A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Minden, amit tudnod kellett volna a gerincsérvről

2014. április 14. - suhodminyák

Mindig azt mondom, hogy elmagyarázni valamit, az egy külön készség. Én azt gondolnám, hogy ez nem olyan nehéz, de kicsit körülnézve be kell, hogy lássam: valószínűleg nincs igazam. 

Vannak például a derékfájósoknak szóló kis oktatófilmek. Ezeknek egy jó részében egy makkegészséges ember megesküszik, hogy az általa bemutatott gyakorlatokat mindenki bátran végezheti. Aztán a derékfájósok egy hiszékeny csoportja esetleg a földön marad a műveletsor közben. 

A kicsit óvatosabbak azt mondják, hogy az, hogy milyen gyakorlatokat kell végezni, mindig a konkrét diagnózistól függ, ami nagyon helyes tanács, minden ilyen észosztás elé be kéne tenni – még ha magát a videót egy kicsit okafogyottá is teszi. 

Én a napokban tudtam csak meg, hogy a leggyakoribb deréktáji gerincsérv épp a fordítottja annak, mint amit nekem sikerült kifejlesztenem. Az összes fellelhető youtube-os gyakorlat nagy többsége is ez előbbire lő. 

Mindig is furcsálltam, hogy ezek egyáltalán hogy működhetnek bárkinek is, míg nem láttam egy kis oktatófilmet arról, hogy a sérv elöl és hátul is kialakulhat. Elöl akkor, ha valaki olyan erősen és kitartóan görnyed az autó ülésében vagy az asztal előtt, hogy ezzel passzírozza túl a porckorongot, hátul meg akkor, ha a gerincében alul a kelleténél nagyobb ív van.

gerinc-csogolya-porckorong-egyoldalu-terheles-nyomas-serv-trans.pngÓriási dolog, hogy ebből a videóból ez egyáltalán kiderült. Én azért remélem, hogy létezik egy olyan is, ahol azzal kezdik, hogy előbb figyeljenek a szerencsétlen nézők anélkül, hogy bármibe belekezdenének, majd elárulják, hogy milyen fajtái léteznek ennek a sérvnek, leszögezik, hogy ezekre más és más kezelés alkalmazandó, és végül az egyes típusokat és a hozzájuk tartozó gyakorlatokat egymástól jól elkülöníthetően külön-külön bemutatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr146035248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

coltaan 2014.04.14. 22:50:10

Olyasmin nem gondolkodtál, hogy elmész orvoshoz? ;-)
..mondom én, aki évi rendszerességgel maradok lehajolva pár napig..

**pink** 2014.04.15. 10:16:44

Vagy elmész egy gyógytornászhoz, aki gerincsérvre specializálódott és betanítja neked a helyes gyakorlatokat.
Engem ő világosított fel, hogy nekem melyik fajta van és pontosan mit kell tennem akkor, ha elkezd fájni. És most már nagyon régóta nem "maradtam lehajolva" napokra, mert ez a fajta torna erre a fajta sérvre nagyon jó.

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2014.04.15. 10:42:39

Voltam orvosnál, és a technikákat is megtanultam, ami drámaian emelte az életminőségemet, viszont még mindig bele tudok futni egy-egy terheléses mozdulatba, ami ha földre nem is kényszerít, de azért gondot okoz pár napig.
süti beállítások módosítása