A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Univerzális emberi élmény a Széll Kálmán téren

2016. május 11. - suhodminyák

Van az embernek egy végső magányossága, ami abból fakad, hogy élményei csak a sajátjai, a saját szubjektumán átszűrve, a nyelv és az ember, mint beszélő szűk keresztmetszetén átpréselve jutnak csak el másokhoz, akik azt szintén saját élményeiken és értelmezésükön keresztül fogadják be, hogy mire megérkezik, már ne lehessen pont ugyanaz, mint amikor elindult.

Igazi megértést csak ritkán, és csak pillanatokra élhetünk át, olyankor, amikor egy, vagy több embertársunkkal ugyanott és ugyanakkor veszünk részt valamiben. Tegnap ilyen élményben volt részem a frissen elkészült Széll Kálmán téren.

szkt.jpeg

A szemerkélő esőben az egyik villamostól a másik felé igyekezve átvágtam egy, a tér egészének kövezetétől anyagában, és színében meleg-vidáman eltérő burkolaton. Az első lépésnél éreztem, hogy istentelenül csúszik. Szemöldököm felszaladt, és gondolatok sora rohant át az agyamon az így különös veszélybe sodort idős emberekkel kezdve, a tervezési és kivitelezési folyamatból kimaradt józan paraszti ellenőrző pontokon át addig, hogy ez az egész mennyire szimbolikus, vagy nem az, a mai, vagy a mindenkori Magyarországra nézve. A feltolult gondolatok jellegüknél fogva nem oldhatók fel egyszerre és egyértelműen, inkább egy lefelé húzó spirálba csábítják a rutintalan gondolkodót, így én csak hagytam, hogy az ismerősség poshadt, kesernyés érzése töltsön el, aminek hatására viszonylag nagy kilengéssel csóváltam meg a fejem, és kifelé csak sóhajtottam, magamban viszont a reményvesztett felháborodók gyufalángjának erejével azt mondtam, hogy aztakurva.

Halálpontosan ugyanebben a pillanatban egy két lépéssel mögöttem gyalogló utastársam kifelé, hangosan, jól érthetően mondta ki ugyanezt, pontosan azzal a hangsúllyal és intonációval, ahogy én tettem magamban.

 

Ha te is megcsúsztál a Moszkván, és ugyanezek a gondolatok futottak át az agyadon, vagy ha nem, de hátha legközelebb valami másban ugyanazt látjuk, itt tudsz lájkolni a facebookon, hogy le ne maradj.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr538703730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2016.05.11. 09:23:59

mikor átrendeznek egy üzletet, és ugyanolyan tanácstalansággal bolyong az egész vásárlóközönség, hogy hol a jó édesanyjában van a zabpehely meg a keksz meg az olaj meg a mittudomén - és amikor már harmadjára találkozol szembe egy ideges fejű vásárlótársaddal, és még mindig üres a kosaratok, mert sehol sincs meg a vásárolni kívánt áru és találkozik a tekintetetek - az is egyfajta testvériség- érzetet kelt.

nu pagagyí 2016.05.11. 15:33:57

Nem vagyok budapesti, csak képeken láttam az elkészült művet, ezért elnézést ha élőben jobb a tér, mint a képeken. Szerintem kifejezetten ronda lett és ahogy látom, az új módi szerint alakították ki, minden lejt rajta, nehogy leüljön egy hajléktalan valahová, de más se. Sivár, kényelmetlen, igénytelen. Nem biztos, hogy előtte levő roncstér rosszabb volt.

2016.05.11. 15:50:56

Kurva jó lenne már befejeznétek ezt a kibaszott sírás-rívást. Az ember feje megfájdul az ütődőtt siránkozásból.

Treff Bubi 2016.05.11. 15:53:11

@nu pagagyí: Az elvtársak hosszú távon gondolkodtak: a kis fácskák 50 év múlva csodálatos parkká varázsolják majd a teret, ahol vidám járókelők sietnek dolgukra az árnyat adó lombok alatt.

Terézágyú 2016.05.11. 16:07:17

A Keleti aluljáró is ilyen: esik az eső? akkor jó csúszkálsz a kövön, amíg a buszmegállóból a pályaudvarra érsz...
Dehát mit várunk ettől az országtól???? Csak nem azt, hogy a tervezők odafigyeljenek arra, hogy a kövezet esős időben jégpálya?????? Még mit nem!!!!

altimus 2016.05.11. 16:08:01

a csuszos ko a halalom.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.05.11. 16:29:25

Úgy látszik, hogy csúszópénzért csak csúszókövet lehetett kapni... :)

élhetetlen 2016.05.11. 16:38:36

Mert nem értitek ezt az egészet. Lerakni egy térkövet, és az elvan ötven évig, ez is egy biznisz. De lerakni egy térkövet, aztán rájönni, hogy csúszik, és érdesíteni, az a másik üzlet. Aztán, ha így sem működik, akkor felszedni, és újat lerakni, az már a harmadik. Csak „munkahelyet teremtenek”. Az adóból meg telik rá. Nem értitek? Ha ez az első eset lenne, még megérteném, hogy olyanra bízták, aki nem ért hozzá, de akkor sem bocsátanám meg. De itt ez rendszeres. A Móricz első köve olyan volt, hogy egy havasesőben előadva a totyogó galambot, nagyon örültem, hogy elértem az első méteres rudat, megkapaszkodtam, mondván megpihenek. Aztán mindkét lábam elkezdett kimenni alólam, mert még lejtett is. Brrr. Lehet, hogy egy ilyen térkő száraz időben, az átadáskori fényképezésnél jól mutat, de még egy egyszerű szürke beton is használhatóbb lenne. Arról már nem beszélek, hogy vannak ezek a szinezhető (mondjuk mohazöld a nagyja, és halvány rózsaszín sávok benne), rugalmas, nem csúszós műgyanták, ennyiből az is kijöhetne, és még járni is lehetne rajta.

meggyes alfonz 2016.05.11. 16:51:29

Mi ez a hiszti? Még nem adták át!
Lehet, hogy soha nem is fogják...

Terézágyú 2016.05.11. 16:59:52

@Frady Endre:
"Úgy látszik, hogy csúszópénzért csak csúszókövet lehetett kapni... :)"

:)))))

Netuddki. 2016.05.11. 17:27:00

De régen nem ugyanígy nézett ki? Jó, felásták pár helyen és letérkövezték a villamosvágányt.

siciliano 2016.05.11. 17:30:41

Ez történt az Örs vezér téri metró végállomásnál is.Tükörfényes műkő aztán hiába fedett rész, a népek a vizes topánkával felhordják a felületre a vizet és indulhat a show...Az illetékesek rájöttek a hibára-vagy sok volt a panasz-felcsiszolták a felületet .Na de az aluljárót natúr Gres lapokkal burkolták csúszik nagyon,nem értem miért nem lehetett érdesebb de könnyen takarítható felületet létrehozni...Szerintem a Széll Kálmán-on is csiszolni fognak.A tér szép lett de sivár ,nem ebbe az épületkörnyezetbe illik mint ami körbeveszi a teret,na meg valahol a Budai Vár elő kapuja...Mindenesetre jobb mint volt a balkáni bódékkal, belső Ázsia érzéssel...

Alex Lavour 2016.05.11. 17:59:03

Országos jelenség. A térkő csúszik, szétfagy, süllyed, törik. Cseppben a tenger, térkőben az ország. Orbanizáció!

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2016.05.11. 18:24:22

Baromi szar lett a moszkvatér. A meki előtt hatalmas placc van, nemtom minek. A sávok nagyon szűkek, az autóbusz alig fér el. Az egyik kanyarban konkrétan nem fér el, be kell kéreckednie a másik sávba is.

Vili Doli 2016.05.11. 19:10:07

Mi a fenének mászkáltok kint esőben?!

Vili Doli 2016.05.11. 19:17:28

@nu pagagyí:
Majd ha erre jársz, egyszer próbáld ki a villamosmegállók valószínűleg ülésre szánt borzadályait: egy hosszú, lejtős rozsdamentes félvályút.
Nyilván abból a meggondolásból született, nehogy egy hajléktalan lefeküdjön rá. Ámbár lehet, hogy valami üzemi konyháról szuperálták ki "jó lesz még valamire" jelszóval.

Vili Doli 2016.05.11. 19:21:02

@atpijkamo121:
BALESETVESZÉLYES!
Ugyanúgy, mint régen volt. Az utasok A 4-6-OS VILLAMOS SÍNJEIN MÁSZKÁLNAK keresztül, miközben a villamos 3 percenként jár.
Ennek a veszélyforrásnak a megszüntetése lett volna a tér átalakításának egyetlen értelme!
Hogyhogy a tervezők ezt nem vették észre?

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2016.05.11. 19:50:22

@Vili Doli: Én a szintbeli kereszteződések számának csökkentését gondoltam volna értelmes célnak.

hagymano 2016.05.11. 22:04:00

@nu pagagyí:
... az új módi szerint alakították ki, minden lejt rajta, nehogy leüljön egy hajléktalan valahová...

nem a leulestöl feltik az ulöhelyeket hanem attol hogy megagyazzanak rajta a nap 24 orajara (mint a belvarosban több helyen)...Te is leulnel szivesen de ha nincs hova mert fekszenek rajta meg megteritenek a viragos/övetarulo/gyumölcsös ciganyok...

hagymano 2016.05.11. 22:08:59

@Mokaka: ... jó lenne már befejeznétek ezt a kibaszott sírás-rívást. Az ember feje megfájdul az ütődőtt siránkozásból.

Ezek mar csak ilyenek, semmi sem tetszik de mar rinyaltak regota hogy mikor fogjak rendbehozni...most meg belekötnek mindenbe hogy miert lett ilyen vagy olyan...F@szom-eszem megall...

Treff Bubi 2016.05.11. 22:36:02

@meggyes alfonz: vagy éppen 2-3-szor adják majd át, mint a Várkert Bazárt:)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2016.05.11. 22:51:50

attól mert végre valamit csináltak a térrel, még el kell ismerni, ha az a valami több ponton sánta. ez ügyben pedig tök érdektelen (és egyúttal szánalmas is) arra hivatkozni, hogy korábban kik és meddig nem csináltak semmit.

- túl széles a járda, miközben keskenyek a sávok? IGEN
- túl sok a zöldkazetta, ami megakasztja a gyalogosáramlást megálló és megálló között? IGEN
- a 4/6-os végállomásán a dizájturbó miatt alig férnek el a le felszállók a meghagyott szélességen? IGEN
- az esővédő ferde esőben nem véd semmit? IGEN
- a járdaközepébe lefúrt reklám(infó?)táblák cikkcakk sasszékra kényszerítik a gyalogosokat? IGEN
- keskeny, és még korlátokkal is szűkített a gyalogosátjárás lehetősége a továbbra is veszélyzónaként fungáló 4/6-os váltós gyalogosátkelőjén? IGEN
- a tényleges buszmegállóktól távol direkt távolba tették az üveg esővédőket? IGEN

- be kell ezt ismerni mindezt, és amint csak lehet, javítani kell rajta? IGEN

van több kérdés? NEM, NINCS

ForróAPite 2016.05.12. 04:15:24

Én is jeleztem, hogy több helyen csúsznak a díszítő elemek, csíkok, sávok az esőben, de nem kerültem fel ezzel az index címlapjára. Viszont cserébe választ sem kaptam sehonnan. Ennyit érek, ez van.

röf 2016.05.12. 05:59:11

Nektek már a szar is ízetlen....

Treff Bubi 2016.05.12. 08:35:55

Egyébként hasonlóan bosszantó a négyes metró peronszintjének kialakítása. A padló ott is enyhén csúszik (szerencse, hogy víz nem érheti), csak a biztonsági sáv vonalában fektettek le érdesebb felületű követ, hogy a vakok is érzékeljék, nem szabad tovább menni. Na pont abból a kőből kellett volna leburkolni az egész szintet. A biztonsági sáv meg lehetne dombormintás, mint egyes gyalogátkelőknél a járda széle.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.05.12. 09:31:59

@Terézágyú: Váljak a rekeszizmod kedves egészségére!
"A vidám szív a legjobb orvosság" /Példabeszédek 17:22/
Üdv.:
Prof. Dr. Habil-debil Frady Endre ;-)

Attilajukkaja 2016.05.12. 10:31:20

Nekem nagyon fura az a nagy ures ter a ter kozepen. Nehany csenevesz fa, amely 10 ev mulva talan nyujt majd ne'mi arnyekot, de a legtobb uloalkalmatossag felett nincs semmilyen arnyekolas. Talan a szokokut nyujt egy keves feludulest majd a nagy hosegben. Es szeretnem visszakapni a regi orat!!!!!

Attilajukkaja 2016.05.12. 10:38:05

@Frady Endre:
"Úgy látszik, hogy csúszópénzért csak csúszókövet lehetett kapni... :)"
Meg egy LIKE! +

user friendly 2016.05.12. 11:01:58

említést érdemel a Várfok utcára csak félútig vezető mozgássérült-bosszantó rámpa, amin felküzdheti magát a kerekesszékes delikvens 10 métert az elágazásig, ahol is azzal szembesül, hogy elfogyott a rámpa és a további szakaszt lépcsőn kell megtennie.
ez nyilván valami kompenzáció lehet, hogy amíg a gyalogosok a kövezeten esnek-kelnek, addig a kerekesszékesek se tudjanak gyorsan kijutni a térről :)

user friendly 2016.05.12. 11:04:26

hozzáteszem, mielőtt valaki belekötne, hogy igen, tudom, hogy van lift a rászorulóknak, de a rámpának félútig pont semmi értelme nincs.

Attilajukkaja 2016.05.12. 12:22:52

@Frady Endre:
En pedig a te fanod vagyok! :o))) Mar a 444!-en is sokszor megnevettetettel.

@user friendly:
Annyira nincs, hogy onnan egy kerekesszekesnek vissza kell fordulnia, hogy elmenjen a liftig. Vagyis tobbet artanak a rampaval, mint amennyit hasznalnak vele. :o/
Nem is ertem, mi volt az eredeti elgondolas.

Vili Doli 2016.05.12. 12:46:31

@atpijkamo121:

Így is volt!
Tervezték, hogy lesz aluljáró, hogy a csomópont forgalmát valahogy elosszák - aztán EBBŐL NEM LETT SEMMI!
A forgalmi rend ugyanaz maradt, mint a régi volt, csak plusz bejött a 17-es villamos, ami nem sok vizet zavar.
Viszont a gyalogosoknak ugyanúgy a síneken kell áthaladniuk. Aki pl. a Várfok utca felől jön a piac felé, annak 4 sínpárt kell kereszteznie (vagy 6-ot, holnap megszámolom).

Szép lett a tér, szellős, sok a fa, bokor, jó a szökőkút - de a közlekedés megoldása nagyon bután sikerült.

Vili Doli 2016.05.12. 12:53:43

@Attilajukkaja:
A régi óra rá van applikálva egy betonoszlopra, aminek a tetején van egy digitális kijelző. Mondjuk én nem tudtam megállapítani, mennyi időt mutat, de egyszer majd megfejtem a rejtvényt.

nol.hu/kultura/ora-de-nem-mutatja-az-idot-1615227

Attilajukkaja 2016.05.12. 12:57:01

@Vili Doli:
Nekem keves az arnyekos vagy arnyekolt felulet, ulohely. Az a nehany csenevesz fa is max. 10 ev mulva nyujt segitseget. A nyaraink viszont egyre forrobbak.

Attilajukkaja 2016.05.12. 13:04:03

@Vili Doli:
Igen, en is lattam a betonoszlop disziteset,...de az nem ugyanaz. Orultem volna, ha meghagyjak a ter ikonikus orajat, ami allitolag 1940 ota allt ott (az indavideo szakertoje szerint).
Es nem dob fel az a teny sem, hogy az uj ora majd egyszer meg tudja merni a pulzusomat is. Most meg nem, de majd egyszer. Akkor miert nem inkabb a vernyomasomat vagy a cukromat? Az nekem fontosabb lenne. :o)))

user friendly 2016.05.12. 13:24:55

@Attilajukkaja: érthetetlen az egész. a rámpának nyilván fel kéne menni a Várfok utcára, ha már félig ott van, de hogy miért nem megy fel végig, az rejtély. így csak szívatják a kerekesszékeseket, babakocsisokat.

Vili Doli 2016.05.12. 13:30:25

@Attilajukkaja:
Hát ezért szavazok én a LONDON TÉR elnevezésre!
És akkor fel lehetne állítani a Big Ben mását, működő számlapos órával.

Vili Doli 2016.05.12. 13:32:47

@user friendly:
Nem lehet, hogy az nem rámpa, hanem egy kilátó?

Az ember felmegy, kicsit szétnéz, aztán lejön.

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2016.05.12. 14:23:46

@ziggy stardust: Igen. Vagy amikor egy írásnak van két fősodra és csak ketten tekintik lényegibbnek ugyanazt. :-)

Attilajukkaja 2016.05.12. 14:36:56

@Vili Doli:
" én nem tudtam megállapítani, mennyi időt mutat"
A pontos ido: 28 fok celziusz. :o)

"Nem lehet, hogy az nem rámpa, hanem egy kilátó?"
:o))) Ezt ne propagald, mert meg penzt is kezdenek szedni a kilatasert, ahogyan a Halaszbastyan tettek.

@user friendly:
"így csak szívatják a kerekesszékeseket, babakocsisokat."
Pontosan! Illetve megnehezitik a feljutasukat, mert egy kismama annyira hozza van szokva a budapesti akadalyokhoz, hogy meg sem kottyan neki plussz husz lapos lepcso.

monddazigazatmar 2016.05.12. 14:44:36

Hát tényleg mennyivel jobb volt amikor szépen fekhettek és fetrengtek is a hajlékonyok mindenfele.

Attilajukkaja 2016.05.12. 17:49:47

@Frady Endre:
" Viva viva la 444! "
Basszus, ez nem rimel. Meg spanyolul sem. :o)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.05.12. 19:26:38

@Attilajukkaja:
Net levese forr, forr, forr,
Tűzeli a four-four-four.
:)
süti beállítások módosítása