A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

André Gide

2008. augusztus 22. - suhodminyák

Reggelente olvasgatom André Gide – Visszatérés a Szovjetunióból című könyvét. Kiderül belőle, hogy Gide szenvedélyesen hitt a kommunizmus eszméjében, és hazájában, Franciaországban, képviselte is azt. Könyvében az 1936-os Szovjetunióbeli látogatásáról számol be. Tiszteletreméltó, ahogy konokul őszinte marad magához és olvasóihoz, és rendre, szisztematikusan rámutat azokra a visszásságokra, amelyek hitén fájó sebeket ejtenek, de eszével megkerülhetetlenek. Vagy ez nem is olyan nehéz, mint ahogy nekünk tűnhet az alapján, hogy nálunk nincs egyetlen publicitáshoz jutó politológus sem, aki ezt a mutatványt meg tudná ismételni?

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr595031927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ggarda 2008.08.22. 15:54:44

Így járt (talán) az összes egzisztencialista. Sartre, Camus bizonyosan. És itthon is így jártak az értelmiségiek, pl a mostanában sokat emlegetett 56-osok. A Petőfi kör, a népi írók, egyáltalán a legtöbb író akkoriban. Szép és felemelő dolog hinni az emberek egyenlőségén alapuló közösség erejében, csak a gyakorlattal szembesülve keseredett bele mindenki.
süti beállítások módosítása