A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Test(le)építés

2016. május 05. - suhodminyák

Mindig értetlenül álltam az előtt, hogy valaki személyi edző segítségét kéri ahhoz, hogy egy konditeremben tudjon mihez kezdeni. Olyan ez, mint étkezési asszisztenst kérni és fizetni az étteremben, nehogy rosszul használjuk a villát.

A gépek adják magukat, és a többiek megfigyelésével – feltéve, hogy felismerjük és figyelmen kívül hagyjuk az idiótákat – bármilyen átlagos intellektusú ember érdemben képes edzeni. A személyi edző létezésének tehát két életszerű oka lehet. Az egyik az akaratgyengeség, amikor valaki külső nyomás nélkül képtelen rávenni magát az edzésre. A másik, hogy a saját ostobaságától megmentse a kuncsaftot, és ne hagyja, hogy az tönkrevágja az egészségét.

back-exercise.jpg

Fentiek fényében elkezdtem módszeresen megfigyelni az általam látogatott edzőterem személyi edzőit, és végtelenül szomorú tapasztalatokra tettem szert. A testi egészség szempontjából közvetlenül nem ártalmas, de pszichésen beteg dolog az a rajongás és kritikátlan elfogadás, amivel az ügyfelek fordulnak az edzőik felé. Tátott szájú tinédzserek, rebbenő szempillájú fruskák, és ugyanezek felnőtt verziói – gyerek üzemmódban.

A dolog ott válik veszélyessé, hogy az edzők komoly hányada elképesztő mértékben dilettáns, az ügyfél pedig a rajongástól ezt nem veszi észre. Akkor sem, amikor fizikai fájdalmai vannak egyes gyakorlatok közben, meg úgy általában.

A rombolás fő színtere persze a hát. Karjukkal tizenöt kilós tárcsákat ölelő, negyvenkilós csajokat hajtanak fel olyan állványokra, amiket eleve legyártani sem lett volna szabad, ahol aztán derékban meghajolva, rögzített lábakkal emelgetik magukat. Gondolom, a cél a tartás javítása lenne, illetve a gerinc mellett futó izmok megerősítése, de azt földön, hason fekve hátemelgetéssel éppenséggel veszélytelenül lehetne végezni. Hátborzongató volt látni, ahogy az egyik ilyen csaj gerince az egyik csigolyánál élesen szöget váltott, ő pedig az erős fizikai fájdalom látható jeleit produkálva, behunyt szemekkel, összeszorított foggal megcsinálta a gyakorlatot tizenkétszer, majd learatta személyi edzője elismerő ajakbiggyesztését.

Egy másik edzővel váltottam pár szót, mert épp foglalta az egyik gépet, amit használni szerettem volna. Egy másikat javasolt, mire felfedtem neki, hogy van az nem jó a hátamnak. Ő nagyon kedvesen felsorolt pár ökölszabályt, hogy a hátnak mi jó, meg mi nem, majd az egyik tanítványa felé fordult, aki épp azt kérdezte, hogy a húszas tárcsát hogy szokás felemelni a földről. Ne törődj vele, csak emeld – hangzott a válasz, és a vékonydongájú srác már hajolt is előre, és púpos háttal nagyot rántott a tárcsán. (Nem mintha egyenes háttal, de törzsdöntve sokkal okosabb lenne: az ilyesmire a combizmok valók).

Az evezőpad is slágergép, a fizetős gerincgyógyászati szakrendeléseken szobrot is fognak állítani neki. Itt is mindenperces látvány, hogy púposan, az erőlködéstől majd’ beszarva húzzák maguk felé az ésszerű súly másfélszeresét az egészségkárosodásra ítéltek, és lelkesen keresik edzőjük elismerő pillantását. És meg is kapják.

Azt a hátgépet, ahol ehhez hasonlókat elölről megtámasztott törzzsel, azaz a másik minden előnyét felsorakoztatva, de annak hátrányai nélkül lehet végezni, általában üresen találom.

 

Ha tetszett a bejegyzés, vagy épp felháborított, de te pont azt szereted, akkor itt tudod lájkolni a facebookon, hogy le ne maradj semmiről.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr168688300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.06. 08:22:33

Csak az első bekezdést olvastam el. Ha a folytatás is olyan, akkor semmit sem vesztettem.
A hasonlatod eleve hibás: személyi edző ~= dietetikus, ha ezen a területen keresel hasonlatot. És van akinek szükséges.
Menjek kondizni a fájós derekammal a saját fejem után? Szerintem elég rossz ötlet.

cucurbita pepo 2016.05.06. 10:59:55

Hát nem tudom, én azért van amivel egyetértek. Hátfájásom oka a klasszik porckorongsérv, éritettek az L3, L4, L5. A futásról lemondtam, senki nem javasolta, a hátam azt mondta neeeeee, pedig semmi sem kapcsolt ki úgy. Semmi személyi edző, otthon kezdtem a gyakorlatokat, volt mit tanulni, nem egszerű a helyes kivitelezést elsajátítani. Sokféle gyakorlatról le kellett mondanom a hátam védelmében. Pl. lebegőülések, plank, felhúzás, és még sosrolhatnám. Egyes gyakorlatok még egészséges emberek hátgerincének sem tesznek jót, nemhogy problémás gerinc esetén. Hogy van -e panaszom most? Nincs, a súlyzós edés a törzsizmokat kiválóan megedzette, így a rövid távú, leginkább intervall jelegű futásokat is vállalhatom hetente egyszer. Fizikai fájdalom jeletkezése nem gondolom, hogy normális dolog edzés közben.

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2016.05.06. 11:27:26

@cucurbita pepo: Nekem is volt rossz tartásból eredő genrincsérvem deréktájon, súlyok nélkül, a törzsizmok felhozásával köszörültem ki. Vannak "tiltott" mozdulatok, amit soha nem csinálok, pl. előre hajolva felemelni dolgokat a földről, de - azzal, hogy a törzsizom-gyakorlatokat életem végéig minden nap csinálnom kell - a futás is gond nélkül megy.

Szerintem az elég súlyos gond, hogy elvileg szakszerű segítséggel hátrébb kerülsz, mint ha kicsit saját magad utánajársz, hogy mit kell tenned.

aegithalos 2016.05.06. 12:35:34

Legkozelebb nezd meg azokat, akik edzo segitsege nelkul mennek le a terembe, mert a "gepek adjak magukat". Az abszolut kezdoket is meg a nem annyira kezdoket is. Borzalmas dolgokat csinalnak maguktol is az emberek, nem kell ahhoz edzo. Ami kell, az egy jo edzo.

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2016.05.06. 12:41:45

@aegithalos: Igen, sokan csinálnak hülyeséget segítség nélkül. Ezért rossz hír, hogy "segítséggel" nagyon sokszor ugyanez történik. Szerintem a jó edző is egyszer kellene, hogy elmagyarázza, és közösen begyakorolják, hogy mik az alapelvek. Onnantól mennie kéne magától.

Gsnake 2016.05.06. 13:17:05

Korrekt. Az edzőtermekben, sőt konkrétan a fitness termekben nagyítóval kell keresni a hozzáértő személyi edzőket. A hitelességről már nem is beszélve, a legtöbbről előbb jut eszembe a Family Guy, mint az aktív életmód.

Amivel viszont nem igazán értek egyet, az az, hogy "A gépek adják magukat, és a többiek megfigyelésével – feltéve, hogy felismerjük és figyelmen kívül hagyjuk az idiótákat – bármilyen átlagos intellektusú ember érdemben képes edzeni. "

Sajnos ez nagyon nem így van. Egyrészt ha laikusként mész le terembe, akkor honnan a fenéből tudod, hogy amit épp látsz az idiotizmus, vagy technikailag korrektül kivitelezett (még ha hülyén is néz ki laikusként, mint pl. csípőemelés rúddal, vagy a Sissy guggolás) gyakorlat?
A hibásan - márpedig honnan tudnád, mi a jó, különösen ha nem látod magadat kívülről? egy buttwinket magad elég nehezen fogsz kiszúrni, csak hogy egyet említsek - végrehajtott szabadsúlyos alapgyakorlatok pont elegendőek ahhoz, hogy sérülést, esetleg maradandó károsodást okozzanak. A rosszul végrehajtott - és a legtöbben rosszul csinálják a termekben - fekvenyomás a vállat, pontosabban a rotátorköpenyt vágja haza, a pupos háttal való felhúzásról, medencét aláfordító vízszint felé guggolásról nem is beszélve. De - ahogy Te is írod - a gépeket is lehet szarul használni. Peck decken láttam már olyat, hogy a rear fly-hoz beállíott karokkal akart valaki nekiállni mellezni. Még jó, hogy nem volt rajta nagy súly, simán kifordíthatta volna a saját vállát.

Tehát szükség van egy hozzáértő edzőre, legalábbis a helyes technikák elsajátításáig mindenképp. Hogy honnan tudod, jó-e az edző? Nos, ha nem végeztet veled mobilitási tesztet és állapotfelmérést az első alkalommal, akkor menekülj. Ha igen, akkor nagy eséllyel ért hozzá.

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2016.05.06. 13:50:51

@Gsnake: Egyrészt nekem mindig is érzékeny volt a derekam, másrészt meg gyerekkoromban jártam úszni, meg Taekwon-Do-zni. Talán részben ezek együttes hatásaként mindig is volt valami képem arról, hogy mit művelek, és az vajon hogy hat rám. Abban igazad lehet, hogy ha valaki minden előzmény nélkül megy le egy edzőterembe, az a nekem triviálisnak tűnő esztelenségeket nem fogja olyan magától értetődőnek látni. Ezzel együtt, sőt, pont ezért kellenének a jó edzők. Feltételezem, hogy a hajmeresztők nem csináltak semmiféle előzetes felmérést, a többiekről csak remélni tudom, hogy igen.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2016.05.06. 15:06:48

A térdemben levő ciszta miatt konkrétan járni alig tudtam. A gyógyszeres kezelésre, és nem a fájdalomcsillapítótól, a fájdalmaim elmúltak. Ezután vissza kellett szereznem az erőnlétemet. Erre valók GYÓGYTORNÁSZOK. Fizetni kell érte, de olyan gyakorlatokat tanultam, hogy 2-3 hónap múltán semmilyen korlátot a mozgásomban és erőnlétemben nem érzek. Ha beteg vagy, nem edzőterem, személyi edző, hanem anatómiai és fizikológiai szaktudás kell ehhez.

rerros 2016.05.06. 16:09:28

nem derült ki a cikkből, hogy végülis melyik hátgép a jó és melyik a nem jó? hogy néznek ki? ami a képen van a szőke csajjal az jó, vagy nem?

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2016.05.06. 16:39:12

@rerros: Nem mernék tanácsot adni, de a képen lévő szerintem nem jó. Azok a jók, ahol szemből meg vagy támasztva, és nem a gerincedre merőleges erővel szemben kell tartanod magad, hanem ezt elvégzi a megtámasztás, te meg "csak" a súllyal dolgozol.

jahaha 2016.05.06. 17:41:47

nem igazan ertek hozza, de a mely hatizmokat nem tudod megtamasztott mellkassal erositeni, arra pont a kifogasolt gyakorlatok valok (torzshajlitassal jarok). Az edzok szakertelmebe nem akarok belemenni, a felelosseguk tenyleg oriasi.
Egyebkent azt gondolom, sajat kutfobol konnyebb osszeszedni vmi serulest, mint egy atlagos terem atlagos edzojevel.

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2016.05.06. 17:47:23

@jahaha: " a mely hatizmokat nem tudod megtamasztott mellkassal erositeni, arra pont a kifogasolt gyakorlatok valok (torzshajlitassal jarok)."

Ezekre mondom a hason fekvő talajgyakorlatokat, meg van még pár saját súlyos módszer, amit jóval bonyolultabb (és így félreérthetőbb) leírni, mint megcsinálni / megmutatni. A mélyizmokhoz nem használnék súlyokat, ráadásul aki nem versenyre készül, annak teljesen felesleges egy-egy alkarnyi hátszínt növeszteni a gerince mellé: semmilyen funkcionális haszna nincs.

jahaha 2016.05.06. 18:22:44

@suhodminyák: alkarnyit felesleges, de pl aki egesz nap az allvanyon dolgozik annak jol jon.
De a kockas has is felesleges, meg az esztetikus kinezet is, mert nelkuluk is el lehet elni, megis sokan akarjak. :)

TwoBee 2016.05.06. 20:02:37

Ket okbol szomoru az irasod. Az egyik amiben igazad van, a masik amiben nincs. Durvan altalanositasz es mindent osszekeversz mindennel. Sok rossz edzo van, akik nem is edzok, de sok jo es eredmenyes ember segitseget tapasztaltam mar meg a sajat boromon, izuleteimen es izomzatomon. Legkozelebb milelott egy ilyen cikknek nekifutsz, fuss egy nagyobb kort mint amekkorat most futottal, hogy objektivebben tudj velemenyt formalni. Ha ma ugy erzed, hogy neked kell lenned a velemenyvezernek...

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2016.05.06. 20:08:38

@TwoBee: Nem érzem úgy, hogy véleményvezérnek kéne lennem. Itt csak a saját véleményemet írom le a saját tapasztalataim alapján. A hely, ahova járok - úgy tudom - komolynak számít, papíros edzőkből van egy tucat, akiknek egy része maga is versenyzik vagy versenyzett. Szerintem ami ezen a mintán látszik, az jelent valamit. Nyilván nem azt jelenti, hogy minden edző kártékony, de azt sajnos igen, hogy hiába sétálsz oda egyhez, nyolc a kettőhöz a sansz, hogy rosszul teszed.

A mindent mindennel összekeverést kifejtenéd?

TwoBee 2016.05.06. 20:17:01

@suhodminyák: az osszekeveres az egyenlo az osszemosassal. Lehet hogy a ti termetekben stimmel az arsny es pontos a diagnozis amit felallitottal. Nem ezt vitatom. Nekem az a problemam, hogy abbol az edzoterembol kiindulva ahova en jarok pont forditott a 8:2-es arany a jok javara... Ezert erzem egyoldalu es szubjektiv kinyilatkoztatasnak a velemenyed es szerintem bolcsebb/korrektebb lett volna, ha a rossz tapasztalataid utan mashol is szetnezel vagy kerdezel a temaban. Jo dologra hivtad fel a figyelmet csak szerintem inkabb megoszto es hangulatkelto az anyag, mint tenyfeltaro majd a vegen konstruktiv.

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2016.05.06. 20:24:55

@TwoBee: Igen, reprezentatív kutatás lenne az igazán korrekt, de ez mégiscsak egy ún. énblog, és úgy is "kell" olvasni. Te is úgy olvastad, hogy nem értesz vele egyet, te mást tapasztaltál, megírtad kommentben, és ez szerintem így rendben is van. Aki egy blogbejegyzés alapján áll neki csinálni vagy nem csinálni dolgokat, annak a megmentése amúgy is nehézkes.

Burgermeister 2016.05.07. 07:22:00

@suhodminyák: milyen gyakorlatokat csináltál a törzsizmok megerősítésére?

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2016.05.07. 07:57:22

@Burgermeister: Ha hátproblémád van, mindenképpen vizsgáltasd ki, és a te speciális helyzetedhez illő gyakorlatokat csinálj.

Nekem a legjobban ezek jöttek be:
- Egyfajta planking, amikor könyéken és lábujjakon támaszkodsz, a törzsed egy vonalban van a lábaiddal, mintha fekvőtámaszhoz készülődnél. A derekat nem szabad beejteni, fokozatosan lehet növelni az így töltött időt. Ha még nem csináltad, a 10 mp-et is érezni fogod.
- Hanyatt fekve - minden más mozdulatlanul hagyásával - lefelé, a padlóhoz közelíted a derekadnál lévő kis ívet, aztán lassan visszaengeded, és ezt ismételgeted.
- Ehhez hasonló, amikor szintén hanyatt fekve, felhúzott térdekkel közelíted egymáshoz a bordakosarat és a medencét, mintha a gerinc alsó szakaszát akarnád előre kunkorítani. (Ha jól csinálod, a "kockás" hasizom be se kapcsol, csak hát egy ilyen leírás alapján nehéz jól csinálni, illetve még egyszer: minden attól függ, hogy neked van-e gond a hátad bármely szakaszával, és ha igen, pontosan hol és mi).

Gsnake 2016.05.12. 08:12:47

@suhodminyák: sajnos kb. egyetlen egy csapatról tudom, hogy mobilitás vizsgálattal kezdik és sokat foglalkoznak annak javításával. Jó pár ilyen-olyan neves terembe járó ismerősömtől kérdeztem meg, hogy velük csináltattak-e ilyet, egyetlen egyszer sem értették miről van szó, illetve csak nem választ kaptam.

Más: üvölteni tudnék, amikor azt látom, hogy a jelentős túlsúllyal rendelkező áldozatot futtatják a futópadon, illetve agyon kézisúlyzóztatják (bicepsz, váll gyakorlatok)... Felhúzás, guggolás meg sehol, vagy legalább döntött törzsű evezés, hogy minél nagyobb izomcsoportok mozduljanak meg, mert a másfél kilós kézisúlyzós bicepszezés nem fogja égetni a zsírt.

2016.05.17. 20:50:54

egyoldalú és túlzó a poszt, sajnos amit emleget abban van igazság, de olyan ilyen mértékben túltolni az edzőellenességet, ez dilettáns dolog.
Vannak ROSSZ autószerelők, személyi edzők, sőt még szívsebészek is. Minden szakmának vannak jó és rossz művelői. Ettől még a komplett szakmát kidobni... ahhh.. minő balgaság s szívemnek nem kedves.
süti beállítások módosítása