A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Üzlet(i) - kultúra

2007. december 30. - suhodminyák

Marokkóban feltűnt, hogy amikor intettünk egy-egy félreérthetetlen gesztusokkal felénk közeledő embernek, hogy nem akarunk semmit venni, legyen akármilyen olcsó is, amit kínál, sokszor komolyan megsértődtek. Egyiptomban és Indiában sem szokás tudomásul venni, hogy nem akarunk vásárolni, de a dolgot mindig szigorúan üzletként fogták fel az ottaniak.

Marokkóban viszont többször is előfordult, hogy a szemünkre vetették fellengzősségünket, és kioktattak minket, hogy úgy álljunk hozzájuk, mint ember az emberhez. Csak beszélgessünk. Olyasmikről, hogy jólérezzük-e magunkat, honnan jöttünk, hogy tetszik az ország, az adott város... Meg hogy mennyit érne meg nekünk ez a szőnyeg / óra / papucs, stb.

Egy ilyen ívet vett eszmecsere után kézenfekvő a következtetés: ezek hülyék, és/vagy minket néznek annak. De megint felmerül a gyanú, hogy nem egészen erről van szó. Úgy tűnik, hogy az adásvétel az arab emberek között nem egyszerűen az, ami nálunk, hanem egy a régmúltban gyökerező szükséglet kulturális tényezővé szervesülése. A berberek például eredetileg más népektől elzárva, azoktól jelentős távolságot tartva éltek. Így, amikor mégis kapcsolatba kerültek velük, magától értetődő volt, hogy kereskedniük kell, azaz a nekik felesleges javakat számukra szükséges árukra kell cserélniük (persze akár pénz közbeiktatásával). Hasonló lehet a helyzet, nagyobb volumenben, Afrika és Európa találkozásánál. Ezek az adásvételek elkerülhetetlen részei voltak az emberek közötti találkozásoknak, és így az idők folyamán önálló, az árucsere puszta tényén túlmutató jelentőségre tettek szert - gondolom én.

Érdekes volt hallani egy huszonéves berber szállás-közvetítőnktől, ahogy egyik este beszélgettünk vele, hogy ő személy szerint azt gondolja, hogy - az alapértelmezéstől eltérően - akkor is lehetnek az emberek barátok, és emlékezhetnek egymásra jó szívvel, ha éppenséggel semmilyen üzletet nem kötöttek. A családi vállalkozás másik tagja, a srác unokatestvére, úgy tűnt, nem osztja fiatalabb rokona álláspontját , és a nem közvetlenül vásárlásra vagy eladásra vonatkozó kérdéseket vagy meg sem akarta érteni, vagy azonnal üzleti irányba kanyarította őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr35031702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása