A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Balkezes szopóroller

2015. március 27. - suhodminyák

A Youtube-on láttam egy videót arról, hogy hogyan kell kiválasztani az első akusztikus gitárt. Ez nekem ugyan már okafogyott, de valami egészen másra felkaptam a fejem. Kínos, hogy magamtól erre nem jöttem rá.

Az egyik figura azt állította, hogy a gitár feltalálója balkezes volt. Ezt ugye nem tudjuk, mert a nyakas-húros zeneszerszámok története erősen a régmúlt előttre nyúlik vissza, de józan ésszel belegondolva könnyen lehet, hogy tényleg ez a helyzet.

Az emberek döntő többsége jobbkezes. Ők fognak az ügyesebbik kezükbe egy pengetőt, és innentől kezdve az kis túlzással egy csíptetővel felszerelt kampó is lehetne: sokkal több finommozgásra nem lesz szükség a használata során. Nem úgy, mint az ügyetlenebbik bal kézzel, amivel viszont minden ujj pozícióját és erejét külön kell tudni szabályozni, és az egész nyakon fel-alá rohangászni, és más és más pozíciókban újra és újra lefogni. Ki lenne az az önsorsrontó idióta, aki az összehasonlíthatatlanul bonyolultabb feladatot nem azzal a kezével végezné, amelyik erre százszor alkalmasabb?

A dolgot persze árnyalja, hogy könnyen lehet, hogy a kezdetek kezdetén a pengetés is jó pár ujj bevonásával zajlott, és nem egy pöcökkel – ahogy ma is létezik ilyen technika. Ezt én nem próbáltam, de gyanús, hogy még így is a lefogás a nehezebb, összetettebb.

Úgyhogy itt emberek súlyos milliói szívnak extrán azzal, hogy a bal kezüket erőltetik – még ha az agy plaszticitásának ez nyilván nagyon jót is tesz. De a legrohadékabb sors itt is a balkezeseké. Lenne a világon egyetlen dolog, ami rájuk van optimalizálva, de azt kiveszik a kezükből, és adnak bele helyette egy úgynevezett balkezes gitárt, hogy ők is ugyanannyit szívjanak, amit a jobbkezesek.

202900303842934.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr427310050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiwicake 2015.03.28. 02:16:48

Háttööö... ez nem ilyen egyszerű. Amit mondasz, az jól hangzik, de azért inkább csak az derül ki belőle, hogy te egyelőre inkább csak a bal kezedet kínoztad, és a jobbal metronómszerű sikálást végeztél, hogy meglegyen a (nem tudom miért olyan fontos) percenkénti csapásszám :). Remélem, nem fogsz megrekedni itt, és eljön majd a jobb kéz ideje is, akár pengetővel, akár anélkül játszol majd.

Pengetős vonalon hozhatnék példát a rockzenéből is,de az tőlem nem lenne elég hiteles (és olyat nyilván te is tudsz bőven), szóval inkább az akusztikus zenében (főleg az amerikai folkban) használt flatpicking technikát és annak egyik legcsodásabb művelőjét, Tony Rice-t említeném meg:

www.youtube.com/watch?v=9JFgC3Ub10E

És persze a három éve elhunyt nagy öreget, Doc Watsont, itt pont Tony Rice az egyik partnere:

www.youtube.com/watch?v=0SIdyomArLY

Amit itt a jobb kezükkel művelnek ezek az urak, az már a boszorkányság határát súrolja (oké, az is, amit a ballal csinálnak, legalábbis a szólók alatt ;)).

Szóval ez ilyen húzd-meg-ereszd-meg dolog. Eleinte (mint most neked) a bal kéz melózik, legalábbis a te módszerednél, amikor mechanikusan próbálsz bizonyos akkordokat bizonyos számú ismétléssel, váltogatva lefogni.

Ha számokat tanulnál, amiknél már a jobb kezeddel is ritmusra kéne dolgoznod (nem 1/1-es fel le módszerrel, hanem változatosabban), akkor már a jobb kezed is igényesebb feladatot kapna.

Egy nem is túl magas szint fölött mindkét kéznek elég ügyesnek kell lennie, akár pengetőt, akár valamilyen négy (vagy kevesebb) ujjas technikát használsz (mint én), de a játékod a következő szinten akkor lesz igazán változatos, ha a jobb kezed ügyesebb, mert ott állítod elő a hangot. Erre jó példa, amit én csinálok -- a bal kezemmel leginkább csak a legegyszerűbb három-négy akkordot használom, a variálás a jobb kezem hüvelykujjában (váltott basszus) és három ujjában (akkordbontás, dallam) van.

Ráadásul ahogy te is mondtad, a gitározás annyira újdonság a kéznek, hogy szinte mindegy, melyik kezeddel kezdesz hozzá. Erre jó példa Elizabeth Cotten, akit senki nem tanított, és egy valahol talált, jobbkezes gitárt fogott meg a számára természetes, balkezes tartással, de nem húrozta át (fogalma sem volt róla, hogy át kéne), így a mély húrok alulra, a magasak felülre kerültek, és ő a hüvelykujjával pengette a magas, és a többi ujjával a mély húrokat. Úgy játszott, mintha te átfordítanád a gitárodat a nyakával jobb felé. Próbáld meg :))

Belőle lett az amerikai folk egyik ősanyja, szédület nézni, ahogy játszik, egy hagyományos húrozáshoz szokott gitárosnak csak úgy jojózik a szeme :)

www.youtube.com/watch?v=IUK8emiWabU

Na megint jól belelendültem, szori :)

Byk001 2015.03.28. 13:15:58

Azért azt is érdemes megnézni, hogy egy kisgyerek, aki soha nem fogott a kezébe gitárt, hogyan kezd el léggitározni (vagy a seprűvel imitálni a gitározást). Én sosem gitároztam, mégis az lenne nekem a természetes, hogy bal kézzel pengetnék balkezes létemre.
Mondom mindezt úgy, hogy ha késsel villával eszem, akkor a kést a jobb kezembe, a villát meg a balba fogom, mert úgy természetesebb, hiszen a villával precízebb mozgásokat kell végezni.

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2015.03.29. 10:58:02

@Kiwicake: Elkezdtem számo(ka)t is tanulni, és tényleg bonyolultabb a jobb kéz dolga, de ezen a blogon, ha már jól hangzik valami, elérte a célját. ;-) Plusz érdekes lesz (nekem) visszaolvasni majd a kezdetekre, hogy miket gondoltam, mivel szenvedtem.

@Byk001: De seprűs léggitározásnál a lefogásokat is imitálja egy szokványos léggitározó, vagy azért penget az ügyes kezével, mert a másikkal egyszerűen csak fogja a nyelet, azaz annak úgy sincs sok dolga?

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2015.03.30. 00:27:35

@suhodminyák: Mármint bonyolultabb a jobb kéz dolga, mint egyszerűen elhúzni a húrokon.
süti beállítások módosítása