A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Szocializmus kezdőknek

2008. február 16. - suhodminyák

Faludy György Pokolbéli víg napjaim című könyvében olvastam azt az egyébként bennem is bujkáló, illetve más összefüggéseiben homályosan megsejtett gondolatot, hogy az itthon legelismertebb íróink azért nem találnak értő olvasókra pl. Nyugat-Európában, mert írásaikban, a sorok között, annyi csak általunk tudott, és így kimondani feleslegesnek ítélt alapvetés bújik meg, hogy egy nem közöttünk felnőtt ember, mint érthetetlen, de jelentőség nélküli részletek fölött, elsiklik felettük.

Milan Kundera nem követte el ezt a hibát(?) A lét elviselhetetlen könnyűségében. A regény több, alaposan átgondolt és kifejetett síkja között úgy beszél a szocializmusról, mint aki nem akarja túlságosan mély, később esetleg egyre kétesebb sikerű magyarázatokért kiáltó ismeretekhez juttatni a világ e témakörben nem érintett tájain élő olvasót.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr295031745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rebelle 2008.02.16. 21:33:29

Én pont most olvasom. Úgy tűnik sajnos elég öreg vagyok hozzá, h. még éppen értsem. Megdöbbentő! Főleg Polcz Alaine Kit szerettem? Mit szerettem?-je párhuzamos III/III-as történeteinek fényében és Valachi Anna József Jolán az édes mostoha című könyvében J.J pálfordulásának leírása mentén. Fortélyos félelem igazgat. Nekünk a 84 csak fikció, nekik valóság volt! És vajon egy mai angolszász fiatal mit ért meg belőle?
süti beállítások módosítása