A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Novemberi infláció

2008. december 11. - suhodminyák

 

Most hallottam a hírekben, hogy – az üzemanyagárak folyamatos esésének sokadik hetében, és a fogyasztás szakadatlan szűkülése közepette – a Magyar Nemzeti Bankot meglepte az alacsony novemberi inflációs adat. Tűkön ülve, magamra parancsolt reménykedéssel várom a következő híreket, hátha lesz bennük valami homályos utalás arra, hogy stratégiai szakembereink mégis értik, hogy mi történik az országban.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr495032061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

z 2008.12.12. 08:38:14

Ennyi erővel bárki lehetne MNB-s, kivéve azokat akik valóshoz közelibb kompexitásban igyekeznek átlátni a dolgokat, és nem kocsmai ökölszabályok alapján becsülik a makrógazdasági adatokat.

d 2008.12.12. 16:27:20

azert a helyzet ennel valamivel osszetettebb, es az elottem szolo illetve a blogbejegyzo gazdasagi eletben valo tajekozatlansagarol tesz tanubizonysagot. amit persze egy harmadik gazdasagi analfabeta majd szinten nem fog eszrevenni, es csatlakozik a nyilatkozatot illetve helyzetet felreerto okolrazok taborahoz. tulsagosan sokat nem szeretnek a helyzet helyes ertelmezeserol pofazni, de legalabb egy kicsit bele kell menni a reszletekbe. szoval az oktoberi infalcio 5,1% volt, ehhez kepest novemberre kb 4,5%-ot vartak. ez azt jelentette, hogy havi szinten egy nagyon meredek, hatalmas, majdhogynem pelda nelkuli esest vartak. erre jot a 4,2%-os adat. olyan ez, mintha egy meteorologus holnapra, dec 13-ara, 25 fokot josolna, es utana szamon kered rajta, hogy miert lepodott meg azon, hogy 28 fok lett. hat azert, mert az durva, ha dec 13-an 28 fok van. tehat nem arrol van szo, hogy az MNB-nek fogalma sincs, hogy mi folyik magyarorszagon es a vilagon. nekik eleg szofisztikalt modelljeik vannak a gazdasagi esemenyek modellezesere gazdasagi elemzo csapattal, ugyanakkor a vilaggazdasag (de a hazai is) egy gyakorlatilag vegtelen szabadsagfoku, kaotikus rendszer, aminek pontos viselkedeset az atyauristen sem fogja megjosolni. es egyebkent egy ilyen inflacios elorejelzest nem csak az MNB keszit, hanem szamtalan gazdasagi elemzo magyarorszagon es szerte a vilagban, akik figyelik a magyar piacot. az adat oket is komolyan meglepte.

q 2008.12.12. 20:05:23

szerintem az előbbi blogbejegyző pont ugyanezt magyarázta, a maga bujtatott iróniájával..

Ismeretlen_35729 2008.12.13. 10:10:40

"ugyanakkor a vilaggazdasag (de a hazai is) egy gyakorlatilag vegtelen szabadsagfoku, kaotikus rendszer, aminek pontos viselkedeset az atyauristen sem fogja megjosolni" Pedig egy konkrét szám ilyen jóslási kísérletnek tűnik. Miért nem mondják azt, hogy most, hogy ez a végtelen szabadságfokú, kaotikus rendszer még meg is bolondult, még az atyaúristen sem tud pontos becslést adni. Ezért mi azt mondjuk (mert ennyit tudunk mondjuk 95%-os bizonyossággal állítani), hogy a novemberi inflációs adat 4,8 és 4,2% közé fog esni? Másképp: ha ezek a szakemberek tudják, hogy kaotikus, végtelen szabadságfokú a rendszer, miért lepődnek meg, ha kaotikus, végtelen szabadságfokúként működik? Hát meglepő, hogy egy ilyen rendszerben nem találják el a pontos számot?

d 2008.12.15. 13:06:07

"Pedig egy konkrét szám ilyen jóslási kísérletnek tűnik. Miért nem mondják azt, hogy most, hogy ez a végtelen szabadságfokú, kaotikus rendszer még meg is bolondult, még az atyaúristen sem tud pontos becslést adni. Ezért mi azt mondjuk (mert ennyit tudunk mondjuk 95%-os bizonyossággal állítani), hogy a novemberi inflációs adat 4,8 és 4,2% közé fog esni?" ezt mondjak. az mas kerdes, hogy hozzad mi jut el ebbol, es abbol te milyen messzemeno kovetkezteteseket szursz le. "Másképp: ha ezek a szakemberek tudják, hogy kaotikus, végtelen szabadságfokú a rendszer, miért lepődnek meg, ha kaotikus, végtelen szabadságfokúként működik?" akkor a meteorologusoktol is megvonod a jogot, hogy meglepodjenek az idojarason? "Hát meglepő, hogy egy ilyen rendszerben nem találják el a pontos számot?" nem meglepo. de nem is ezen lepodnek meg, es nem ugy, ahogy te gondolod. szerintem te a "meglepetes" szo moge valami karacsonyfa mellett tatott szajjal allo kisfiut kepzelsz el. ugyanakkor a gazdasagi hirek nap, mint nap tele vannak olyan szalagcimekkel, hogy pl "az elemzoket is meglepte a kinai ipari termeles novekedese" (mai hir). te ebbol hallottal egyet, es ezen rugozol. mindez egyebkent ugy kerul osszhangba azzal, amit irsz, hogy az elemzok tipikusan megadnak egy intervallumot, amibe varjak (pl 95% valoszinuseggel) a megbecsulendo adatot (pont, ahogy irtad). ha ezen kivul esik, akkor meglepodnek. de mivel minden huszadik adat ilyen lesz (hiszen 5% az eselye annak, hogy kivul esik az intervallumon), es a vilagban folyamatosan hatalmas szamban kerulnek napvilagra adatok, ezert folyamatosan szuletnek a meglepetesek. sot, a jegybank elnokenek is atlagosan minden 20. inflacios adaton joga lesz meglepodnie. na mindegy, mar megint tul sokat pofaztam.
süti beállítások módosítása