A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Breat Easton Ellis – Amerikai pszicho

2014. április 23. - suhodminyák

Ha valaki körül nagyon nagy a felhajtás, az általában vagy nem véletlen, vagy direkt van. Azaz tényleg jó az illető abban, amit csinál, vagy egyszerűen elkezdik ezt állítani róla, és a dolog hittétellé válik. 

Az utóbbi egy-két hét során sikerült besorolnom Bret Easton Ellist Amerikai Pszichoját. Bő harmadáig – vagy optimistábban: szűk feléig – sikerült jutnom, és annyira fáradt vagyok tőle, hogy ha ez egy beszélgetés lenne, egyszerűen felállnék, és elsétálnék. Elhagynám az épületet is.

Bret-Easton-Ellis-via-Shutterstock-615x345.jpg

Én értem, vagy érteni vélem, hogy az milyen fontos és mély mondanivaló, hogy a főhős, meg a hozzá hasonlók semmilyen érdemi érzelmet nem képesek érezni, és hogy annyira felszínesek, amennyire egy ideális fogyasztónak lennie kell, de amit Ellis művel ennek hangsúlyozásával, az már fizikailag elviselhetetlen. 

Elég hamar feltűnt, hogy jó pár oldal elolvasása után a történetben nem telt el még egy negyedóra sem. Sőt, az idő fogalma nem értelmezhető. Elviselhetetlen részletességgel tudtam meg, hogy ki milyen, azaz milyen márkájú ruhát visel. Ing, alsógatya, mellény, nadrág, nyakkendő, minden. És mindenkinek a mindene. Pár dolgot sejtek, hogy melyik milyen szintű fogyasztót feltételez, de biztos vagyok benne, egy csomó mindennek a jelentőségét nem ismerem fel. De nem érdekel. Ezt értően csak akaraterős amerikai konzumidióták tudják olvasni. 

Ugyanez van az emberekkel is. A könyvben a szereplők állandóan kérdezgetik egymást, hogy akit épp látnak, az X-e vagy Y. Miután Tom Cruise is szerepelt, elkezdtem gyanakodni, hogy talán ezek is híres emberek. Mindegy, majd a célközönség tudja. Meg azt is, hogy ennek van-e jelentősége tucatszám ismételve. 

Ameddig eljutottam, mindez nem csitult, hanem a terjedelem jó 70%-át tette ki. Aztán volt még annak a hangsúlyozása, hogy a főhőst milyen szinten nem érdekli senki, mennyire nincsenek érzései. Ezt is érteni lehet elég hamar, de Ellisnek az valószínűleg nem elég, mert soha nem hagyja abba. És mindez nem új helyzetekben, változatos körülmények között ismétlődik, hanem mindig pontosan ugyanúgy. 

Amitől a hirtelen belégzett levegőnek bent kellene rekednie, az az, hogy Bateman gyilkolászik. Ezt a szerző hasonló stílusban hozza tudomásunkra, mint minden mást, azaz nagy (nagy) részletességgel, és közömbösen. Ez utóbbiban lenne is ráció, meg erő, ezt elismerem. Csak maguk a gyilkosságok megmosolyogtatóan életszerűtlenek. Egyrészt az ilyen ötletszerű, és óvatlan elkövetőt hét méteren és kilenc másodpercen belül kapják el, másrészt a realitásérzék meghökkentő hiányára és/vagy megbocsáthatatlan írói lustaságra vall, ahogy maguk a gyilkosságok lezajlanak. Egy szalmabábu kivégzése több ellenállásba ütközne a sértett részéről, mint Ellisnél egy ülő embernek és kutyájának a módszeres szanaszét szurkálása. 

A könyvet végül azon a ponton hagytam abba, amikor Bateman pánikrohamot kap mindenféle kiváltó ok nélkül, és minden olyan életszerűtlen, túlzó és nem odavaló körülménnyel lealjasítva, mint emlékezetkiesés, habzó száj, és hasonlók. 

Én őszintén tudom értékelni a kortárs amerikai irodalmat, azt, hogy adott esetben egyszerű szavakon keresztül is átjön a legmélyebb, legsúlyosabb tartalom és üzenet, de itt egyszerűen egy Van Goghnak hazudott gyermekrajzról van szó. Mondanám a gyereknek, hogy szedje össze magát, mert így nem viszi semmire, de hát vitte.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr306072275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gao 2014.04.24. 09:54:09

Jó így. Inkább ne olvass...vagy max a Blikk celeb rovatát...

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2014.04.24. 10:30:57

@Gao: Steinbecket olvastál már? Vagy ha a több vért preferálod, Ambrose Bierce-t? Hogy tetszettek?

ptk339 2014.04.24. 10:52:45

Szia!

Nekem mondjuk tetszett a bejegyzés alapjául szolgáló könyv, de szerintem Ellis könyveket időrendi sorrendben érdemes elolvasni, az egészben úgy látszik valamiféle ív. Mindet szeretem!
Javaslom, ha még nem estél túl rajta, kezdd a Nullánál is kevesebb-el (lehetőleg angolul, a magyar fordítás ha nem is szörnyű, sok helyen nem kielégítő). Ja, és még rövid is a könyv.
Üdv

Muad\\\'Dib 2014.04.24. 11:03:11

@Gao:
Vicces ezt a blikkes témát pont egy Ellis kritikánál olvasni. Ugyanis a csávó valóban harmatos, már komoly irodalmi művek tekintetében (ettől még lehet szeretni a műveit). Ha pedig te ezt pakolod a csúcsra, akkor inkább neked való a blikk.
Ha ugyanis a közönyösség bemutatására vágysz olvass inkább Camus vagy Sarte műveket. Ha a részletességre teszed a hangsúlyt javaslom Proust műveit. Ha pedig a beteg leírásokra, akkor már ezerszer inkább Borroughs vagy épp Celine.

Gao 2014.04.24. 11:08:13

Csodálattal olvastam a listát, ahol sikerült felsorolnod az összes olyan szerzőt, akit "divat" olvasni...

Nos, gondolom, soha egy percet sem éltél az Egyesült Államokban, ahogy soha egy percet sem töltöttél el "kőgazdag" amerikai társaságában. Mert ha nem így lenne, akkor pontosan értenéd és megértenéd, Ellis miért azt és úgy írta. Nem Shakespeare, de amit ír az pont azért üt, mert úgy van, ahogy írta. Arról pedig már nem is nyitnék vitát, hogy a Államokban elkövetett gyilkosságokat hány %-ban derítik fel, ha egyáltalán kiderül...

Gao

Muad\\\'Dib 2014.04.24. 11:13:26

@Gao:
Tényleg? Hát mondjuk Camus esetében még igazad is lehet (esetleg Borroughs), de a többit túlzás lenne divatnak nevezi. De biztos nekem van fura ismeretségi köröm, ahol nem egyértelmű, hogy valaki olvasta Az eltűnt idő nyomábant, vagy az Iszonyt. De épp Celine sem napi olvasmány a legtöbbeknél. Ellenben Ellis már-már kötelező bizonyos körökben.

Muad\\\'Dib 2014.04.24. 11:18:29

@Muad\\\'Dib: @Gao:
Természetesen egy seggfej vagyok, ha meló közben irkálok. Az Undort of course.

Gao 2014.04.24. 11:18:59

És már meg is érkeztünk a célközönséghez: akik körében Ellis kötelező itt, kis hazánkban, azok felnagyított változatáról szól a regény...

Palex 2014.04.24. 11:33:08

Ezzel a könyvvel semmi gond sincs.
Nyers, realisztikus, véres.
És jól bemutat egy társadalmi réteget a 80-as években.
Nyilván nem tetszik mindenkinek, mint bármely más könyv esetében is elmondható ugyanez.

pourushka · http://namitlattam.blog.hu/ 2014.04.24. 12:00:37

Olvasás során egy dolog egyértelműen nem jött át, a cinizmus. pl. általában köztudott, hogy a könyvben oly részletesen címkézett ruhák viccszinten lettek katalógusból összeválogatva. nem mondom, h. mindenki legyen rajongó, ráadásul nem is ez a legjobb könyve (hanem a Holdpark). Van aki nem szereti, ha cinikus játékot űznek vele, én spec imádom. Azt meg végképp nem írnám, hogy szerző a célközönségéről ír...

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2014.04.24. 13:01:53

@ptk339: Kösz, akkor nullánál is kevesebbel teszek még egy próbát.

görcs 2014.05.05. 23:01:39

Mindehhez en annyit tennek hozza, hogy B. E. Ellis minden konyve pont ugyanilyen szar, vagyis legalabb az a harom amivel kiserletet tettem (0 is kevesebb, Glamorama, Amerikai pszicho) eppen ugyanilyen volt. Ha egy ilyet ir stilusgyakorlatnak azt mondom rendben van, de hogy semmilyen masmilyet nem tud irni, azaz kizarolag fost, az nekem eleg ahhoz, hogy antikvariumba vigyem a konyveit es elfeledkezzek rola, mint valamirevalo irorol. A 0-nal is kevesebb annyi elonnyel bir a masik kettohoz viszonyitva, hogy rovid.
süti beállítások módosítása