A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Munkakörének 20%-ában: igazságosztó

2009. augusztus 28. - suhodminyák

Ma rám csukták a szovjet típusú metró kocsi ajtaját a Déliben. Kb. három órával az eset után még mindig érzek egy kis zsibbadást. Fülhallgató volt rajtam, nyilván ezért nem hallottam a figyelmeztetést. Már háromnegyed részben átléptem a küszöböt, és épp egy utastársamon próbáltam féloldalazva átjutni, amikor elindult az ajtó két irányból, és kicsukta a könyökömet meg az övtáskámat.

 

Vártam egy kicsit, hogy újra kinyitják, de nem. Kissé ellehetetlenített helyzetemből vissza kellett fordulnom, és szabad jobb kezemmel elhúzni a figyelemre méltó ellenállást tanúsító vasat. Mivel közben kicsúszott a kezemből, még egyszer rácsukódott – ezúttal – a kézfejemre.

 

A helyzetet úgy értelmeztem, hogy egy frusztrált, boldogtalan metróvezetőnek szerezhettem pár kellemes pillanatot, hozzásegítettem, hogy átélhesse az igazság mámorító diadalát. Én lehettem a flegma köcsög, aki nem hallja vagy leszarja a figyelmeztetést, és nem behúzott nyakkal, hanem emelt fővel, az ilyenkor kötelező meghunyászkodó testbeszédet hanyagolva próbál bejutni a szerelvénybe. De megmutatták nekem, hogy rendnek kell lennie, hogy a csengetés után bazmeg nincs ugrálás. Vagy úgy, hogy direkt rám csukták az ajtót, vagy úgy, hogy hadd menjen, ha megoldja, úgy is jó, ha nem úgy is. Magának kereste a bajt.

 

Hogy az ajtó feketés guminyomot hagy a bőrön, nem gond, lemostam a munkahelyemen. Ha mondjuk világos kabát lett volna rajtam, már nehezebben rándítanék vállat a dologra. De nem is ez érdekel az esetben igazán, hanem elképzeltem az esetet egy kicsit másképp.

 

Tegyük fel, hogy 76 éves néni vagyok, és a csontjaim ritkulásnak indultak már egy ideje. Oroszországban ez talán nem tétel (csodákról hallani az ottani nyugdíjasok állóképességét illetően), de nálunk simán csontot törhet ez az ajtó. De az akaratosabb, rátartibb nyugdíjas ebből sem tanul. Neki így, törött al- és/vagy felkarral mennie kell még egy megállót, hogy tényleg bevésődjön a lecke.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr315032345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_60194 2009.08.30. 14:15:03

Bocsánat hogy beszólok. Szerintem nem feltétlen volt szándékos az ajtó rádcsukása. A figyelmetlenség, hogy nem nyílt ki utána, kicsit rémisztő.

Ismeretlen_35729 2009.08.30. 17:00:33

Persze, lehet, hogy nem volt szándékos, és a hipotézisem rólam árulkodik. :-)

bigface 2009.09.08. 15:25:35

Egyszer kamaszkoromban akartam beszállni elsőként az Árpád-híd metróvégálomáson elsőként az üres metrószerelvénybe. Mivel minden nap ott szálltam fel edzés után; pontosan tudtam, hogy melyik padlóburkolati elem széléhez esik majd az ajtó közepe. Így magabiztosan állhattam a nagy tömegben ezen a ponton a biztonsági sáv mögött közvetlenül.. Történt egyszer, hogy a nyíló ajtó résébe már betettem a lábfejem és a fejem. Ekkor az ajtó váratlanul nem nyílt tovább, hanem még egyszer csapódásszerüen összezárult... ...majd végleg kinyílt. A fejem jóval szélesebb, mint a lábfejem. Kisebb agyrászkódással ültem le a szerelvényben. Otthon Budafokon a fürdőszobában én is észrevettem, hogy fog a fekete gumi. Két vastag függőleges csík húzódott az arcomon mindkét oldalt. Én eddig úgy hittem, hogy egy véletlen jelenség áldozata voltam.

bigface 2009.09.08. 15:26:52

Helyesen: agyrázkódással :-)

Ismeretlen_35729 2009.09.08. 16:59:41

Szerintem ezzel a fekete csíkkal jelölik meg az aznapi célpontokat, és a nap folyamán aztán a többi jármű sofőrje is kicsit jobban "odafigyel" rájuk. ;-)
süti beállítások módosítása