A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Dirty Deeds

2016. február 27. - suhodminyák

Arra jutottam, hogy egyelőre nem fogom a tökéletességet hajhászni a daltanulásban, hanem ha megvan a dallam, a ritmus, és élvezni tudom a saját játékomat, akkor azt elfogadom határesetnek, és lépek tovább – persze azzal, hogy a már megtanult dalt újra és újra előveszem. Azaz minden nap. Ez két dalnál megy, mint a karikacsapás, harmincnál már gond lesz. De előbb érjünk oda.

A Dirty Deeds Done Dirt Cheap lett a második választottam. Azt mondják (és igazuk van), hogy itt az a nehéz, hogy rohadt gyorsan kell visszatérni az alapakkordra (E) a többiről, ami különösen a G-nél lehet fogós feladat. Hát én mióta megtaláltam a kétujjas G-t, azóta messze a kedvencem, fogom mindenhonnan mindenhová, úgyhogy ezzel abszolút semmi gondom nem volt.

Volt helyette a D-ről visszatéréssel. Erre a problémára emlékszem korábbról is. Akkor felhoztam annyira, hogy meg tudom csinálni, de ahogy dallamok után tapogatóztam, nem igazán került elő gyakori kombinációként az E-D reláció, úgyhogy eléggé elfelejtkeztem róla. Egy hete szívok vele.

Olyan tempóban kell váltani a kettő között, hogy a kudarcélmény az első napjaimat idézi. Az előírt tempót tartva esélyem sem volt: vagy ocsmányul mellényúltam, vagy lemaradtam. Úgyhogy megint lebontottam a problémát alkotóelemeire, és szépen elkezdtem gyakorolni ezt a konkrét váltást. Amúgy nagyon érdekes, hogy ez akár könnyű is lehetne, mert az egyik ujjat fel se kell emelni, csak csúsztatni kell, de kurvára nem könnyű mégsem, mert közben a nyak körbeöleléséhez szükséges csuklószögön is fordítani kell. (A gitárváltáson kívül főleg ennek tudom be, hogy most már nem az ujjvégeim jelzik a támadóidő lejártát, hanem az alkarizmaim. Egyik este még tikkeltek is). Persze elkezdett jobban menni, ráadásul úgy, hogy közvetlenül e részgyakorlás után már maga a riff is kicsit jobban ment, de másnapra azért jóval kevesebb maradt meg a haladásból. Ezért elkezdtem forszírozni a tempót, de egyszerűen az történik, hogy egy ponton túl már nem megy, és nem látom, hogy ez a pont érdemben kitolódna. Azért ma is fejlődtem. De hát hetek fognak elmenni egyetlen nyitóriffel?! Még csak nem is a dallal magával?! Bele se megyek, hogy ezeken az iszonyú szűk időhatárokon belül az eredeti előadók lubickolnak, mintha három hét szabadságuk lenne, és teszik-veszik a hangsúlyt, a kizengetést, satöbbi. Én, ha időre ott vagyok a húrokon, már a levegőbe öklözök.

heads-up-strap-guitar.jpg

De van nagyobb gond is. Megvettem a vállhevedert. Innen tudom, hogy a gitár, amit vásároltam – szerintem – konstrukciós hibás. Csúnyán nyaknehéz. Erről olvastam is, de ott a fórumozók azt mondták, hogy igen, de nem olyan vészes, őket a színpadon nem akadályozza semmiben. Hát engem akadályoz az, hogy ha elengedem a nyakat, akkor a térdemig hullik. Vannak erre megoldások, most érdektelen, hogy mik, de ez sajnos konstrukciós hiba. Megnéztem képeken az eredeti Gibson SG-t, és azon messzebb van a felfogó szem. Nyilván nem véletlenül. Aki az Epiphone-nál erre azt mondta, hogy szuper, piacra vele, azzal élete végéig három számmal kisebb alsógatyát hordatnék.

Egyébként egész héten beteg voltam, szombattól csütörtökiig minden rohadt nap egyre szarabbul. Levegővételnél éreztem és hallottam, ahogy a trutymó szörcsög a légcsövemben, de kilégzésnél, és köhögésnél semmi. Annyit ittam, amennyire fizikailag képes voltam. Ez délután háromig folyamatosan takonnyá transzformálódott, érdemben hugyozni csak ez után kezdtem el. Amikor elhatároztam, hogy oké, akkor lefekszem aludni, az amúgy permanens torokfájás egy speciálisan rohadék, egy ponton szúrós díszítőelemmel egészült ki. Ha meg úgy voltam vele, hogy akkor oké, így kár próbálkozni az alvással, elmúlt. Mindegy, aludni se így, se úgy nem tudtam. Így persze sportolni sem volt esélyem egész héten, ami már önmagában is frusztrálna, de így, a lakásban rohadva négyzetesen dühítő. Mindezt csak azért említem ebben a bejegyzésben, mert azt remélem, hogy meghatározó szerepe van abban, hogy nem jutottam semmire a gitárral.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr948424178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ShotInTheDark 2016.02.27. 22:43:58

Az alkart ki lehet masszírozni ha nagyon ellenkezik, és az izomfáradságra lehet magnéziumot + kálCiumot szedegetni. Biztos sokat gyakoroltál, nem meglepő, hogy válaszolt valamit a szervezeted a plusz terhelésre. Sok kávé is okozhat problémákat izomügyileg. (nekem okozott) A bonyolultabb akkordok berögzítése(agyba/ujjakba/kézbe),pontos váltogatása sok-sok gyakorlással érhető el. Fogj le egy akkordot aztán válts egy másikra. Ismételd ezt oda-vissza,oda-vissza,oda-vissza...
+Taknyosság leküzdésére-->frissen reszelt TORMA! Nem vicc. Amúgy meg: nem kell sietned sehovasenem; :)

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2016.02.29. 10:54:47

@GirlGoneBad: Azért nem a gitározás a legnagyobb kihívás, ami éri az izmaimat, csak pont ezeket - ezek szerint - másra nem használom. Majd hátha magától a gitározástól megerősödnek. :-)

Az akkordváltásokkal kapcsolatban pont azt csinálom, amit írsz, tulajdonképpen működik is, csak nem elég gyorsan. Persze úgy, hogy valóban nem sietek, ez se tragédia. :-)

Goosnargh · http://mostittvagyok.com/ 2016.03.03. 10:23:49

Először is gratulálok a gitárhoz ! Mindenki vegye meg azt a gitárt amibe beleszeret ez alap. Emlékszem én is amikor megvettem a fekete elektroakusztikus ibanezemet. Csak később jöttem rá, hogy nagyon nem jó ha egy akusztikus gitár hangjának ha vastag festékkel lefedünk, bár mindegy is lett volna hiszen még a fedlapja is rétegelt volt. Kicsit többért vagy használtban azon az áron is vehettem volna jobbat, de fogalmam sem volt arról, hogy mire kell figyelni. Azt vettem meg amibe kinézetre beleszerettem és megengedhettem magamnak. A picit többe kerülő furch cseh manufakturában készült gitárom ég és föld volt ehhez képest, ibanez el is lett adva. Lehet, hogy nem fejnehéz a gitárod, hanem test-könnyű. Belépő modelleknél gyakran alkalmaznak préselt faforgácsot, papundeklit a gitárban, van hogy csak a belsejében és a fedlap van csak fából. Vagy olcsóbb-könnyebb faanyagokat. Annyira nyomott ára van a használt hangszereknek, hogy én számításba vettem volna ezeket is. Csak egy példa : Nemessányi László hegedűkészítő stradivari kópiákat készít. 2006-ban megrendelésre készítette el eddig első és egyetlen stratocasterét Dr Nmy-t. Beteszek 1-2 képet róla a dropboxos könyvtárunkba róla. Akitől vettem egy erősítőért cserélte és tizedik gitárjaként nem vette elő a dobozból, a pénz meg kellett éppen valamire. Azt mondta neki az előző tulaj, hogy a fa-anyag volt 300 000 Ft amit ő vitt a gitárhoz. ( gitár egész testén átfutó évgyűrűk hatalmas fatönkből lehetett kivágva, vastag ében fogólap, átmenő juhar-dió nyak ) El sem tudom képzelni mennyi munkaórája van benne a hangszerésznek, míg kitalálta, megtervezte, kifaragta kézi munkával a gitárt. Én pedig megvettem alku nélkül 109 000 Ft-ért. Nem mertem hozzá vinni beállíttatni mert magába dől ha megmondom mennyit ér a piacon a befektetett akár több hónapnyi munka.

Más, érdemes szoktatni a fülünket ahhoz, hogy mitől szól jól egy gitár, egy effektpedál, egy csöves erősítő. Talán megtaláltad már Greg Hildent. Ő gitárokat árul és ezeken játszva bemutatja őket. Stílszerűen akkor egy SG:

www.youtube.com/watch?v=28DW4Vlb8XQ&list=RD28DW4Vlb8XQ#t=6

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2016.03.03. 12:49:49

@Goosnargh: "Lehet, hogy nem fejnehéz a gitárod, hanem test-könnyű. Belépő modelleknél gyakran alkalmaznak préselt faforgácsot, papundeklit a gitárban, van hogy csak a belsejében és a fedlap van csak fából. Vagy olcsóbb-könnyebb faanyagokat."

Azért ennél - ezúttal - rafináltabb voltam. :-) Mahagóni az egész, kivéve a rózsafa fogólapot, Illetve minden egyéb kütyü is minőségi rajta. A teste direkt vékony, amitől a gitár is sokkal könnyebb, mint pl. egy Les Paul. Nyilván ennek is az árnyoldala, amibe belefutottam.

"Csak később jöttem rá, hogy nagyon nem jó ha egy akusztikus gitár hangjának ha vastag festékkel lefedünk, bár mindegy is lett volna hiszen még a fedlapja is rétegelt volt."

Igen, az enyém is le van mázolva vastagon, és a fája is hulladékfa. De ezzel együtt sem bánom. Átszámítva 17e Ft-ba került, még tanulópénznek is baráti. Most már én is hallom a tompaságát, és elkezdtem vágyni egy minőségi darabra, de igazán nem sürgős, és nem is igazán fontos.
süti beállítások módosítása