A rénszarvas magabiztossága

A rénszarvas magabiztossága

Arab számok

2008. november 07. - suhodminyák

 

Mi úgy tudjuk, hogy arab számokat használunk, de ez nem egészen azt jelenti, amit az ember elsőre gondolna. Tudomásom szerint – a római számokhoz képest – az volt az arab számok bevezetésének két fő hozadéka, hogy megjelent a matematikában prímán hasznosítható tizedes vessző*, és a helyérték fogalma

Az általunk arab számként ismert számjegyek azonban nem is hasonlítanak azokra, amelyeket maguk az arabok használnak. Szíriában pl. csak ritkán láttuk a nyugati világban ismerteket. További érdekesség, hogy jobbról balra írnak, de a számokat ugyanúgy jegyzik le, ahogy mi. Igaz azért, mert ők azokat is jobbról olvassák*.

* Ezt a kommentekből tudom; itt eredetileg valótlanságok álltak.

A bejegyzés trackback címe:

https://suhodminyak.blog.hu/api/trackback/id/tr415032015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ggarda 2008.11.11. 12:53:46

inkább a tizes számrendszer és a tizedes pont fogalma az, amit konkrétan az araboktól kaptunk - igaz ők is csak közvetítették

mz 2008.11.13. 09:09:01

Tevedes azt gondolni, hogy az arab szamokat balrol jobbra olvassak. A helyiertekes irasmod logikajabol kovetkezik, hogy lejegyzeskor es ertelmezeskor is az alacsonyabb helyiertekek felol indulunk. Pl. az 1234-es szamban onnan tudom az '1'-rol, hogy nem szazast, tizest vagy egyest jelol, hanem ezrest, hogy megnezem hany szamjegy all mogotte, azaz mi a helyierteke. Ahogy europai modi szerint haladunk balrol jobbra, eloszor vegig kell futnunk a teljes szamon, hogy lassuk melyik a legnagyobb helyiertek, majd szepen a legnagyobb helyiertek felol haladva kiertekeljuk a szamot. Az arabok ezzel szemben az alacsonyabb helyiertek felol indulnak, hiszen jobbrol balra olvasnak. Ezzel megsporoljak a kiertekelest megelozo szamjegy szamolast. Pl. az 1234 eseteben, jobbrol balra haladva eloszor jon a 4-es, errol az olvaso tudja, hogy 4-et jelent, majd folytatja az olvasast, jon a 3-as, mivel azonban mar volt elotte egy negyes, tudja, hogy most ez 30-at jelent, stb., stb... Vagyis egy pillanatra se kell valtoztatnia az olvasas iranyan. Mi atvettuk toluk a szamokat (amiket ok az indiaiaktol szereztek), de nem valtoztattuk meg az iranyt, igy mi nem olvassuk "logikusan" a szamokat. Erdekesseg meg, hogy naluk a nulla az egy pont, ami annyit jelol, hogy ott is van egy "bianko" helyiertek.
süti beállítások módosítása