A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

A híres Knowthing gombóc

2011. február 28. - suhodminyák

Jeremiah Knowthing gyerekkorától fogva keményen dolgozott a családi üzletben. Hajnaltól késő estig szállította az alapanyagokat, gyúrta a tésztát, hevítette az olajat, sütötte a gombócokat. Apjáról vett példát, és legfőbb feladatának a Földön azt tartotta, hogy mindig és minden helyzetben a maximumot teljesítse, soha egy perc nyugta ne legyen, amíg tökélyre nem vitte, amit csinált.

Az emberek szerették a Knowthing gombócokat, az üzlet jól ment, és mivel Knowthingék szigorúan puritán alapelvektől őrizve élték életüket, és nem költöttek feleslegesnek ítélt cicomázkodásra, földi hívságokra és sekély örömökre, rengeteg pénzük gyűlt össze.

Jeremiah apja halála után – ha ez egyáltalán lehetséges – még inkább a sors által elrendelt értékrendje megszállottjává vált. Áttekintette életét, és megszabadult minden felesleges, lustaságra és kevélységre csábító tárgyától, mint amilyen az ágya, vagy a helyváltoztatásnál többre is alkalmas autója volt.

Ugyanilyen lendülettel vetette bele magát a munkába is, és megszállott odaadással irtott ki mindent az üzletmenetből, ami nem szolgálta közvetlenül a végeredményt, vagy túlzónak bizonyult. Leszorította az alapanyagok árait, elküldte munkásai felét, és maga is újra beállt a konyhára dolgozni.

Ekkor figyelmét közvetlenül a Knowthing cég termékeire fordította, és megkezdte puritán életszemléletének következetes érvényesítését a gombócokon is. Fontos hangsúlyoznunk, hogy az eredeti ízek és állag megőrzése mellett, de – jelentős faragásokat ért el a felhasznált alapanyagok és azok mennyisége tekintetében. Ha költségszerkezetét nyilvánosságra hozta volna, valószínűleg el sem hitték volna, hogy az abban szereplő számok valósak.

De Knowthingnak ez nem volt elég. Nem akarta elhinni, nem tudta elviselni a gondolatot, hogy az ember fiának megálljt lehet parancsolni az előtt, hogy a tökéletességet elérte volna. Szilárd hitéből erőt merítve az évek során túlórák ezreit fektette a receptek tökéletesítésébe, lassan szorítva le a költségeket, apró lépésekkel közelítve végcélja felé, míg egyszer, pár nappal karácsony előtt, annyi év megfeszített munkája után, már ősz halántékkel, végre megtalálta a körülményeknek azt a tökéletes együtt járását, ami felé mindig is űzte, hajtotta hivatástudata.

A harmadik tizedes jegyig kimódolt hőmérséklet és páratartalom mellett, hasonlóan egzakt hőmérsékletre hevítve a szintén halálpontosan kimért mennyiségű olajat, megtalálta azt a mozdulatot, azt a sebességet, amivel egy, a konyha levegőjéből ugyancsak precízen kihasított darab semmit tudott óvatosan úgy az olajba csúsztatni, hogy annak külső felületén először vékony hártya, majd vaskos, végül pedig a gombóc középpontjában minden irányból összetalálkozó kéreg képződjön.

A gombócot elsősorban a gyerekek üdvözölték nagy lelkesedéssel, és csakhamar az egész ország, majd a teljes kontinens kedvencévé vált, és a mai napig is az. Vegyen még egy gombócot, vegyen amennyit csak megkíván, váljon részesévé Jeremiah Knowthing megvalósult álmának és ünnepelje velünk, hogy nincs a világon elérhetetlen cél! Köszönjük, hogy nálunk ebédelt, és biztosak vagyunk benne, hogy ez – több tíz millió ügyfelünkhöz hasonlóan – jó szokásává válik!

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr135032634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grundika 2011.02.28. 23:05:23

csak azért emelem ki az első olvasásra félreérthető :-) szövegrészt, mert tetszett: „apja halála után – ha ez egyáltalán lehetséges-...” „Szilárd hitéből erőt merítve…” Bocs! ja és miért Knowthing?

Ismeretlen_35729 2011.03.01. 16:11:55

Egyszerűen ez a neve, többet nem mondhatok. ;-)
süti beállítások módosítása