A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

A rossz kisfiút a doktor bácsihoz viszik

2014. június 18. - suhodminyák

Nagyon sok gyerek betegesen szeret játszani az ablakemelővel. A szülők általában nem szólnak rájuk, vagy ha igen, annak az eredménye azonos azzal, mintha nem tették volna. Ilyenkor az szokott a vége lenni, hogy egyszerűen letiltom az utasok ablakemelőit, ami mindig tanakodásra készteti a gyerekeket, de érdekes módon soha nem jönnek rá, hogy közöm van ahhoz, ami történt. 

Ma egy nagyon érdeklődő kisfiú ült be, és rögtön a rádió környékén is állítgatásokba kezdett, és persze az ablakemelő sem maradhatott érintetlen. Errefelé elég korán, öt éves korban iskolába küldik a gyerekeket, rajta is kis kék egyenruha volt. Arra jutottam, hogy elég fiatal ahhoz, hogy egy mesével vonjam el a figyelmét a rosszalkodásról. 

Egyszer volt, hol nem volt egyszer egy rossz kisgyerek. Az a kisgyerek amint beült egy autóba, rögtön az ablakemelőt kezdte babrálni, és hiába kérte a taxis bácsi, vagy az anyukája, csak nem hallgatott egyikre sem. Még olyan is volt, hogy ez sem volt elég neki, és még a rádiót is állítgatni kezdte. 

A taxis bácsik, és a kisfiú szülei is nagyon szomorúak lettek emiatt, és a legnagyobb sajnálattal, de nehéz döntésre kellett elszánniuk magukat. Fogták a kisfiút, és elvitték a doktor bácsihoz, aki nagyon is jól tudta, hogy mi járatban vannak, ugyanis már sokat hallott a kisfiúról. 

Elővette a legnagyobb fecskendőjét, és a legnagyobb tűjét. Ekkor persze a kisfiú nagyon megrémült, és könyörögni kezdett, hogy ne tegyék ezt vele, innentől már mindig jó lesz, de a szülei megannyi csalódás után már nem tudtak hinni neki, így aztán lefogták, és a doktor bácsi először az ügyesebbik jobb karjába, aztán pedig a balba adott egy-egy szurit. 

Már maga a szúrás is rettenetesen fájt, de ami utána következett, az aztán tényleg borzasztó volt: a kisfiú keze lebénult, és nem tudott már se gombokat nyomogatni, se potmétereket csavargatni, sőt, tulajdonképpen úgy általában rosszalkodni sem tudott már többé. 

A trükk bevált, és a kisfiút nagyon is lekötötte a mese. Elkerekedett szemekkel hallgatta, és közben nem nyúlt semmihez. Amikor megérkeztünk az iskolához, köszönés nélkül szállt ki. Remélem, nem neveletlenségből tette, hanem csak mert arra koncentrált, hogy minden részletre pontosan emlékezzen, amikor majd elmeséli a történetet a kis pajtásainak.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr676340197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

D2 2014.06.19. 08:43:31

:O Nagyon meggyőző intelligenciára vall, nagyon enyhén burkolva orvossal és injekcióval fenyegetni egy kisgyereket. Szuper!

megatoner.hu · http://megatoner.hu 2014.06.19. 10:21:36

jaja, kurva okosság volt. ez a gyerek pl. soha nem fog elmenni vért adni az élete során, mert fosni fog a tűtől. hát ennyi :)

Qwiq 2014.06.19. 10:24:48

Gratulálok a kivételes pedagógiai érzékedhez! Gonosz doktorbácsi, lefogás, legnagyobb tű, fájdalom, lebénulás.. Így kell a gyerekekre hatni! Miért nem mondod neki, hogy fejbelőlek, ha még egyszer az ablakemelőt buzerálod? még a hosszú mesédet is megspórolhatnád. És képes vagy ezt a sztorit leírni és kirakni.. Idekattintottam, hogy hátha valami érdekes, de hát se nem érdekes, se nem jó..inkább ciki.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2014.06.19. 10:31:09

@megatoner.hu:
Jaja, pont valami hasonlót akartam írni.
A legtöbb gyerek alapból tart az orvosi vizsgálatoktól, egy ilyen mese után meg kifejezetten rettegni fog...

@Qwiq:
Én az anyjára szóltam volna rá, hogy vagy megregulázza a gyereket, vagy a következő alkalmas helyen megállok, és kiszállnak.

ex-dr. vuk 2014.06.19. 11:24:52

@panaszmuki: "A legtöbb gyerek alapból tart az orvosi vizsgálatoktól"

Ha rendesen elmagyarazzak neki elore, meg esetleg a szulovel el is jatsszak, es tudja mire szamithat, akkor nem fel tole. Unokahugom vidaman orommel megy az orvoshoz, akkor is, ha tudja, hogy oltast fog kapni.

Qwiq 2014.06.19. 11:33:05

@panaszmuki: ja, ez meg a másik része, hogy még az orvosok iránt is plusz gyanakvást/fóbiát generál ez az ostoba történet. de a taxisok iránt biztos..

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2014.06.19. 11:33:09

@ex-dr. vuk:
Igen, én is ezt mondom.
Hogy a félelmet meg is lehet szüntetni, meg rá is lehet erősíteni.
Az is biztos mondjuk, hogy ha az én gyerekeimnek kezdene valaki ilyen sztorikat mesélni, nem hagynám. Anyuka sem állt a helyzet magaslatán...

Nomina 2014.06.19. 11:35:18

Sajna a gyermeknevelésben általában a " mit ne csinálj" tiltást alkalmazzuk ami nem lenne helytelen ha utána azt is megmondanánk, mutatnánk, hogy "mit csinálj". Vagyis alternatívát kínálnánk egy nyiladozó kis emberkének, hogy megtapasztalja a Világot.
Ebben az esetben szerintem pl. lehetne egy használaton kívüli rádiót, ablakemelőt, gombos/tekerős kütyüt bekészíteni és a gyermek kezébe adni, hogy kedvére tekergethesse, felfedezze (lehet, hogy hangmérnök lesz a Drága...:)Ezzel alternatívát adunk a cselekvési/felfedezési vágynak és egyben megmutatjuk, hogy mi helyes, mi nem helyes. Nem állítom, hogy minden helyzetben, minden kisgyereknél, minden alkalommal beválik, mégis odaadóbb és szeretet teljesebb mint a fent leírt - hát nem is tudom... Testi, lelki megnyomorítós "mese"?

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2014.06.19. 12:40:15

Hú, én magamtól nem is gondoltam volna ezekre, amiket írtok. Akkor még jó, hogy már kezdődött a suli, és így nem volt időm vinni egy kört a temetőben.

randomuser1 2014.06.19. 12:46:46

ez így elég kevés, mit adott be neki és mi az orvos elérhetősége???

randomuser1 2014.06.19. 12:49:27

@Nomina: lol, valld be, sose láttál még élő gyereket, csak roncsburger jenőt olvastál, az ártott meg ennyire :)

Nomina 2014.06.19. 13:55:15

@Emmanuel Goldstein: :D ...de csak ha bevallod, hogy Te vagy a történetbeli kisfiú!

:DDDDDDD

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2014.06.19. 14:09:27

@Emmanuel Goldstein: Direkt nem írtam bele, így se értékelik a leleményt, úgy még inkább támadnának.

Volt, aki azt javasolta, hogy a zsákos emberre hivatkozzak, de szerintem az nem korrekt, mert a gyerek nem tudja, hogy mi vár rá, csak hogy valami nagy baj éri. Na az, megrágja a lelket, az biztos, Így viszont, hogy tudja pontosan, hogy mi fog történni, rögtön nem olyan vészes.

Reggie 2014.06.19. 14:17:08

Nincs ezzel semmi baj, ha nem tetszik valakinek, akkor nevelje meg a kolket mielott taxiba ul.

randomuser1 2014.06.19. 14:19:05

@suhodminyák: szerintem is tökéletesen rendben van, ráadásul az orvos szakember, tudja mit csinál, nicns fertőzősveszély és messze nem olyan barbár dolog, mint csomagtartóból elővarázsolt akkus flexxel fenyegetni a kis mancsoskát...

randomuser1 2014.06.19. 14:26:07

@Nomina: ja, sőt a gyerekem is. gentikusan csintalan, nincs az a pedagógiai vénlánypraktika ami segítene ezen.

Qwiq 2014.06.19. 14:43:25

Ja, hogy ez egy pszichopata taxis blogja?? Elnézést, először jártam itt, ezt nem vágtam! Úgy akkor f@sza, csak így tovább!

görcs 2014.07.08. 13:43:12

Ez utóbbi komment (egy pszichopata taxis blogja) lehetne akár afféle mottó is. :)

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2014.07.09. 00:35:01

@görcs: Ja, jó ötlet. A pszichopata taxis jó tanácsai bizonytalankodóknak vagy épp túl magabiztosaknak... :-)

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2014.07.31. 09:45:06

eszembe jutottak a büntető mesék. ez is jó eséllyel pályázna egy dobogós helyre :)

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2014.07.31. 10:10:46

@ziggy stardust: Rengeteg olyan kisebb-nagyobb csínytevés van, amit egy jó orvos egyszer és mindenkorra helyre tudna tenni. Ebből meg lehetne egy ízlésesen illusztrált könyvet is tölteni, de úgy látom, nincs rá igazi fogadókészség. ;-)

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2014.07.31. 10:22:06

@suhodminyák: ne légy demagóg, mindig is volt erre irányuló törekvés, hiszen ez magyarázza a büntető mesék meglétét is, csak hát az emberek nem elég tökösek ahhoz, hogy már gyerekkorban letörjenek mindenféle vadhajtást, ezért maradt ez csak kategória, és nem általános jelenség.

ám annak ellenére, hogy a tökösség hiányát emlegettem, személyes élményeim is vannak (ezek szerint a szüleim - valamennyire legalábbis - úttörők voltak), az egyik meséskönyvem illusztrációit ez az úriember készítette: en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Bilibin

ám igazat kell adnom, az orvosok segítségét méltatlanul hanyagolják manapság a szülők. régen még legalább a szenesember játszott, de napjainkban már csak a dokikra támaszkodhatnánk.
süti beállítások módosítása