképp el fogok jutni valahova. Csak baromi lassan, de ez nem zavar. A lassú víz trükkjével tervezem felmorzsolni az ellenállást.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr578051040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Goosnargh · http://mostittvagyok.com/ 2015.11.20. 11:12:34

Minden út Rómába vezet, csak nem mindegy, hogy meddig tart és úgy jó, ha odaér az ember azért még életében.
Én jó szívvel ajánlom, hogy kezdj el gitár centrikus szolfézst, zeneelméletet is tanulmányozni. Csak úgy egészséges mértékben a gyakorlás kiegészítéseként. "Tudod, az az akkor ahol a kisujjammal még kinyúlok két bunddal a vékony húron az milyen jól szól" helyett szerintem hasznosabb, élvezetesebb a guitar journey ha érted az akkordokat, skálákat. Milyen official módszerek vannak a zenei történéssel kapcsolatban. Hogy jutunk el A-ból B-be.

Én Birta Mikitől tanulok:

mikibirta.blogspot.com/2013/10/elmelet-improvizacio.html?_sm_au_=iVVV654rDFFCDHP7

De nagyon jó kiegészítést, máshogy magyarázást találok a Kékkői Zalánnak a gitáros oldalán is. (Én van amit több ember magyarázatát összerakva értek meg)

www.gitarzona.hu/leckek

Valahogy úgy érzem, hogy hiába tudjunk jól angolul de a szolfézst, a zeneelméletet jobb az anyanyelvünkön tanulni.

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2015.11.20. 17:20:31

@Goosnargh: Itt a Róma csak azt jelenti, hogy mindig oda gravitálok vissza, hogy nekem végül a sallangoktól megcsupaszított dallam / riff tetszik a leginkább. Az egész utazás első reális célja inkább Zalaegerszeg. ;-)

De a hozzászólásod lényegi részéhez kapcsolódva: először is kösz a linkeket, másodszor meg a témára épp külön bejegyzést készülök szánni.
süti beállítások módosítása