A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Műsorötlet

2011. május 27. - suhodminyák

Itt óriási népszerűségnek örvend a ház körüli teendőkkel való foglalkozás; akár mozgalomnak is lehetne nevezni. DIY (Do It Yourself – Csináld magad) néven hivatkoznak rá. Az itteni házakat és lakásokat elnézve jelenésszerűen világlottak fel előttem egy alighanem nagy sikerre és kiugró nézettségre ítélt TV műsor körvonalai.

Egy rendes, kőműves dekoltázzsal* ellátott magyar szaki jelenik meg a képernyőn, és mint akit konkrét esethez hívtak, rögtön a ház egy adott szegletéhez siet. Arca nyugodt, tárgyszerű, de árnyalatnyit a szigorúba hajlik.

Aztán egyszer csak megáll az alulméretezett zsanérral szerelt, vagy nem szigetelő, vagy nem csukható ajtó előtt, vagy a zuhanyrózsa szűk értelemben vett hatókörében látható csempézetlen falnál, vagy a fűtési rendszer hiányzó, illetve bekötetlen hőmérséklet szabályzója helyénél, vagy ott, ahol keverőcsapnak kellene lennie, de helyette külön hideg és meleg csap van csak. Az angol szakember a háttérben a kezét tördeli. Tudja, hogy valamit rosszul csinált, de nem tudja, mi az. Ez a szereplő az egész műsor alatt egy szót sem szólna, vagy ha megkísérelne valamit magyarázkodni, a szaki egyszerűen lepisszentené, vagy a műsor technikusai sípolnák ki. Fontos hangsúlyozni, hogy szerepe ezzel együtt is kiemelt: ő a bűnbak.

A tetthelynél a szaki néma csöndben, komótosan számol magában – az eset súlyosságától függően harminc és háromszáz között –, miközben arca az elfojtott szakmai düh jeleiről árulkodik. (A nézők közben emelt díjas sms-ben küldhetik be a tippjeiket, hogy mi lehet a hiba). Végül magára erőltetett nyugalommal, nagyon halkan megszólal: – Hozd be a szerszámosládámat. Az angol szakmunkás pedig behúzott nyakkal, derékban kissé megdőlve siet a furgonhoz. A kép itt kimerevedik, jöhet a főcím: Érdemben építkezni.

A szaki a műsor fennmaradó részében persze elmagyarázná és be is mutatná, hogy mik az adott esetben releváns józan megfontolások, illetve hogyan kell azokat a gyakorlatba átültetni, de ez engem már nem érdekelne. Én csak idáig, a főcímig nézném, aztán politikailag inkorrekt, de mélyen jóleső mosollyal dőlnék hátra, és inkább olvasnék valamit.

* A kissé lecsúszott nadrágból a köztük lévő vágattal együtt kivillanó farpofák.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr245032662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása