A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Milyen volt gyereknek lenni

2016. július 02. - suhodminyák

Ahogy látom, sok szülő egész egyszerűen elfelejti, hogy milyen volt gyereknek lenni, milyen volt először látott dolgokban felfedezni a csodát, a gyerekek pedig értelemszerűen nem tudják, hogy milyen a felnőttek világa. A párhuzamos univerzumok sokszor csikordulva, konfliktusok árán, türelmetlenségtől feszülve fordulnak többé-kevésbé azonos irányba.

Mindig felüdít látni, amikor nem ez történik. Ma az egyik utcasarkon feltárt munkagödörnél vízvezeték becsatlakozást installáló munkásokra lettem figyelmes. Tőlük egy lépésre egy apa, kezében talán játszótéri eszközöket tartalmazó szatyorral ácsorgott a lábbal hajtós műanyag motorján ülő kisfia mellett.

jmotor.jpg

Teljesen beszippantották a munkálatok: megbabonázva bámulta, ahogy a több arasznyi átmérőjű cső a helyére kerül, és létrejön a külső és belső rendszer kapcsolata. A kisfiú mindeközben futólag, szinte hanyagul ellenőrizte a motorja műszaki állapotát, majd a kormányra dőlve oldalra fordította a fejét a park irányába, és türelmesen várva, nyugodtan szemlélte a kilencven fokkal elfordult világot.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr668862356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiwicake 2016.07.02. 23:22:21

Big lájk. Két, húszhoz közelítő "gyermek" apjaként nagyon is tudok azonosulni mindkét szemléletmóddal. Köszi a kellemes hangulatidézést!

Untermensch4 2016.07.07. 08:32:39

Engem a félreértések zavarnak. Nem szokás figyelembe venni de a gyerek párhuzamosan tanulná a gondolkodás módját és a nyelvet is, a kisebb-nagyobb félreértésekkel egy-egy felesleges kitérőt generálunk.. Az előtt hogy sikerülne beleerőltetni a gyerekbe hogy a dolgokat úgy lássa "ahogy kell".
Várakozás közben a néhány szavas szókincsű gyerekem mutatott egy nyílt terület irányába: - Kutyus.
Sehol semmi, egy-két ember, ház, kerítés, plakát, út, vasúti sín, pár autó. Nézem, hátha takarásban. A ház iskola-féle, nincs kutya, nem autóban lehetett mert ugyanoda mutat. Nem egy ablakban, nem a járókelők között, nem egy macska ami lopakodik és időnként látszik. Már percek óta próbálunk kommunikálni, engem zavar hogy én nem látom a kutyust, közben rájövök hogy túl vagyunk azon a ponton amikor a többség már, "nincs kutyus, hülyevagyfiam, lapozzunk" átlépne a problémán de van időnk, mit láthat a gyerek amit a néhány szavas szókincséből "kutyus"-ként azonosít? Lehet hogy nagyon kicsi, nekem meg a rövidlátás elleni szemüvegem túl gyenge. Fókuszáljunk, hátha meglátunk egy zsebkutyát ilyen messziről.
A mindenfélével telezsúfolt reklámplakát kompozíciójának legalján ott egy kutyafejecske...

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2016.07.07. 08:47:01

@Untermensch4: Nekem az is tetszeni szokott, amikor a nyelvtant kezdik önállóan alkalmazni, és "hülyeséget" mondanak, miközben logikusan következtettek, csak épp a számos kivétel egyikébe futottak bele. Én pl. ilyenkor úgy javítanám ki, hogy jól gondolkodtál, de előfordul, hogy a dolgok nem úgy vannak, ahogy a szabályok szerint kéne, de sokszor meg igen, úgyhogy csak így tovább.
süti beállítások módosítása