A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Bocsika

2010. augusztus 31. - suhodminyák

Már a sorban álltam, amikor a bolt ajtajában egy lány jelent meg félénken, a hóna alatt egy nyolcszáz grammos kutyával, és tipródni kezdett, meg a nyakát nyújtogatta, hogy felkeltse a késő negyvenes pénztáros figyelmét. A pénztáros pontosan tudta, hogy a lány akar tőle valamit. Láttam a szemén, amivel nem nézett felé.

A lány – belátva esélytelenségét – megszólalásra szánta el magát, de tanácstalan volt, hogy mit mondjon, hogy mit szokás olyankor mondani, amikor nem tudunk egyből a lényegre térni. Végül így szólt: – Bocsika… be lehet hozni ide kutyát? A pénztáros az undor, a kelletlenség és a felháborodás elegyével az arcán, tekintetét fáradtan félárbocra emelve válaszolta: – Hát nem kéne…

A pénztáros hozta, amit vártam tőle, de a lánytól egy kicsit azért elszomorodtam, és eszembe jutott egy hónapokkal korábban hallott történet. Egy általános iskolai tanár azt játssza a még alsós gyerekekkel, hogy egy tanéven keresztül mindenkinek magáznia kell mindenkit. Mint – megkönnyebbülésemre – megtudtam, nem a pedagógus pszichés zavara szülte az ötletet, hanem az a felismerése, hogy a gyerekek nem tudják, hogy kell magázódni. Hogy milyen szavakat kell használni közben, az igéknek hányadik személyét, stb.

Amúgy nem vagyok a magázódás feltétlen híve, korombélivel például kifejezett idiótaságnak érzem az ilyesfajta formalitást, de hogy emberek úgy ne ismerjék az anyanyelvük alapvető, és azért a hétköznapokban jól hozzáférhető elemeit, mint én a szkipetár igeidőket, az sajgó hideg űrt növeszt a szívemtől balra. Ennek a lánynak meg olyan volt a viszonya a beszélt nyelvvel, mint a funkcionális analfabétának a verselemzéssel. Könyörgöm: ez a lány nem tudta nyelvi értelemben kezelni azt a helyzetet, hogy nem rá néznek éppen, vagy nem kérdeztek tőle valamit, vagy nem ő következik a sorban, vagy nem egy géppel áll szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr325032545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

montag 2010.09.03. 16:45:56

A pénztárosnő felől a kiscsaj reggelig állhatott volna ott, hát szegény lány belevágott a dologba, ahogy tudott.

V10R1C4 2010.09.03. 20:07:44

Csaj örült, hogy meg mer nyekkenni, nyilván minimum sejtette, hogy ezzel, hogy kutyája, pláne hón alatti minikutyája van, eleve egy utált csoportba kerül, és ha hason csúszva jön a képbe, akkor is nagyképű kutyaszargyáros plázacicának fogják nézni. Amúgy meg 'nemkéne'...??? Na, bótosba is kár volt ez a nagy zavar, torokköszörülés... nemkéne. Ezt honnan a répából szedik, nekem is munkahelyi eligazon anno azt írja valaki 'sétálni kéne száz métert'. Egy dolog, hogy eleve egy Bpest környéki településre nincs szolgálati busz, jó, van ilyen bicaj. De 'sétálni' 'kéne'? Gratulálok.
süti beállítások módosítása