A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Üdvözöljük a kedves nézőket 1716-ban

2016. február 06. - suhodminyák

Ma abban a szerencsében volt részem, hogy órákon át rácsodálkozhattam a háttérben suttogó M1 adására. Olyan volt, mint amikor egy párhuzamos univerzum disznóölésébe bámul az ember – egy kapuszín ajtó kétharmadig betömött kulcslyukán át.

mtv.jpg

A világ Magyarországból, illetve vitatott státuszú környező országokból áll, akik egyrészt a mieinket sanyargatják (például a szlovákok épp az oktatást verik szét, aminek persze a levét megint a sokat szenvedett magyarok isszák) – bár nem világos, hogy ez technikailag hogy lehetséges, mert ez az egész Kárpát-medence egyetlen ősi szerves egésznek tűnik, ami nem mellesleg a világ középpontjában helyezkedik el.

Itt mi apró örömök és nagy veszélyek között élünk. Disznóhússal el vagyunk látva, főleg a téma köré szervezett fesztiválokon fogyasztjuk, ahol a fiatalok álmodozhatnak róla, hogy egyszer majd ők is böllérek lehetnek, ha böcsülettel kitanulják a mesterséget, de az mondjuk jó pár esztendő. Előfordul, hogy állatvédők tüntetnek, ezek a nem ördögtől való, hanem inkább csak kedves elmebetegek, ne haragudjunk rájuk, még ha meg is mosolyogjuk őket.

A gond akkor van, ha e mögött az egész paláver mögött muzulmánok állnak, akik ugye nem esznek disznóhúst. Egyébként is velük van a legtöbb gond. A rajtunk kívül eső világ híreit ők töltik meg. Nekünk elég annyit tudni (de az ezzel kapcsolatos leckét a az M1-nek hála van lehetőségünk alaposan begyakorolni), hogy sokan, nálunk kevésbé szerencsés országok lakó nagy-nagy bajba kerültek, ahogy az oktondi pocok a mesében. Mondjuk nekik nincsenek bölcs vezetőik.

A Földgolyón van még a távol-kelet. Ott természeti katasztrófák vannak, meg furcsa helyi ünnepek. Nincs Amerika, se Észak-, se Dél. Viszont lesz exkluzív interjú az új lengyel külügyminiszterrel, aki pár további részletet fog elárulni nekünk a migránsokról. Tudunk ugyan mindent a témában, de az illem úgy diktálja, hogy meghallgassuk őt is.

Nagyon fontos, sőt meghatározó szerepet játszik még az egyház. Segítik például az elesetteket. Mármint a magyar elesetteket, a nemzetközi vonatkozások egyrészt nem érdekesek, másrészt nem is tartoznak a magyarok istenére. Az egyház szervezésében lehet ellenkező nemű polgárokhoz közel férkőzni, aztán házasodni, kisvártatva pedig sokasodni. Táncolni ugyanígy lehet.

Ha ezt mind végignéztük, de még mindig kurvára ég a gyomrunk, disznózsírt könnyezünk, vagy cukorkristályok settenkednek cserepes ajkainkra, arra is van megoldás: be kell venni pár pirulát. Aki ügyes szervező, és előre gondolkodik, annak ehhez fel sem kell állnia a TV elől.

Egyelőre ennyit tudtam meg. El kellett jönnöm, úgyhogy jó eséllyel lemaradtam azokról a műsorokról, amikben további földrészeket hoznak szóba, fény derül a világgazdaság, az internet, az űrkutatás, a lábon elrohadó hazai oktatás, az egészséges életmód (szélsőséges esetben természetjárás, tömegsport), a géntechnológia, a kivándorlás, a megújuló erőforrások, a gazdaság előtt álló kihívások, a kortárs irodalom, a rock’n’roll, az elektronikus zene, és még pár dolog létezésére.

Nem baj, majd legközelebb. Addig is jó látni, hogy jó irányba mennek a dolgok. Minket mondjuk konkrétan nem érdekel, de el tudom képzelni, hogy ha máshol is ennyire a helyén van minden, valaki még Amerikát is felfedezi egy fertály emberöltőn belül.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr638365884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2016.02.07. 09:27:33

Az űrkutatás kb. ott tart mint 30 évvel ezelőtt, amikor véget ért az űrverseny. Azóta kilőttünk pár ezer műholdat hogy több legyen az űrszemét, kiöregedett a MIR és az USA űrsiklói, helyette viszont van SpaceX. Holdraszállásnak esélye se, marsi expedíció a linux desktop évében lesz, ahogy az űr hasznosítása is, azon túl hogy műholdakat használunk kommunikációra és fényképezésre.

A megújuló energiaforrások kb. szintén ott tartanak mint 15 éve - azaz ha beborítod napelemmel a házad tetejét, akkor szerencsés esetben kb. meg is térül a napelem életciklusának a végére. És persze továbbra sincs megoldva az energia tárolása, a napelemek pedig továbbra is súlyosan környezetszennyező technológiával készülnek. Persze minden évben bejelentik a brit tudósok a sokkal hatékonyabb, sokkal olcsóbb napelem, energiatároló, stb. prototípusát, amiből aztán persze soha nem valósul meg semmi.

Viszont jó hír, hogy valószínűleg megszületett az a brit tudós, aki ki fogja deríteni, hogy a ma egészségesnek tartott életmód és táplálkozás mennyire káros.

elemes 2016.02.07. 10:03:29

érdekes poszt. tanulságos.

volna kedvem válaszolni is...
de nem, a süketek párbeszéde nem annyira vonz :)

ZX 2016.02.07. 11:05:42

@midnight coder: még szerencse, jpgy itt vagy te aki mindenhez értesz.

2016.02.07. 11:37:51

@midnight coder: van egy "pár" tévedésed, de feltételezem hogy szándékosan, csak szórakoztatni akarsz minket...

Hattáb 2016.02.07. 11:52:27

Nézd akkor az RTL híradót.Hitelesség, sokszínűség pártatlanság...Vagy még inkább az ATV-t ott mondják a tutit.Vagy olvass Indexet,rengeteg csillogószemű menekült kisgyerek van rajta,pl.

tralalala 2016.02.07. 14:22:03

Míg ezzel szemben ha a Fox news, akkor Murika Freedom Guns + diszkriminálják a keresztényeket, ha az Al Jazeerat, akkor szegény menekülteket sanyargatják a gonosz európai országok, ha CNN, akkor két kis színes hír közt egy kis északkoreázás, ha ATV akkor megtudhatnád, hogy nincs is menekültválság (ja nem az tavaly volt, most az van, hogy Orbán miért nem védte meg Európát), stb.

Te figyi, biztos hogy a világ működik szarul, és nem te vagy a hülye? Az a gondod, hogy egy délután alatt a híradó nem rendezett neked egy gyors összefoglalót a világ aktuális állásáról, persze pártatlanul és elfoglatlanul? Baszki, nem kötelező ám, pláne manapság, egy híradóból tájékozódni, és hogy ha tényleg az a bajod, hogy egy magyar, állami pénzből eltartott adó Magyarország-centrikusan áll hozzá a dolgokhoz, akkor irigylem a problémáidat.

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2016.02.07. 14:55:08

@midnight coder: Annyiban igazad van, hogy mind a mai napig nem lehet strandröplabdázni a Marson, viszont ezen kívül elég tempósan bővülnek az ismeretek pl. az exobolygókról, meg csak a naprendszerben lévőkről is.

Alick 2016.02.07. 14:55:24

@midnight coder: "továbbra sincs megoldva az energia tárolása"

az aksikat azért fejlesztették valamelyest (bár nem eléggé) a mobilkütyük elterjedése miatt.

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2016.02.07. 15:03:55

@Hattáb: @tralalala: Nem ment át az írás, úgy látom. Az ATV / FOX / CNN / RTL elfogultsága mind kívül esik ennek az írásnak a tárgyán, és nem befolyásolja az itt leírtakat.

Gyengébbek kedvéért, akikkel nem történik meg olvasás során az átfogóbb megértés csodája, és csak betűket látnak: Arról a benyomásomról írtam, hogy az M1-et nézve az ember egy poshadt középkor lakójának gondolhatja magát, ahol fel sem merül semmi, ami bármilyen szempontból modern lenne, azaz a XXI. századról szólna, az itt és most felmerülő kihívásokra keresne választ, vagy akár csak megemlítené a létezésüket.

És nagyobb gond, hogy ez nem csak ostobaságból van így, hanem terv szerint. A gondolkodó emberek sok bajt kevernek, semmi szükség rájuk.

midnight coder 2016.02.07. 15:53:12

@suhodminyák: "Annyiban igazad van, hogy mind a mai napig nem lehet strandröplabdázni a Marson, viszont ezen kívül elég tempósan bővülnek az ismeretek pl. az exobolygókról, meg csak a naprendszerben lévőkről is."

És ennek tulajdonképpen mi hasznát is vesszük, amikor az űrjárműveink még mindig Hitler bácsi V2-jének a továbbfejlesztései? A világűr hasznosítása ma távolabb van, mint a 70-es években.

midnight coder 2016.02.07. 15:55:54

@Alick: Az akkumlátor ma is a mobil eszközök leggyengébb pontja. Nem is szólva az olyasmiről mint a villanyautó, ami vagy a nagyon gazdagok luxusa, vagy max. a város túlsó végéig tart a hatótávolsága. És hol van ez attól, hogy mondjuk egy erőmű által termelt energiát lehessen tárolni gazdaságosan és környezetkímélő módon.

midnight coder 2016.02.07. 15:56:30

@randomgenerator: Megtennéd hogy részletezed is őket ?

N. Barbie 2016.02.07. 15:56:50

@suhodminyák: Nem igazán értem a magas lóról beszélés alapját, de igazából mindegy is.
Másrészt akkor jól értem, hogy egy közszolgálati adón (függetlenül a fidesz iránti elfogultságától)kérsz számon tudományos tartalmú műsorokat? Lehet újat mondok, de ez nem feladata egy ilyen jellegű adónak. Se MO-n se máshol. Ettől függetlenül láttam már például magyar innovációkról, fejlesztésekről szóló műsorokat, úgy, hogy alig nézem ezt az adót.
Merthogy elsősorban leegyszerűsítve hír TV. Így minden órában elég hosszú hírműsor van, meg aktuális hírekről szóló beszélgetés, háttérműsor stb. Ez a műsoridő mondjuk 3/4-ét elviszi.
Nem bonyolult. Amiket te hiányoltál, vannak olyan csatornák is, például Discovery, NatGeo. és társaik.
Gyengébbek kedvéért: aki nincs tisztában azzal, hogy mit jelent egy közszolgálati adó, az talán ne írjon róla, így megspórolja a leégést...

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2016.02.07. 16:30:12

@N. Barbie: Olvastad a Hattábnak és tralalának írt egyszerűsített összefoglalót?

Hattáb 2016.02.07. 17:23:26

@suhodminyák: Akkor nézd a discoveryt, ott nagyon hatásvadász módon tudnak karattyolni az egyébként elérhetetlen exobolygókról.

Kerek négyszög 2016.02.07. 17:46:25

Hát, az M1 nézettsége mindent megmagyaráz, pedig mint tudjuk, ez az ország 2/3 arányban fideszes. Az, hogy hol vannak a milliónyi hívők, akik a nézettséget a csúcsra repítenék, az nagy kérdés. Pedig az agitpropos fideszcsatornán kizárólag olyat hallhatnak, ami a lelküket melengeti. Semmi rázós téma, mint orvoshiány, leálló egészségügy, leálló oktatás, rohamos elnyomorodás, régiótól leszakadó jövedelmek stb...
Csak a jó hírek. Hol van hát akkor Magyarország kétharmada? Arra gondolni sem merek, hogy a liberális métely kereskedelmi csatornákat nézik.

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2016.02.07. 17:51:53

@Kerek négyszög: Vagy ami még rosszabb lenne: az úgynevezett világhálón randalíroznak elengedett kézzel, mindenféle állami segítség vagy iránymutatás nélkül.

N. Barbie 2016.02.07. 18:21:11

@suhodminyák: Igen, olvastam, azért írtam amit írtam. De akkor úgy látszik nem értem fel a szellemi magasságodba, kérlek magyarázd meg, hogy akkor ez pontosan mit takar (mert akkor úgy látszik nem azt, amit írtam, vagy csak mentegeted magad, mindjárt kiderül).

"az M1-et nézve az ember egy poshadt középkor lakójának gondolhatja magát, ahol fel sem merül semmi, ami bármilyen szempontból modern lenne, azaz a XXI. századról szólna, az itt és most felmerülő kihívásokra keresne választ, vagy akár csak megemlítené a létezésüket.
"

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2016.02.07. 19:27:51

@N. Barbie: Arra gondolok, hogy nem a böllérnek tanuláson kellene rugózni, mert nem kell olyan sok böllér a XXI. században, még az ipari társadalmakban sem, mint amilyennek Magyarországot szánják, de pláne nem a posztindusztriálisakban, amilyennek lennünk kéne, ahol kellene viszont informatikus, tervező mérnök, kommunikációs szakember, olyanok, akik meg tudják találni a módját, hogy - nyersanyagok híján - hogyan fog értéket előállítani Magyarország egy tudásalapú világban, ahol a dolgainknak versenyképesnek kell lennie, mert nem vagyunk elegen, hogy mindent megvegyünk saját magunktól. És ha így látná a világot a kormány és a zsebtévéje, akkor a fent, és a posztban említett témáknak elő kéne kerülnie.

Ez a szentistvánozás, meg hátranyilazás, meg trianonozás, meg böllérnek tanulás, meg egyházi éneklés, ez mind a történelemtudomány, meg a kulturális élet egy-egy szelete, de az M1-ből úgy tűnik, hogy nincs is más a világon, pedig van, de nagyon sok minden.

És az egy jól látható nézetkülönbség köztem és néhány hozzászóló között, hogy szerintem egy közszolgálati csatornának kutyakötelessége mindezzel foglalkozni. Ugyanis az lenne a dolga, hogy az ország fejlődését figyelemmel kísérje, bemutassa, és szükség esetén számon kérje a mindenkori hatalmon. Például lehetnének olyan kérdések (te hallottál ilyet a királyi médiában?), hogy hogy lehet, és mit teszünk az ellen, hogy a PISA tesztek eredményei nyeletlen baltaként zuhannak hosszú évek óta, míg Európában is van egy csomó hozzáférhető példa, hogy ezt hogy lehet sokkal jobban csinálni. Vagy hogy miért van az, hogy egész Európában kábé nálunk tanulnak a legkevesebben egynél több nyelvet? Meg ilyenek. Téged ezek nem érdekelnek?

Kiwicake 2016.02.08. 08:41:19

Hagyd, sose fogják megérteni.

Pedig nagyon mértéktartóan arról nem is beszéltél, hogy az M1 szerint egyre jobban kitömött zsebű, Bölcs Vezetőink irántunk való végtelen jóságának köszönhetően beköszöntött a társadalmi létezés azon, meghaladhatatlanul magas foka, amikor a Zembereknek már gondolkodniuk sem kell, hiszen azt megteszik helyettük a Bölcs Vezetők. Sőt, már a saját szemüknek és pénztárcájuknak se kell hinniük.

Az egyetlen feladat (egyelőre, mert természetesen már ezen is dolgoznak), hogy négyévente az urnák elé járulva kifejezésre juttassák az efölött érzett végtelen elégedettségüket. És amikor Bölcs Vezetőink a Méltán Megérdemelt Kétharmadukkal ennek a feleslegességét is megszavazzák, akkor majd mindenki hátradőlhet, mert megvalósult Minden Világok Legtökéletesebbike,és végleg hátat fordíthatunk a társadalmi fejlődés eddig vitathatatlannak hitt vívmányának, amit úgy hívnak, demokrácia.

De azt véletlenül jól mondta itt valaki, hogy ez a süketek párbeszéde: nem tudom, mi kéne ahhoz, hogy a Zemberek rájöjjenek, hogy ez a maréknyi gazember MINDENKIVEL kitol (persze biztos lesznek olyan Végtelenül Elégedett Hívek, akik majd jönnek, és elmondják, hogy márpedig velük nincs kitolva). (Mellékszál: de megnézném, hány olyan kommentelő van a fentiek között, aki még sose járt itt, sose kommentelt nálad, csak egy érdekesen beállított keresőalgoritmus vörös felkiáltójelének hívó szavát követve jelent meg itt, hogy védje a Mundér Becsületét. V.ö. bérkommentelő.)

Pedig ha ha ebben (mármint a kollektív megszívatottság tényében) végre egyetértenének, akkor öt perc alatt elzavarhatnánk őket, és kezdhetenénk elölről, valahol 60 évvel ezelőttnél. Lenne mit behozni.

N. Barbie 2016.02.08. 12:33:57

@suhodminyák: Tenyleg ekkora problema, a mai, szakmunkas hiannyal kuzdo magyar gazdasagban, hogy par percet a boller szakma bemutatasara szentelnek, hatha kedvet kap par fiatal?
Ugyanigy, tenyleg akkora problema, hogy egy kis musorido a szerinted "szentistvanozasra", "hatranyilazasra", szerintem meg a magyar tortenelem bemutatasara megy el? Vagy, hogy vasarnaponkent egy egesz orat kozvetinenek szentmiset egy templombol? Most komolyan? Ne nevettesd mar ki magad.
El kene fogadni, hogy van, akiket ez is eredekel. Ha a magyar kozszolgalati TV nem ad le ilyeneket, akkor ki fogja? Az RTL ket valovilag, vagy a TV2 ket Edes Elet vagy hasonlo agyradir musorok kozott?

Gyengebbek kedveert, lehet es kell is az M1-et szapulni sok mindenert, nyilvan lehetne par musor, azokrol is, amiket irtal. De el kell fogadni, hogy erosen korlatozott az ezekre fordithato musorido es amiket peldakent hoztal, azok meg pont elfernek. Vagy a fidesz iranti elfogultsagukrol (nem mellesleg amikor a szocik voltak kormanyon, az o szekeruket tolta ez a TV, max. nem ennyire feltunoen, erdekes, akkor nem lattam a mai sirankozokat blogokban hisztizni.)

Semmivel nem ter el a magyar kozszolgalati TV musorstrukturaja mas orszagok hasonlo intezmenyeitol, csak azokat nem latod.
Nekem meg peldaul az nem tetszik, hogy a BBC szelsosegesen liberalis es cionista felfogasban talalja a musorait, parszor lebuktak mar ordas nagy hazugsagokkal, amik ezen eszmek menten tortentek, ugy meg foleg nem tetszik, hogy havi kb. 5000 Ft-ot kell befizessek ra TV ado formajaban. Megse hisztizek erte, megoldom annyival, hogy nem nezem.

Remelem atjott a lenyeg, ami az, hogy olyan dolgokat varsz el, ami nem feladata egy ilyen jellegu TV-nek sehol a vilagon.

N. Barbie 2016.02.08. 12:40:55

@Kiwicake: Valoban, sose fogom megerteni, hogy a napi betevo fideszezesert miert kell ostobasagokat irni.
Ha arrol szolt volna a cikk, hogy tultoljak a fideszt, vagy hogy az alaptalan siker-propagandat nyomatjak, es ezt taglalna, egy szavam nem lenne.

Csak itt nem ez tortent. Egy olcso, hatasvadasz "kozepkorozas" kisereteben butasagokat irt a szerzo.
Ennyi.

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2016.02.08. 12:46:14

@N. Barbie:
A végén kezdve:

"Remelem atjott a lenyeg, ami az, hogy olyan dolgokat varsz el, ami nem feladata egy ilyen jellegu TV-nek sehol a vilagon."

Átjött, csak nem értek egyet.

De neked továbbra sem ment át, hogy itt nem csak pár percet szentelnek a böllér szakmának, meg egy kis időt ennek, meg annak, hanem tematikusan ezt a középkori, provinciális mocsarat tolják a nézők arcába.

A BBC elfogultságról is írtam korábban, de azért legyünk őszinték magunkhoz: annak mértéke és jellege nem mérhető ehhez a legprimitívebb, 1.0-ás agymosáshoz.

"Semmivel nem ter el a magyar kozszolgalati TV musorstrukturaja mas orszagok hasonlo intezmenyeitol, csak azokat nem latod."

Na ezért kéne nyelveket tanulni, meg a jelenre fókuszálva nézelődni a nagyvilágban, hogy ilyen ordas baromság fel se merülhessenek.

Nyilván azoknak van igaza, akik siketek párbeszédéről beszélnek, én ki is szállok itt azzal a csalfa reménnyel, hogy hátha volt mondjuk két olvasó, akinek - a posztot magát nem teljesen értve - pl. a te kommentjeidre adott válaszaimból esett le, hogy miről beszélek.

N. Barbie 2016.02.08. 13:15:45

@suhodminyák: Ne jatszd mar az ertetlent, ertem en, hogy hithu ateistakent szot kell emelni olyan TV ellen, ahol csak egy percet is mernek szanni hiteleti musoroknak, de ez mar tenyleg nevetseges. Lehet magyarazkodni, de nyilvanvalo a keplet: a hirek es hirhatter musorok utan marado igen keves musorido (mert igen keves, akarhogy is probalod mantrazni, hogy egesz nap "szentistvanozas" meg "hatranyilazas" megy), olyan temakra (is) van forditva, ami neked nem tetszik, mert teged nem erdekel, masokat meg igen. Ennyi a tortenet.

A BBC elfogultsaganak merteke is pont akkora, mint az M1-e a fidesz iranyaba, csak mas temak irant, nyilvan ezt nem ismerheted el, mert akkor megdolne az egesz cikked, igy marad a konok tagadas. Ahogy erzed.

"Na ezért kéne nyelveket tanulni"
Ez volt a legjobb resz, jot nevettem rajta. :D
Ne zavarjon, hogy fentebb irtam, hogy kotelezoen fizetek a BBC-nek ado formajaban, igy eleg sanszos, hogy ott elek, nyilvan lattad is, csak ignoraltad, mert igy lehetett irni egy kis pokhendi "rajtamkivulsenkinembeszelidegennyelvet" oltast. Ez teged jellemez, meg a cikked, nem engem.

De hogy ertelme is legyen a szocseplesnek: ha talalok olyan allami TV-t, ahol mennek olyan musorok, amiket te emlitettel, akkor vegre elismered a mismasolas helyett, hogy hazudtal, vagy meg akkor se? Nyilvan fogok talalni, kb. 2 perc guglizasba fog kerulni, te is tudod, en is. Csak kivancsi vagyok erre mi lesz a kifogas. :)
süti beállítások módosítása