A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Ez AC/DC

2016. május 20. - suhodminyák

Az elején írom le, hogy ne menjen el feleslegesen idő: Aki teheti, szerezze be a jegyét a legközelebbi AC/DC koncertre, és induljon el akár gyalog.

A valóságnak megfelelő dolgok mellett egy csomó hülyeséget is írnak mindenfelé az AC/DC-ről, arról hogy mi és hogyan történt Brian Johnsonnal, de most ezekre nem szeretnék kitérni, hanem csak pár körülményt említenék meg, mielőtt rátérek a lényegre.

axldc.jpg

Sokan temetik az AC/DC-t Brian Johnson (remélhetőleg, de sajnos nem igazán valószínűen ideiglenes) kilépésével. Azt mondják, hogy így ez már nem ugyanaz (lesz). És tényleg nem, de hogy ez mit jelent, az más kérdés. Mondják még azt is, hogy Malcolm Young nélkül sem az igazi, meg főleg azt a valódi tartalom nélküli szólamot sütik el sokan, hogy már csak egy eredeti tag van, és akkor ebből végképp az következik, hogy ez már nem is AC/DC.

Angus Young az eredeti tag, Stevie együtt volt gyerek az unokatestvéreivel, ’88-ban helyettesítette Malcolmot a Blow Up Your Video turnén, és a legújabb lemezen is ő pengeti a ritmusgitárt. Aki arra a lemezre (Rock Or Bust) odafigyelt, az hallhatta, hogy Stevie kicsit piszkosabban játszik, de amúgy igen-igen korrekt munkát végez, a groove-on teljes egészében rajta van. Chris Slade dobolt náluk a Razors Edge albumon, és az azt követő turnén, Cliff Williams basszista meg úgy nem eredeti tag, hogy ’78 óta van velük megszakítás nélkül.

Ehhez jön, hogy a tapasztalat azt mutatja, hogy ha le kell valakit cserélni az AC/DC-ben, akkor addig keresnek, amíg olyat nem találnak, aki meg tudja csinálni, amit kell. Nekem is meglepő, de Axl Rose is ilyen.

Tudom, hogy az ismert világegyetem legnagyobb parasztbalerinájaként vált ismertté, és a hangja is furcsa Bon Scott és/vagy Brian Johnson helyett, de a tegnapi koncert alapján mégis azt kell mondanom, le a kalappal. Jó ötlet, hogy nem az előző énekesek klónját keresték, Brian sem volt Bon klón. Ahogy az eddigi koncertekről készült videókat néztem Axl Rose-zal, először nem örültem, aztán a javulás jeleit véltem felfedezni, és ezen a tegnapi koncerten már kurva jó volt.

Kialakult a saját viszonya a dalokhoz, nem csak eldarálta őket, hanem átégette magán. A Bon Scott dalok jobban feküdtek neki, de a Brian Johnson számoknál is abszolút jól teljesített, némelyikben szinte tökéletesen. De a legjobb kezdő meglepetés az volt, hogy felkelt, és járt.

Aki ezt az öt embert tegnap hallotta, és húzza a száját, hogy hát ez így nem az igazi, az jó eséllyel sznob, vagy valami egyéb mentális zavarral küzd. Olyan feszes, beleállós rock’n’rollt csaptak két órán át, hogy nem lehetett nem elemelkedni a földtől. Axl csak néha ült vissza a trónjára, a ritmus szekció halálpontosan és tiszta erőből adta Angus alá, a hatodik perctől ömlött róluk a víz, az arcukról sütött a teljes erőbedobás szinte fájdalma, és a dolog meghálálta magát.

Angus felakadt szemekkel, a halhatatlanság éteri állapotában gitározott, és duck walkingolt, meg rohant, meg pörögött a hátán, meg mindent, ami egy tisztességes extázissal jár. Mindezt úgy, hogy hatvanegy éves, és láncdohányos. Kevéssé ismert tény, hogy minden duck walkja alatt megbolondul egy tüdőgyógyász valahol a világon, amikor megpróbálja fejben összerakni, hogy ez a biológia törvényei hatálya alatt hogy létezhet.

Szóval visszatérve az elejére: ez tényszerűen AC/DC. Ugyanaz a transzcendencia. Ezt onnan lehet tudni, hogy lehet hallani. Lehet spekulálni, szolgálati éveket számolni, rokoni fokozatokat rangsorolni, de ezek öten úgy zenéltek együtt, hogy azt azonnal lehetett volna bakelitre karcolni, és mehetett volna a boltokba.

 

Ha ott voltál, és egyetértesz az itt olvasottakkal, itt tudsz lájkolni a facebookon. Minden egyéb esetben meg itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr78733410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása