A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Dokumentumfilm

2008. augusztus 04. - suhodminyák

Rendkívül kártékonynak tartom azokat a dokumentumfilmeket, amik a hatásosság, a szenzáció oltárán feláldozzák a tényeket. Ennél csak az unalmas, zéró empátiával megszerkesztett alkotásokat utálom jobban, amelyeknek minden szava igaz, de ezeket a szavakat csak a beavatottak értik, és nem hogy nem kísérlik meg azokat elmagyarázni, de eszükbe sem jut, hogy arra szükség lehet, vagy hogy tulajdonképpen a dokumentumfilm műfaja létezésének ez lenne az egyetlen oka.

Mindez egy 2005-ben a csernobili baleset környékére látogató magyar kutatócsoportról szóló dokumentumfilm kapcsán jutott eszembe. Ez a film csodálatos példája az akár ölni is képes unalomnak, de nem ez az egyetlen fegyvere: Valami mesteri érzékkel különíti el a közérthető, és a csak szakemberek számára egyértelmű dolgokat, majd az előbbieket részletesen megmagyarázza, az utóbbiakat jobbára sehogy.

Szó van arról például, hogy olyan növényeket keresnek a szennyezett területen, amik Magyarországon is megtalálhatók, hogy össze tudják hasonlítani egyrészt a sugárszennyezettségüket, másrészt azt, hogy minderre hogyan reagálnak:

"Ez egy hazánkban is előforduló növény, a sóska. [...] Közvetlenül ehető növény, főzelékek készítésére, saláták készítésére lehet használni".

Aztán van szó izotópokról, de ebbe nem akarok mélyebben belemenni, mert ez már nyilván a könyökén jön ki mindenkinek:

"Itt van például egy gamma vonalnak a képe, és ennek a centroidjának az energiája - le lehet olvasni a képernyőről, hogy - 59,6 KEV, ami mint köztudott, az americin 241-es izotópjának a gamma vonala. Az americin 241-es izotóp az egy transzurán izotóp, alfa lebomló".

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr505031909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ggarda 2008.08.06. 21:21:38

atomfizikusok között dolgoztam amikor csernobil bekövetkezett faltuk a sajtót - persze 3 nap hallgatást követően jelentek meg az első hírek /mikor már a Svédország felett visszafordult légtömeg lerakta terhét, pl a mátrában, ahol hüledezve láttam a kiránduláson május elsején, hogy döglött halak, békák hevernek szerte a sástó felszínén/ szóval kerestük, mi történt, hogy történhetett, akkor már tudtuk, helikopterrel mérik a KFKI-sok az országban a sugárszintet, és "sikerrel". a legtöbbet a Népszabadság közölt, még be is tettek megnyugtatásunkra egy részletes ábrát, elmagyarázvqa, milyen biztonságos is egy ilyen erőmű, és milyen képtelenség, hogy onnan bármi szennyező kikerülhet. nyugodjon meg mindenki, és ne szedegessenek be jódot meg hasonló csodaszereket, mert attól fogunk megbetegedni, megnő a pajzsmirigyünk....stb csakhogy a közölt ábra egy új generációs erőművet ismertetett, és csernobil messze nem ilyen volt. felhívtam a szerkesztőséget, kértem a cikk íróját, ő persze nem volt elérhető - kértem a rovatvezetőt /nem tudom, a szerző vagy a rovatvezető, de egyikük nevére emlékszem: Pető/ elmondtam, miért hívom őket, és milyen marhaságot és felelőtlenséget csinálnak, felajánlottam, hogy adunk olyan ábrát, ami egy csernobilhoz hasonló erőművet mutat, mutassák be azon, mi történt. ígérték, ahogy bejön a szerkesztő, rögtön felhív. de nem hívott. biztos elment jódért. ahogy erre visszaemlékszem, nem is bánom annyira, hogy ilyen híg és hülye sajtónk lett - most is hülyének néznek, de legalább nem simogatják meg közben fentről a buta buksinkat.
süti beállítások módosítása