A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

IMAX 3D

2008. február 19. - suhodminyák

A két most futó 3D-s film közül láttam a dinoszauruszosat. A film története, a színészi játékok, és a laikus szemlélő számára is szembeötlő, súlyos szakmai hibák egyáltalán nem érdekeltek, épp csak nyugtáztam őket.

A három dimenziós élmény viszont érdekelt, és végső soron azt kell, hogy mondjam, lelkes vagyok. A film megtekintéséhez egy szemüveget kell feltenni, és más érdemi dolgunk nincs is. Először egy búzamező és szénabálák fölött repültünk. Már ez is nagyon jól esett; ami olyan kézenfekvő a mindennapi életben, egészen varázslatosan hat, ha az ember egy két dimenziósként megszokott vásznon látja.

A történetbeli ásatás helyszínén tényleg olyan érzése van a nézőnek, mintha ő maga is ott sétálna a szereplők között, az erdőben is meggyőző a valósághűség, a sziklafalról lehulló kő elől pedig sokan ugyanúgy önkéntelenül elkaptuk a fejünket, ahogy a hőskorban szétfröcsköltek a nézők a vászonról feléjük tartó mozdony elől.

Ebből a filmből leginkább mégis az látszott (de ez nem baj), hogy óriási, itt közel sem kiaknázott lehetőségek vannak még a technológiában. Ki-ki engedje el a fantáziáját, hogy milyen jelenetet szeretne az eddigieknél még valósághűbben átélni, milyen szereplők közvetlen közelébe, vagy mely események kellős közepébe akar csöppenni.

Sajnos azért is kell csak lehetőségekről beszélnünk, mert erősen megmutatkozott egy mindezidáig le nem döntött korlát. A film mindössze negyven perces volt, és azért csak ennyi, mert a szemüveg által előidézett erőltetett fókuszálás alaposan igénybe veszi az embert. Én konkrétan úgy éreztem magam a vetítés után, mint akinek egy kockás inges plüss törpe egy durva mosdókesztyűvel áttörölte az agyát.

Mindent összevetve szerintem igenis van okunk az optimizmusra, mert amikor a kilencvenes években egyszer egy hasonló technológián alapuló filmet láttam, az annyival jobban megterhelt, mintha ugyanez a törpe (csak UV zöld trikóban) a szemüregeimen keresztül, két részletben ki is vette volna az agyamat a művelethez, aztán csak többé-kevésbé pontosan tette volna vissza a helyére. Szóval, ha egyelőre nem is átütő, de érezhető fejlődés.

Szerintem érdemes megnézni valamelyik 3D-s filmet. Egy plüss törpe akármit is csinál, nem billentheti el a mérleg nyelvét a nem érdemes oldalra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr635031747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása