A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Pentaton skála

2009. március 05. - suhodminyák

 

Mindenki ért a másik munkájához, és jobban tudja, hogy annak hogyan kellene végeznie azt, miközben – optimális esetben – neki magának is van egy saját munkája, amit viszont ő végez úgy, hogy bárki más könnyedén találhat fogást rajta. Ez népsport Magyarországon. Én is űzöm.

 

Mostanában az újságírók, riporterek a kedvenc célpontjaim. Például a politikusokkal készített interjúk szokásos menete az, hogy elhangzik egy kérdés, mire a politikus hazudik / csúsztat / blöfföl egy olyan ordenárét, hogy arra mindenki, aki önállóan fel tud öltözni, fel kell, hogy szisszenjen, majd a kérdező óvatosan, finomabban fogalmazva megismétli a kérdést, mire a politikus előveszi az előbb alkalmazott módszert, vagy – ha a változatosságot kedveli – egyszerűen kitér a válaszadás elől.

 

Miért nem lehet megkérdezni ilyenkor még ötször? Miért nem lehet azt mondani, hogy kedves hallgatóink, Hazug Henrik nem tudott vagy akart válaszolni rádiónk kérdésére? És ha ezt leszögeztük, akkor jöhet a következő kérdés. Vagy miért nem lehet jelezni, azaz egyszerűen csak kimondani, hogy ez nem válasz a kérdésemre? Tényleg nem értem.

 

De a jelenség sajnos nem csak a politika körül tapasztalható. (Az úgynevezett nagybetűs újságokat említeni is kár lenne, nem azokra gondolok). Most hallottam a rádióban egy beszélgetést Földes Imre zenetudóssal. A pályájáról kérdezgette valaki, ő meg lelkesen válaszolgatott, igyekezett minden részletet felidézni magában, azt is elmondta, ha valami réges-régen történt részletben már nem egészen biztos. Egy mondatára felkaptam a fejemet. Azt mondta, hogy azt reméli, hogy talán rájött arra, hogy miért a pentaton skála vált a legelterjedtebbé az emberiség körében. 

 

 

Tényleg. Miért? Kulturális oka van? Például Európában indult útjára, és jelentős kulturális befolyása miatt ez lett a legelterjedtebb? Vagy – az előbbivel részben összefüggésben – valamiféle kritikus-tömeg jelenségről van szó, és egyszer csak annyira elterjedt lett, hogy már semmilyen más skála nem tudta behozni a hátrányát? Vagy – ami még sokkal érdekesebb lenne számomra – az okot az emberben magában kell keresni? Van valami a pentaton skálában, ami rímel az agyunk huzalozására? Vagy mi?

 

Nem derült ki. A riporter nyugtázta, hogy Földes Imre azt gondolja, hogy talán rájött valamire, de leszarta, hogy mi is volt az. Ha jóindulatúan akarnék a dologhoz állni, gondolhatnám még azt is, hogy kettejük számára triviális a válasz. Akkor viszont engem szartak le (az úgynevezett hallgatót). Földes még megemlítette egyszer, hogy egy konferencián egyszer már beszélt is a dologról, de talán már neki volt kínos, hogy ennyit rugózik ezen, hogy ő kitalált valamit, minden esetre hipp-hopp elbúcsúztak tőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr505032175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_97668 2009.03.05. 22:41:04

A riporter nő volt? Ugye nem? Mert az tuti megkérdezte volna, hogy miért. Bár szerintem egyszerűen csak ennyire érdekelte a saját ripotalanya, vagy nem is tudta mi az a pentaton, és kínosnak érezte volna feszegetni a dolgot. Ami a politikusos részt illeti... talán a riporternek túl sok vesztenivalójuk van manapság. Mondjuk gyerekeik akiket etetni kell, vagy öreg szüleik, akiket támogatnak. Abban bízom hogy egyszer jön majd olyan riporter, aki már leszámolt az élettel, a karrierrel, és megkérdezi ötször, és hogy tartozik hozzá egy bátor stáb meg egy rádióadó/tévé/újság tulajdonos (akik szintén nem várnak már boldogulást az élettől), és le is adják a nagyközönségnek. Egyszer. Vagy végtelenített közvetítésben adják ugyanazt egészen addig, míg karhatalmilag el nem hallgattatja őket a NagyTestvér.

Ismeretlen_35729 2009.03.06. 08:40:33

"A riporter nő volt? Ugye nem?" Természetesen nem. :-) "vagy nem is tudta mi az a pentaton" Ez a Bartókon volt, és minden más módon folyamatosan sugározta a csóka, hogy képben van, ami a komolyzenét illeti. "Ami a politikusos részt illeti..." Igen, az egzisztenciális kérdés biztos benne van a dologban. De hogy ilyen szinten, azt nem hiszem el. Nem csak a lopott pénzről nem kérdeznek, hanem üres kijelentésekre sem. Akkor mondják azt, hogy túl veszélyes riporternek lenni Magyarországon, és ne csinálják.

Ismeretlen_51006 2009.03.06. 15:18:59

Politika: tőlük kapja a fizetését. De tényleg. Miért kötözködne?

Ismeretlen_35729 2009.03.06. 16:13:26

OK, a politikusok speciális téma. Akkor vegyük azt, hogy a napokban az egyik gazdasági elemző azt mondta, hogy nálunk semmivel nem rosszabb a helyzet, mint a környező országokban, a makrogazdasági mutatóink egész jók. Függetlenül attól, hogy ez így van-e, szerintem meg kellett volna kérdezni, hogy tényleg? Dehát eddig épp az ellenkezőjét hallottuk. Indokolna? Részletezne? Vagy valami. De csak jött a következő kérdés. Azt hiszik, hogy nekik az a dolguk, hogy kérdezzenek. Szerintem meg az, hogy kiderítsenek dolgokat.

Ismeretlen_97668 2009.03.06. 17:10:56

Én úgy gondolom, hogy ha a politikusok speciális téma, akkor a gazdasági is ugyanabba a kategóriába tartozik. Hogy miért? Rejtély. DE, pont valamelyik nap hallgattunk itt kint Franciaországban egy műsort (és ez nem az első volt, amiben Magyarországot is említik), amiben szó volt róla, hogy Magyarország gyakorlatilag a csőd szélén billeg, a legrosszabb helyzetben van az EU-n belül, nyakig a kakiban. Hogy ezt miért tagadják otthon nem tudom, de ezért van az, hogy ha a családomnak azt mondom, hogy spájzoljanak be kaját meg mindenfélét, akkor azt mondják, hogy paranoiás vagyok. Itt mostmár rádióműsorok, tévéműsorok, főzőműsorok szólnak arról, hogy hogyan lehet átvészelni egy esetleges krachot (egy Franciaországit!), miket kell spájzolni, amíg fel nem viszik az árát, hogy lehet olcsón főzni stb., mert máris oltári gáz van, és sokkal-sokkal rosszabb is lehet a helyzet. Magyaroszágon meg csak azt bizonygatják, hogy óóó minden rendben, nincs mit aggódni... tulajdonképpen jobban élünk mint valaha! Aztán majd néznek mint roziamoziban. Bocs a hablatyolásért, de szerintem itt valami más van, amiért nem kérdeznek rá a riporterek, amiért hallgat a média. Nem azért mert teljesen hülyék, vagy nem érdekli őket a saját jövőjük. Bűzlik az egész.
süti beállítások módosítása