A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Tehenet a szomszédnak is

2013. január 08. - suhodminyák

Angliában, Magyarországgal összehasonlítva, elég erős az államba vetett hit, és az abban való bizonyosság, hogy itt alapvetően mindenki egy hajóban evez. Rengeteg jele van annak, hogy közösségben gondolkodnak az emberek, hogy értik azt, hogy ha mindenki csak egy kicsit is gondol az összes többire, végül mindenki jobban jár. Vagy majdnem mindenki.

A parkolóban, ahol hetente legalább kétszer ott kell hagynom a kocsit – esetenként kevesebb, mint tíz percre –, kialakult egy szokás. A legkevesebb bedobható pénz hetvenöt penny, ami viszont több mint egy órára elég, noha a parkolók egy jelentős hányada hat perc alatt beugrik a bankba vagy a postára, aztán megy is tovább.

Ők azt csinálják, hogy visszaérkezve kiveszik a kocsijukból a cetlit, és odaadják az első újonnan érkezettnek, aki az útjukba kerül, vagy ha ilyen nincs, akkor kiragasztják az automatára. Egy-egy ilyen jeggyel akár három-négy autós is fordulhat egyet-egyet.

A jelenség szerintem feltétlenül nagyon kedves, érdekesnek pedig azért érdekes, mert két attitűd találkozásából ( 1.) a szabályok mindenkire ugyanúgy vonatkoznak; 2.) gondolkozzunk közösségben, segítsünk egymásnak apróságokkal) az emberibb kerül ki győztesen, igaz, mérhető kárt okozva egy egyébként mohónak nem nevezhető üzleti vállalkozásnak.

Eddig egyetlen hölggyel találkoztam, aki megütközve utasította el a felé nyújtott jegyemet. Mindenki más nagyon örült neki, volt, aki látta, hogy valamit az automatára biggyesztettem, és amikor kiderült számára, hogy az egy még érvényes parkolójegy, addig kereste a tekintetemet a távolból, amíg meg nem tudta köszönni.

Vegyük észre, hogy itt az emberek úgy vannak vele, hogy kifizetnek egy összeget egy szolgáltatásért cserébe, amit aztán nem vesznek igénybe teljes egészében, majd fájdalom nélkül tűrik, sőt, örömüket lelik abban, hogy másvalaki ingyen jut ehhez a szolgáltatáshoz. Nekem az a tapasztalatom, hogy mindkét oldalon élmény lenni. Ilyesmiből egy is jó irányba tereli a nap hangulatát, hát még ha kettő-négy más, hasonló apróság is jut aznapra.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr255032843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ggarda 2013.01.08. 21:47:14

ez a szolidaritás nyomokban megvolt itthon a hatvanas években,Lengyelországban meg azt is sokszor megéltem a villamosra szállva,h az éppen leszálló utas érvényes jegyet nyomott a kezembe. Manapság a parkolókban inkább az válik általánossá, h egyre többen vannak, akiket zavar ha melléjük beáll valaki, hát inkább ferdén v két beálló közepére állnak. Itt parkolójegyet csak akkor fogunk egymás kezébe nyomni, ha újra beáll az állami monopólium ebben is. Nem szeretném.

zoe 2013.01.10. 09:43:39

Ehhez hasonlót már itthon is tapasztaltam. Már magam is többször adtam a jegyem megbüntetett autósoknak, meg raktam már be a kis piros zacsiba is. Másoktól is kaptam már jegyet. Ezt a szokásomat a mobil parkolás irtotta ki végül...

Ismeretlen_35729 2013.01.11. 20:16:10

Ez jó hír.

Boca 2013.01.12. 01:31:06

Velem is megtörtént otthon is oda-vissza a parkolójegy csere. Nem tudom mennyire általános, mert nem használok gyakran ilyen szolgáltatást.

Ismeretlen_35729 2013.01.12. 21:21:13

Hát ezek szerint nem elszigetelt jelenségről, hanem sűrű, virágzó, a magyar kultúrába szervesen beépült hagyományról van szó. :-)
süti beállítások módosítása