A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Ambrose Bierce - A barát és a hóhér lánya

2008. július 30. - suhodminyák

Még nem végeztem Ambrose Bierce összes novellájával (amúgy - praktikusan - egy kötetbe gyűjtötték őket: Szukits Könyvkiadó, 2003.), de most, hogy A barát és a hóhér lánya cíművel épp végeztem, nem tudom  már megállni, hogy le ne írjam erről az íróról, hogy nem elég, hogy nekem különösen tetsző, cinikus humorba hajló tárgyilagossággal tudott írni olyan dolgokról, amikről az ő idejében nem volt szokás így írni, nem elég, hogy történetei rendre sajátos fordulatot vesznek ahhoz képest, mint amire az olvasó számít, hanem az az elképesztő, hogy olyan ismeretei voltak az emberi természetről, hogy annak a teljes körét meg tudta rajzolni a mennyországtól a pokolig (vagy fordítva) - akár pár oldalon is.

A barát és a hóhér lánya - számomra - pontosan erről szól. Zseniális, ahogy Bierce mindösszesen csak az egyes szám első személyben mesélő főhős szavait használva juttatja felszínre a lelkében és agyában felrémlő kételyt, és ugyanakkor jelet ad az olvasónak azokról az érzésekről, melyeknek a főszereplő saját maga nincs tudatában. Kíváncsi lennék, a különböző olvasók hol veszik észre, hogy egy köríven követik az írót, ami csak egy bizonyos ponton záródhat be.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr835031905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rebelle 2008.07.30. 22:38:05

Felcsigáztál! Remélem a helyi könyvtárnak 2003-ban volt kerete új könyveket beszerezni. Cserébe én is ajánlanék egy jó könyvet: Vári Attila: Lassított lónézés című munkáját. Megdöbbentően jó novellák vannak benne. A kötet utolsó remeke, a Casanova pedig kifejezetten elgondolkodtató. Bár a két kedvencem a Térmegoldás, illetve a Középkori villamosjegy. Pedig csak a meghökkentő címe miatt vettem le a polcról.

mademoiselle · http://mademoiselle-pickwickportfolio.blogspot.com/ 2008.08.04. 10:11:20

Most olvasom Mark Rwain életrajzát, és ő is ír benne Ambrose Bierce-ről. Együtt dolgoztak egy lapnál ifjúkorukban, és roppant elismerően nyilatkozott róla "akinek még ma is jelennek meg elfogadható történetei folyóiratokban". Egyébként adtam egy díjat neked, ha gomndolod ugorj be érte. A blogomban átvehető.

mademoiselle 2008.08.04. 10:12:12

Mármint Mark Twain életrajzát olvasom, a Mark Rwainről nem tudom kicsoda :-)
süti beállítások módosítása