A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

It's only a small island!

2013. február 05. - suhodminyák

Az itteni emberek döntő többsége nagyon barátságos. Utasaim, akikkel beszélgetésbe keveredek, rendszeresen búcsúznak azzal, hogy sok sikert kívánnak, de még olyan is elhangzott, hogy örülnek, hogy itt vagyok, és érezzem jól és otthon magam.

Az a néni is kedves volt, aki egy rövid, a pajkos időjárást érintő bemelegítés, valamint annak kiderítése után, hogy magyar vagyok, a kiabálásig ment, és „elmondta”, hogy Nagy Britanniát be kéne végre zárni az idegenek előtt, mert mégiscsak furcsa, hogy az ittenieknek sincs munkájuk, és mégis egy csomó gazdagabb országból jönnek ide emberek azt a keveset is elvenni.

Számos rossz tulajdonságom közül az egyik, hogy a másodperc tört része alatt le tudok írni embereket. Szegény nénivel is ez történt. Sajnos olyan pökhendi vagyok, hogy aki annyira nincs képben, hogy az Egyesült Királyságot egy szegény árva kis szigetnek hiszi, és Magyarországot és Pakisztánt, meg Lengyelországot gazdagnak gondolja, arra én már egyetlen joule energiát se szánok.

Nem győzőm azonban hangsúlyozni, hogy a néni velem nagyon kedves volt az előtt is, hogy megtudta, hogy Magyarországról jöttem, meg az után is. Beszélt az ’56-os menekültekről, különösképpen pedig Laciról, aki először etetett gulyást vele, amit el se hitt, annyira ízlett neki.

A néni tehát az előítéletek tankönyvi példája volt, amennyiben többmilliós csoportokkal volt komoly baja úgy, hogy az e csoportokat alkotók közül személyesen látott egyének egyikével sem volt a legkisebb gondja sem.

Itt amúgy inkább lengyelnek nehéz lenni. Ők vannak sokan, és éppen ezért náluk fordul elő a leginkább, hogy egymás között intéznek mindent, így aztán egy csomóan az angol nyelvbe se nagyon tudják belelovalni magukat, mert nem nagyon találkoznak angolokkal úgy, hogy érdemben kommunikálniuk is kellene, és ez már tényleg felbőszíti az itteniek egy jelentős hányadát.

De van tovább is. Azt hiszem, írtam már korábban, hogy itt a harmincas években úgy működött az antiszemitizmus, hogy a zsidók előtt semmilyen formális akadály nem állt, illetve feléjük egy rossz szó sem hangzott el. Ha viszont be akartak lépni egy klubba, akkor az egyszerűen nem jött össze. Nem utasították el őket, csak lelassult, elült, megszűnt az ügy.

Egy arab diák utasom valami egészen hasonló hangulatról számolt be. Az egyetemen az angol diákok egyszerűen levegőnek nézik. Nincs átjárás közöttük, nincs olyan kör, ahol vegyesen nevetgélnek, nincs közösen szervezett buli. Én is megfigyeltem, hogy vannak az angol társaságok, meg a többiek, azaz a külföldiek barátkoznak egymással. A kínaiak vannak még magukban, illetve előfordul, hogy indiaiak beférnek a fehérek közé. A fiatalabbaknál jobbnak tűnik a helyzet. Gondolom, hogy az angol kultúra belsővé tétele a kulcskérdés, ami gyerekkorban hipp-hopp megtörténik, de egy egyetemista, úgy tűnik, már elkésett.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr265240487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SDr 2013.02.06. 06:30:25

Kulturalis integracio, lepesrol lepesre: #1: Ne hirdesdd magadrol, h nem odavalo vagy. #2: angol, angol, angol. Erre legjobb, ha a helyi magyarokat (es magyarorszag megletet) el is felejted; helyette angol tarsasagban / tarsasaggal veszed korbe magad, es az o erdeklodesi koruket tukrozod. #3: Kiejtes, es stilus gyakorlas tukor elott; oltozkodes, es modor; valamint gondolkodasmod allitas. #4: "Bring something to the table": legyel legalabb egy valamiben tobb naluk, es hasznaldd ezt kulcskent mas dolgokhoz valo hozzafereshez #5: ido. fentieket ismedled 4-5 even keresztul, es fokozatosan megszunnek ezek a falak :)

Ismeretlen_35729 2013.02.06. 07:39:25

1.) Ez általában úgy megy, hogy rákérdeznek az akcentusomra (amit nem ismernek fel magyarként), de azt érzik, hogy nem itt születtem. A tinédzser évek (vastag) elmúltával jó esély van rá, hogy akcentusom mindig lesz. 2.) Forognék én angolok között, ha szokványos munkám lenne. Az eggyel ezelőttivel jók a tapasztalataim, ha lesz még ilyen, az biztos segíteni fog. 3.) A répanadrágos öltönyt nem leszek képes felvenni soha. :-) A mostani ruháim java már itt vásárolt, de el tudom képzelni, hogy látszik rajtam külföldiség. 4.) OK. Azon leszek.

Ismeretlen_14594 2013.02.06. 09:07:18

Sok gyereket láttam együtt játszani, mindenféle nációból. Náluk még nem érdekes a "honnan jöttél?" kérdés, hátha felnőtt korukra sem felejtik el a barátaikat. Egy érdekes adalék: egyik ismerősöm kisfia olyan magániskolába jár, ahol főleg külföldiek vannak. Azt mondta, van egy magyar osztálytársa. Kérdeztem a nevét, azt mondja: Connor. Csak néztem rá bután, mire kiderült, hogy anyuka magyar, apuka skót, viszont a gyerek azt mondja magáról, hogy ő magyar :).
süti beállítások módosítása